Growth Performance and Meat Quality of 3/4 Dong Taoand1/4 Luong PhuongCrossbred Chickens

Received: 01-06-2020

Accepted: 25-06-2020

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Duy, N., Tien, N., & Ton, V. (2024). Growth Performance and Meat Quality of 3/4 Dong Taoand1/4 Luong PhuongCrossbred Chickens. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(10), 879–887. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/727

Growth Performance and Meat Quality of 3/4 Dong Taoand1/4 Luong PhuongCrossbred Chickens

Nguyen Van Duy (*) 1 , Nguyen Dinh Tien 2 , Vu Dinh Ton 2

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Chăn nuôi,Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    3/4ĐT and 1/4LP crossbred chickens, growth performance, meat quality

    Abstract


    This study was carried to determine the growth performance, meat productivity and quality of 3/4 Dong Tao (ĐT) and 1/4 Luong Phuong (LP) crossbred chickens raising. The growth performance was determined on the 180 chicks from one day of age to 24 weeks. We first randomly divided all the chicks into 3 cocks and 3 hens to determine the meat yield and meat quality at 16, 20 and 24 weeks of age. The survival rate of 3/4ĐT and 1/4LP from one day of age to 24 weeks was 98.33%. At 24 weeks, the alive weight was 3068.33 g for cocks and 2046.67 g for hens. The average daily gain of chickens gradually increased from 1 to 12 or 13 weeks for hens and cocks, respectively and then decreased. From 19 to 20 weeks of age, the growth rate was very low with ADG/day at 12.9 g (cocks) and 8.21 g (hens). The FCR of chickens in period 20 weeks was 4.47 and in period 24 weeks was 5.15. The 3/4ĐT and 1/4LP chickens had a high meat yield and good quality of meat. In conclusion, it is possible to use the 3/4 Dong Tao and 1/4 Luong Phuong in the production of broiler chickens.

    References

    Benabdeljelil K. & Arfaoui T. (2001). Characterization of beldi chicken and turkeys in rural poultry flocks of morocco. current state and future outlook. Animal Genetic Resources Information.31:87-95.

    Berthouly-salazar C., Rognon X, Van T., Gely M., Chi C.V., Tixier-Boichard M., Bed'hom B., Bruneau N., Verrier E., Maillard J.C. & Michaux J.R. (2010). Vietnamese chickens: a gate towards Asian genetic diversity. Biomed Central Genetics.11:1-11.

    Bộ Nông nghiệp và phát triển Nông thôn(2016).Át lát các giống vật nuôi ở Việt Nam. Nhà xuất bản nông nghiệp.

    Bùi HữuĐoàn& Hoàng Thanh. (2011). Khả năng sản xuất và chất lượng thịt của tổ hợp lai kinh tế 3 giống (Mía - Hồ - Lương Phượng). Tạp chí Khoa học và Phát triển.9:941-947.

    BùiHữu Đoàn, NguyễnThị Mai, Nguyễn Thanh Sơn&Nguyễn Huy Đạt.(2011). Các chỉ tiêu dùng trong nghiên cứu chăn nuôi gia cầm.Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Desvaux S., Ton V.D., Phan Dang T.& Hoa P.Y.T. (2008). Ageneral review and description of the poultry production in vietnam. Ageneral review and description of the poultry production in Vietnam. pp. 1-38.

    Duy N.V., Moula N., Moyse E., LucD.D., Ton V.D.& Farnir F. (2020). Productive performance and egg and meat quality of two indigenous poultry breeds in Vietnam, Ho and Dong Tao, fed on commercial feed. Animals.10:408-425.

    Nguyễn Văn Duy, Nguyễn Đình Tiến, Nguyễn Chí Thành&Vũ Đình Tôn. (2020). Năng suất sinh sản và chất lượng trứng của gà máiĐông Tảo và F1(Đông Tảo x Lương Phượng). Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18 (4): 255-261.

    Nguyễn Huy Đạt, Nguyễn Văn Đồng, Hồ Xuân Tùng, Nguyễn Thị Tuyết Minh, Vũ Chí Thiện, Hoàng Thị Nguyệt, Phan Hồng Bé & NguyễnHuy Tuấn(2008). Nghiên cứu đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà VP2 thế hệ i tại trại thực nghiệm liên minh. Hội nghi khoa học kỹ thuật. Viện chăn nuôi quốc gia.

    DuyN.V., Moyse E., Nassim M., Luc D.D., PhuongN.T., Tien N.D., Ton V.D. & Frédéric F. (2019). Morphological characteristics of indigenous chicken ho and dong tao in vietnam. Journal of animal husbandry scienses and technics. 247:2-7.

    TrầnCông Xuân& NguyễnHuy Đạt. (2006). Báo cáotổng thuật và kỹ thuật đề tài “Nghiên cứu chọn tạo một số dòng gà chăn thả Việt Nam năng suất, chất lượng cao”. Viện Chăn nuôi, Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn.tr. 1-83.

    Trung tâm nghiên cứu gia cầm Thụy Phương (2004). Kỹ thuật chăn nuôi và phòng bệnh cho gà. Viện chăn nuôi.

    Tiêuchuẩn Việt Nam (2018). Giống gà Nội-Phần 3 gà Hồ, TCVN12469-3: 2018. Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.