Morphological Characteristics, Growth Performance, Carcass Yield of Indigenous Tien Yen Chicken

Received: 28-05-2020

Accepted: 06-06-2020

DOI:

Views

4

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Tien, N., Oanh, N., Duy, N., & Ton, V. (2024). Morphological Characteristics, Growth Performance, Carcass Yield of Indigenous Tien Yen Chicken. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(6), 423–433. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/674

Morphological Characteristics, Growth Performance, Carcass Yield of Indigenous Tien Yen Chicken

Nguyen Dinh Tien (*) 1 , Nguyen Cong Oanh 1 , Nguyen Van Duy 1 , Vu Dinh Ton 1

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Tien Yen, indigenous chicken, morphological characteristics, growth performance, carcass yield

    Abstract


    This study was conducted to determine morphological characteristics, growth performance, carcass yield and meat quality of purebred Tien Yen chicken raised at the experimental farm of Vietnam National University of Agriculture, and at household farms in Tien Yen district Quang Ninh province. A total of 114 individuals was were morphologically characterized. Growth performances were assessed on 55 chickens, and carcass yield was evaluated on 6 individuals for each period. The results showed that, at 1-old-day, chicks had 2 main feather colors including yellow with black stripes (90%) and yellow (10%); At 38 weeks old, cocks’ body feather color was characterized by black bronze (71.8%) and bronze brown (28.2%), while the hens were characterized by bright yellow 80% and dark brown 20%. Chickens had a chin’s feather (beard) 90% or a typical head’s feather 10%. The survival rate was high 94.6% and the males had significantly heavier body weight compared with the females during from 3 weeks old (P <0.05). At 16 weeks old, the average body weight of males and females was 1685g and 1372 g respectively. The feed conversion efficiency was 3.8 kg feed/kg weight gain during 0-16 weeks old. The relative percentage of carcasses was 61-64%, percentage of breast meat and thigh meat were 13.2-17.2% and 19.6-23.1% respectively. Drip loss percentage of preservation and cooking for 24 hours post-mortem were 2.6-3.2% and 22.6-24.9%, respectively, and its meat quality was within the normal range of value.

    References

    Bùi Hữu Đoàn, Nguyễn Thị Mai, Nguyễn Thanh Sơn & Nguyễn Huy Đạt (2011). Các chỉ tiêu nghiên cứu trong chăn nuôi gia cầm. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Deaton J.W., Reece F.N. & McNaughton J.L. (1978). The effect of temperature during the growing period on broiler performance. Poultry Science. 57: 1070‑1074.

    Donkoh A. (1989). Ambient temperature : Afactor affecting performance and physiological response of broiler chickens. International Journal of Biometeorology. 33: 259‑265.

    FAO (2012). Phenotypic characterization of animal genetic resources. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Truy cập từhttp://www.fao.org/3/i2686e/i2686e00.pdf, ngày 11/03/2020.

    FAO (2001). World watch list for domestic animal diversity. Animal Genetic Resources Information. Truy cập từ https://doi.org/10.1017/S1014233900 005186, ngày 7/03/2020.

    Hoàng Xuân Trường (2014). Tạo lập, quản lý và phát triển nhãn hiệu chứng nhận “gà Tiên Yên” huyện Tiên Yên, tỉnh Quảng Ninh. Báo cáo tổng kết Dự án.

    Lã Văn Chức (2014). Ứng dụng khoa học công nghệ xây dựng mô hình chăn nuôi sinh sản theo quy mô công nghiệp và nuôi thương phẩm giống gà Tiên Yên tại huyện Tiên Yên tỉnh Quảng Ninh. Báo cáo tổng kết Dự án.

    Lê Hồng Mận & Nguyễn Thanh Sơn (2001). Kỹ thuật chăn nuôi gà Ri và gà Ri pha. Nhà xuất bản Nông nghiệp, Hà Nội.

    Lengerken G.V. & Pfeiffer H. (1987). Stand und entwicklungstendezen der anwendung von methoden zur erkennung der stressempfindlichkeit und fleischqualitaet beim schwein, inter‐symp. Leipzig: Zur Schweinezucht.

    Moula N., Luc D.D., Dang P.K., Farnir F., Ton V.D., Binh D.V., Leroy P. & Antoine-Moussiaux N. (2011). The Ri chicken breed and livelihoods in North Vietnam: Characterisation and prospects. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics. 112(1): 57-69.

    Nguyễn Bá, Nguyễn Chí Thành, Lê Anh Đức & Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đặc điểm ngoại hình và khả năng cho thịt của gà địa phương lông cằm tại Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 10(7): 978-985.

    Nguyễn Bá & Phạm Kim Đăng (2016). Khả năng sản xuất của gà Ri và con lai (Ri-Sasso-Lương Phượng) nuôi tại An Dương, Hải Phòng. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 14(3): 392‑399.

    Nguyễn Minh Hoàn, Lê Đình Phùng & Nguyễn Đức Hưng (2014). Kết quả chọn lọc theo ngoại hình và sinh trưởng của gà Ri qua 2 thế hệ. Tạp chí Khoa học, Đại học Huế. 94(6):94-99.

    Nguyễn Chí Thành, Lê Thị Thúy, Đặng Vũ Bình & Trần Thị Kim Anh (2009). Đặc điểm sinh học, khả năng sản xuất của 3 giống gà địa phương: Gà Hồ, gà Đông Tảo và gà Mía. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 4(122): 2-10.

    Nguyễn Đức Hưng (2014). Khả năng sinh trưởng và hiệu quả chăn nuôi của các nhóm gà Ri lai nuôi thịt 8-13 tuần tuổi. Tạp chí Khoa học. 91(3): 75‑82.

    Nguyễn Đức Hưng, Nguyễn Đức Chung & Nguyễn Tiến Quang (2017). So sánh sự sinh trưởng và hiệu quả nuôi thịt của ba nhóm gà lai trong vụ Xuân - Hè tại Thừa Thiên Huế. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Nông nghiệp. 1(2): 293‑302.

    Nguyễn Hoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thúy Hằng, Hoàng Anh Tuấn & Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà nhiều ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn, huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 14(1): 9-20.

    Nguyễn Thị Phương, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H’Mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 15(4): 438-445.

    Trung tâm Nghiên cứu Gia cầm Thụy Phương (2004). Kỹ thuật chăn nuôi và phòng bệnh cho gà. Trung tâm nghiên cứu Gia cầm Thụy Phương, Viện Chăn nuôi

    Veerkamp C.H. (1986). Fasting and yield of broilers. Poultry Science. 65: 1299-1304.

    Vo K.V., Boone M.A. & Johnston W.E. (1978). Effect of three life ambient temperatures on growth, feed and water consumption and various blood components in male and female Leghorn chickens. Poultry Science. 57: 798‑803.

    Woelfel R.L., Owens C.M., Hirschler E.M., Martinez-Dawson R. & Sams A.R. (2002). The characterization and incidence of pale, soft, and exudative broiler meat in a commercial processing plant. Poultry Science. 81: 579-584.