Received: 22-03-2017
Accepted: 24-04-2017
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
The Growth and Meat Quality of H’mong Chicken Raised by Industrial Farming
Keywords
H’mong chickens, industrial farming
Abstract
This study was carried out at the experimental farm of Vietnam National University of Agriculture from January to December, 2016 on H’mong chickens that were raised by industrial farming practices. H’mong chickens were raised in three lots in order to observe the survival rate, growth capacity, FCR and quality of meat. The results showed that H’mong chicken adapted well with industrial farming method, which supposedly contributed to the improvement in survival rate of chickens (94,1%). H'mong chickens had low weight and considerable growth speed. Average daily gain of H’mong chickens increased gradually from one to ten weeks of age and then decreased. From one to 12 weeks, H'mong chickens consumed 24.81 grams of feed per day and FCR was 3.1 kg of feed/kg live body weight. Twelve week-old roosters and hens achieved body weight at 1206,7g and 1026,7g, respectively. H'mong chicken is a dual-purpose breed, producing an amount of thigh meat 1.3 times greater than breast meat. The proportion of iron in H'mong chicken meat is high (136,8mg - 137,7 mg/100g) and there are eight essential amino acids in the meat.
References
Barton Gade, P., Warriss, P., Brown, S., Lambooij, B.(1996). Methods of improving pig welfare and meat quality by reducing stress and discomfort before slaughter-methods of assessing meat quality. Landbauforschung Voelkenrode. Sonderheft (Germany).
Hồ Xuân Tùng, Phan Xuân Hảo (2010). Năng suất và chất lượng thịt của gà Rivà con lai với gà Lương Phượng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ chăn nuôi, 22: 13-19.
Jaturasitha, S., Kayan, A., Wicke, M.(2008). Carcass and meat characteristics of male chickens between Thai indigenous compared with improved layer breeds and their crossbred. Archiv fur tierzucht, 51: 283.
Lê Thị Thúy, Trần Thị Kim Anh, Nguyễn Thị Hồng Hạnh (2010). Khảo sát thành phần và chất lượng thịt gà H'mông và gà Riở 14 tuần tuổi. Tạp chí Khoa học và Công nghệ chăn nuôi, 25: 8-13.
Nguyễn Bá Mùi, Nguyễn Chí Thành, Lê Anh Đức, Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đặc điểm ngoại hình và khả năng cho thịt của gà địa phương lông cằm tại Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 10: 978-985.
Nguyễn Hoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thúy Hằng, Hoàng Anh Tuấn, Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà nhiều ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 14: 10-20.
Nguyễn Huy Đạt, Vũ Thị Hưng, Hồ Xuân Tùng, Vũ Chí Thiện (2008). Khả năng sản xuất của tổ hợp lai giữa gà Ai Cập và gà Rivàng rơm trong điều kiện nuôi bán chăn thả. Khoa học công nghệ Chăn nuôi, 10: 37-44.
Phạm Công Thiếu, Vũ Ngọc Sơn, Hoàng Văn Tiệu, Nguyễn Viết Thái, Trần Kim Nhàn (2009). Bước đầu chọn lọc nâng cao năng suất chất lượng gà H'mông. Khoa học công nghệ chăn nuôi, 18: 9-16.
Phạm Ngọc Thạch (2014). Tình hình chăn nuôi và dịch bệnh trên đàn gà xương đen của người H'Mông tại huyện Mù Cang Chải tỉnh Yên Bái. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 8: 653-659.
Phùng Đức Tiến, Nguyễn Duy Điều, Nguyễn Thị Mười, Nguyễn Thị Tình, Nguyễn Thị Kim Oanh, Đỗ Thị Sợi, Lương Thế Dũng (2010). Khả năng sản xuất của tổ hợp lai giữa gà Ác Việt Nam và gà Ác Thái Hòa. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 24: 17-23.
Schilling, M., Radhakrishnan, V., Thaxton, Y., Christensen, K., Thaxton, J., Jackson, V.(2008). The effects of broiler catching method on breast meat quality. Meat science, 79: 163-171.
Statistical Analysis System (1989). Sas/stat. User’s guide, version 6, 4th edition. Cary, NC: SAS Institute.
Trần Văn Phùng, Trần Huê Viên (2006). Một số đặc điểm sinh trưởng của gà Mèo nuôi tại Ba Hang - Tuyên Quang. Tạp chí khoa học kỹ thuật chăn nuôi, 9: 16-19.
Vũ Ngọc Sơn (2016). Một số kiến nghị về công tác bảo tồn và khai thác phát triển nguồn gen vật nuôi bản địa. Khoa học công nghệ Chăn nuôi, 59: 10-14.
Yu, L., Lee, E., Jeong, J., Paik, H., Choi, J., Kim, C.(2005). Effects of thawing temperature on the physicochemical properties of pre-rigor frozen chicken breast and leg muscles. Meat science, 71: 375-382.