Received: 19-10-2016
Accepted: 20-02-2017
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Isolation, Selection of β -Glucanase Producing Bacillusspp. from Cow Rumens and Primary Characterization of Enzyme
Keywords
Bacillus spp., β-glucanase, cow rumen
Abstract
In this study, 221 colonies have been isolated from 3 samples of cow rumens collected from Le Chi - Gia Lam, Khoai Chau - Hung Yen, and Phu Xuyen - Ha Noi. 94 strains primarily identified as Bacillusspp.were used to determine β-glucanase activity. Results indicated that most of them produced extracellular β-glucanase and the strain PX.07 secreted enzyme with highest enzyme activity at 6.8U/ml. The enzyme was purified from medium culture using 50% saturated (NH4)2SO4 and then used for further characterization. Optimal temperature and pH of the purified enzyme were 60oC and pH 6,respectively. The enzyme is stable when incubated at temperature range of 30-60oC and pH of 3 -6.
References
Cao Cường, Nguyễn Đức Lượng (2003). Khảo sát quá trình cảm ứng enzyme chitinase và cellulase của Trichoderma harzianum ảnh hưởng của hai enzyme này lên nấm bệnh Sclerotium rolfsii, Báo cáo khoa học,Hội nghị Công nghệ Sinh học toàn quốc, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội, tr.321-324.
Trần Cừ (1979). Sinh lý và hóa sinh tiêu hóa của động vật nhai lại. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội.
Nguyễn Lân Dũng, Đoàn Xuân Mượu, Nguyễn Phùng Tiến, Đặng Đức Trạch, Phạm Văn Ty (1978). Một số phương pháp nghiên cứu vi sinh vật học, Nhà xuất bản Khoa học kỹ thuật, Hà Nội, Tập 3.
Nguyễn Lân Dũng, Nguyễn Đình Quyển, Phạm Văn Ty (2001). Vi sinh vật học, Nhà xuất bảngiáo dục.
Nguyễn Lân Dũng, Đinh Thúy Hằng (2006). Phương pháp thực nghiệm dùng để định tên các loài vi khuẩn, Nhà xuất bảngiáo dục.
Nguyễn Thị Uyên Thảo (2007).Nghiên cứu tạo chế phẩm xylanase từ nấm Trichoderma, luận văn thạc sĩ, trường Đại học Khoa học tự nhiên, thành phố Hồ Chí Minh.
Quyền Đình Thi, Đỗ Thị Quyên (2014). Enzyme bổ sung thức ăn chăn nuôi: tự nhiên và tái tổ hợp, Nhà xuất bản Khoa học tự nhiên và Công nghệ.
Nguyễn Xuân Trạch (2004). Sử dụng phụ phẩm nuôi gia súc nhai lại. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, Hà Nội.
Bradford, M. M. (1976). A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding, Analytical biochemistry, 72(1-2): 248-254.
Garrity, G.M., Bell, J.A., Lilburn, T.G. (2004). Taxonomic Outline of the Prokaryotes, Bergey's Manual of Systematic Bacteriology, 2nd Edition, Release 5.0. Springer-Verlag, New York, pp. 1-399.
Li-Jung Yin, H. H. L, and Zheng, R.X (2010). Purification and characterization of a cellulase fromBacillus subtilis YJ1, Journal of Marine Science and Technology, 18(3): 466-471.
Saowapar, K., Yupa Pootaeng-on, TT., Somboon., T (2014). Screening and identification of cellulase producing bacteria isolated from oil palm meal, Journal of Applied Pharmaceutical Science, 4(04): 090-096.
Meena, B., Radhajeyalakshmi, Vidhyasekaran, P., and Velazahan, R (1999). Foliar application of Pseudomonas fluorescens on activities of phenylalanine ammonia lyase, chitinase and beta-1,3-glucanase and accumulation of phenolics in rice. Actaphytopathol. Entomol. Hunga., 34: 307-315.