Effect of Different Levels of Nitrogen Application on Green Yield and Nutritive Value of Forage Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench)

Received: 31-03-2015

Accepted: 21-04-2015

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Hanh, T., Nhung, P., & Cuong, P. (2024). Effect of Different Levels of Nitrogen Application on Green Yield and Nutritive Value of Forage Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench). Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(3), 372–380. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/189

Effect of Different Levels of Nitrogen Application on Green Yield and Nutritive Value of Forage Sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench)

Tang Thi Hanh (*) 1 , Phan Thi Hong Nhung 1 , Pham Van Cuong 2, 1, 3

  • 1 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Trung tâm nghiên cứu Cây trồng Việt Nam - Nhật Bản
  • 3 Dự án JICA, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Foragesorghum, green yield, nitrogen, OPV

    Abstract


    A field experiment was conducted from June to December in 2013 at Viet NamNational University of Agriculture to evaluate effect of four levels of nitrogen application (0 kgN, 120 kgN, 180 kgN, and 240 kgN per ha at a constant basal fertilizer of 120 kgP2O5and 120 kgK2O per ha) on growth, green fodder yield, and nutritive value of two sorghum cultivars, OPV21 and OPV88. Green yield and its related to parameters as well as nutritive value were determined at three cuttings: first cutting (90 days after sowing), second cutting (45 days after first cutting), and third cutting (45 days after second cutting). The obtained results showed that increase ofnitrogen level from 120 kgN to 180 kgN per ha did not lead to increased green yield. However, nutritive parameters,such as dry matter, total minerals, crude protein, and lipidsincreased while concentration of HCN decreased. At the second and third cutting, both of green yield and crop growth rate of OPV21 cultivar increased significantly with increasednitrogen applicationand concurrent rise inHCN concentration.The experiment suggested that the nitrogen level of 120 kg per ha should be applied for first cutting, whereas 180 kgN to 240 kgN per ha canbe appliedfor later cuttingsof OPV cultivars.

    References

    AOAC(Association of Official Analytical Chemists) (1997). Official Method of Analysis, 16thed., Washington, DC.

    Ayub, M., Tanveer, A., Ali, S., Nadeem, M. A. (2002). Effect of different nitrogen levels and seed rates on growth, yield and quality of sorghum (Sorghum bicolor) fodder. Indian journal of agricultural science,72:648-650.

    Phạm Văn Cường, Bùi Quang Tuấn, Nguyễn Xuân Trạch, Nguyễn Tuấn Chinh, Trần Quốc Việt(2010). Mối quan hệ giữa năng suất sinh khối với một số chỉ tiêu sinh lý và nông học của các giống cao lương (Sorghum bicolor(L.) Moench) làm thức ăngia súc trong vụ đông. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, BộNông nghiệp và Phát triển nông thôn,152:3-10.

    Phạm Văn Cường, Tăng Thị Hạnh, Đoàn Công Điển, Bùi Quang Tuấn (2013). Năng suất chất xanh và giá trị dinh dưỡng làm thức ănchăn nuôi của một số giống cao lương OPV mới lai tạo (Sorghum bicolor(L.) Moench) tại các vùng sinh thái khác nhau. Tạp chí Nông nghiệp và phát triển nông thôn, BộNông nghiệp và Phát triển nông thôn, chuyên đề Giống cây trồng, vậtnuôi,2:177-183.

    Tăng Thị Hạnh, Phan Thị Hồng Nhung, Đỗ Thị Hường, Phạm Văn Cường, Takuya Araki(2013). Hiệu suất sử dụng đạm và năng suất tích lũy của hai dòng lúa ngắn ngày mới chọn tạo. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, BộNông nghiệp và Phát triển nông thôn, 7:9-17.

    Iptas, S., Brohi, A. (2003). Effect of nitrogen rate and stubble height on dry matter yield, crude protein content and crude protein yield of a sorghum-sudangrass hybrid (Sorghum bicolor(L.) Moench×Sorghum sudanense(Piper) Stapf.) inthe three‐cutting system. Journal of Agronomy and Crop Science,189:227-232.

    Lehmann, J., Feilner, T., Gebauer, G., Zech, W. (1999). Nitrogen uptake of sorghum (Sorghum bicolorL.) from tree mulch and mineral fertilizer under high leaching conditions estimated by nitrogen-15 enrichment. Biology and fertility of soils, 30: 90-95.

    Makkar, H. P. S. (1991). Antinutritional factors in animal feedstuffs - mode of action. Int. J. Anim. Sci.,6:88-94

    Nguyễn Thanh Nhàn, Nguyễn Xuân Trạch,Bùi Quang Tuấn, Phạm Văn Cường(2014). Ảnh hưởng của thời điểm thucắt đến năng suất, thành phần hóa học của hai dòng cao lương (OPV86 và OPV88) và chất lượng thức ăn ủ chua từ cây cao lương. Tạp chí Khoa học và Phát triển,12(5):675-682.

    NIOSH (The National Institue for Occupational Safety and Health). 1994. Manual of Analytical Methods, 4thed., 2(6010): 3-5

    Hoàng Minh Tấn, Nguyễn Quang Thạch, Vũ Quang Sáng(2006). Giáo trình sinh lý thực vật. Nhà xuất bảnNông nghiệp, 240tr.

    Bùi Quang Tuấn, Nguyễn Xuân Trạch, Phạm Văn Cường (2008). Giá trị thức ănchăn nuôi của một số giống cao lương trong mùa đông tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 6(1): 52-55.

    Turgut, I., Bilgili, U., Duman, A., Acikgoz, E. (2005). Production of sweet sorghum (Sorghum bicolorL. Moench) increases with increased plant densities and nitrogen fertilizer levels. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant, 55: 236-240.

    Zhao, D., Reddy, K. R., Kakani, V. G., Reddy, V. (2005). Nitrogen deficiency effects on plant growth, leaf photosynthesis, and hyperspectral reflectance properties of sorghum. European Journal of Agronomy,22:391-403.