Received: 15-01-2012
Accepted: 21-05-2012
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effectiveness of Rice Straw Burrying with Microbial Products in Rice Production Following Organic Production Direction at Gia Lam, Ha Noi
Keywords
Microbial products, Straw barring for rice, Untransported Red River alluvial soils
Abstract
A study of burrying rice straws combined with two microbial product treatments (Bio-plant and Trichoderma) was conducted in spring rice and summer rice seasons on Red River alluvial soils of Ha Noi University of Agriculture. The experiments were arranged in randomized complete block design. Research results pointed out that rice straw burrying with and without microbial product treatment led to differences in growth and development of rice plants. Observations indicate statistically significant differences in leaf area index (LAI) and dry matter accumulation, yield components and grain yield. The use of Bio-plant product combined with rice straw burrying brought higher rice yield than Trichoderma product and control (without microbial treatment, with the summer crop yield of 40.5; 38.0 and 36.5 quintal ha-1, respectively. The treatment of rice straws with Bio-plant product gave higher income by VND 5.2 to 6.5 millions per crop hecta-1.
References
Phạm Tiến Dũng và Nguyễn Đình Hiền (2010). Thiết kế thí nghiệm và xử lý kết quả bằng phần mềm thống kê IRRISTAT. Nhà xuất bản Tài Chính, Hà Nội. P. 61-63.
Hà Thị Thanh Bình (2007). Nghiên cứu khả năng phân giải rơm rạ cày vùi sau vụ lúa xuân trên đất phù sa sông Hồng. Đề tài cấp bộ, mã số: B2006 - 11 - 26
Đỗ Thị Xô và cs. (1995). Sử dụng hợp lý sản phẩm phụ nông nghiệp nhằm tăng năng suất cây trồng và ổn định độ phì nhiêu của đất bạc màu. Kết quả nghiên cứu khoa học, Viện Thổ nhưỡng nông hoá, NXBNN, Hà Nội
Cho Han Kyu and Atsushi Koyama (1997). Korean Natural Farming. IndigenousMicroorganisms and Vital Power of Crop/Livestock. Korean natural Farming Publisher. P.45-55.
Gomez Kawanchai A. & Gomez Arturo A. (1984). Statistical Procedures for Agricultural Research. An International rice research institute book. Printed in Singapore: p. 20-30.