Risk and Risk Management Policy in Pig Production in Vietnam

Received: 16-12-2011

Accepted: 15-04-2012

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Huong, L., & Linh, N. (2024). Risk and Risk Management Policy in Pig Production in Vietnam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 10(3), 539–545. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/16

Risk and Risk Management Policy in Pig Production in Vietnam

Le Ngoc Huong (*) 1 , Nguyen Duy Linh 2

  • 1 Nghiên cứu sinh Khoa Kinh tế và PTNT, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • 2 Khoa Kế toán và Quản trị kinh doanh, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • Keywords

    Pig production, Risk management policy, Risk, Vietnam

    Abstract


    Pig production industry in Vietnam current risks faced by pig producers are one of the main barriers to overall industry's development. Based on the survey results of current risk exposure in 1400 pig producing households in 7 provinces representing 7 ecological regions, the research shows that epidemic risks and market risks are the most serious risks faced by pig producers across all production scales. In addition, analysis of risk management policy in the industry also shows that of 62 legal documents, 53 documents are categorized as risk - prevention purpose, 04 documents categorized as risk - sharing purpose and 06 documents categorized as risk - coping purpose. However, this legal framework still exposes two major shortcomings: legal promulgation is slow and the framework is incomplete and not synchronized. Based on the analysis of risks exposure and current risk management policy, the research proposes recommendations towards improving risk management policy in pig production in two dimensions: i) In long term, the risk management system should aim at satisfying international standard (Codex); ii) In short term, legal documents need to focus on better risk management in epidemic prevention and treatment.

    References

    Nghị định 33/2005/NĐ-CP ngày 15/03/2005 và Nghị định 119/2008/NĐ-CP ngày 28/11/2008 của Chính phủ Hướng dẫn chi tiết ban hành Pháp lệnh Thú y.

    Nghị định 08/2010/NĐ-CP ngày 05/02/2010 của Chính phủ về quản lý thức ăn chăn nuôi.

    Nghị quyết 24/2008/NQ-CP ngày 28/10/2008 của Chính phủ ban hành chương trình hành động của Chính phủ thực hiện Nghị quyết Hội nghị lần thứ 7 BCH TW Đảng khóa 10 về nông nghiệp, nông dân, thôn thôn.

    Quyết định 3112/2011/QĐ-BNN-TY ngày 16/12/2011 của Bộ trưởng Bộ Nông nghiệp & PTNT về phòng chống bệnh lở mồm long móng.

    Quyết định 1037/2007/QĐ- TTg ngày 15/08/2007 của Thủ tướng về việc hỗ trợ kinh phí phòng, chống dịch bệnh tai xanh ở lợn.

    Đinh Xuân Tùng (2008). Nghiên cứu các yếu tố ảnh hưởng đến hiệu quả kinh tế- kỹ thuật và lợi thế so sánh trong chăn nuôi lợn.Chương trình nghiên cứu khoa học Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn 2006-2010

    Trần Đình Thao, Nguyễn Duy Linh, Lê Ngọc Hướng, Nguyễn Thị Minh Thu (2011). Nghiên cứu chính sách quản lý rủi ro trong ngành chăn nuôi lợn ở Việt Nam. Đề tài trọng điểm cấp Bộ - Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.