Evaluation of Growth, Yield and Pharmaceutical Quality of Some Mugwort (Artemisia vulgaris L.) Accessions in Gia Lam, Ha Noi

Received: 20-09-2015

Accepted: 18-03-2016

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Phip, N., & Hai, N. (2024). Evaluation of Growth, Yield and Pharmaceutical Quality of Some Mugwort (Artemisia vulgaris L.) Accessions in Gia Lam, Ha Noi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(3), 377–383. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1424

Evaluation of Growth, Yield and Pharmaceutical Quality of Some Mugwort (Artemisia vulgaris L.) Accessions in Gia Lam, Ha Noi

Ninh Thi Phip (*) 1 , Nguyen Thi Thanh Hai 1

  • 1 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Growth, mugwort (ArtemisiavulgarisL.), quality, yield

    Abstract


    The growth and quality of 10 mugwort accessionswere evaluated in a replicated experiment (RCBD with 3 replications). Harvest wasdone when plants reach a height of 30-35 cm for all accessions. Highest individual plant yield and hectare yield per year were obtained from accessionG6with shorter cut interval and more cuts per year.The accession G6 had higher content of total essential oil (0.37%), which is well suited for useas fresh vegetable or medicinal materials. AccessionsG5, G13 and G14 with high content of total essential oils (0.5%), high total flavonoid content ( >7000 mg/100 g) are suitable for essential oil and flavonoid extraction. Accession G2 with low total essential oil (0.21%) and slightly bitter is good for using as fresh vegetableas supplementalfood.

    References

    Bộ Y tế (2010). Dược điển Việt Nam IV.

    Costa, S.D.S.D.R., Santos, M.S.N.D.A. and Ryan, M.F. (2003). Effect of Artemisia vulgaris Rhizome Extracts on Hatching, Mortality, and Plant Infectivity of Meloidogyne megadora, Journal of Nematology, 35(4): 437-442.

    Đỗ Tất Lợi (2006). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Y học.

    Hoàng Thị Thanh Hà (2010). Nghiên cứu đặc điểm nông sinh học và ảnh hưởng của biện pháp thu hái đến sinh trưởng phát triển, năng suất cây ngải cứu trồng tại Thuận Châu - Sơn La, luận văn Thạc sỹ Nông nghiệp, Đại học Nông Nghiệp Hà Nội.

    Judžentienė, A. and Buzelytė, J. (2006). Chemical composition of essential oils of Artemisia vulgaris L. (mugwort) from North Lithuania, CHEMIJA, 17(1): 12-15.

    Lee, S.J. (1998). Estrogenic Flavonoids from Artemisia vulgaris L. J. Agric. Food Chem., 46: 3325-3329.

    Macro, T.J. and Barbera, O. (1990). Natural Products from the genus Artemisia L. in Studies in Natural Products Chemistry. Atta-ur-Rahman, Elsevier: Amsterdam.

    Ninh Thị Phíp, Nguyễn Thị Thanh Hải, Đinh Thái Hoàng (2015). Đánh giá đặc điểm hình thái một số mẫu giống ngải cứu. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 13(4): 526-533.

    Phạm Hoàng Hộ (2000). Cây cỏ Việt Nam, Quyển III, Nhà xuất bản Trẻ (in lần thứ 2).

    Tajadod, G., Mazooji, A., Salimpour, F., Samadi, N. and Taheri, P. (2012). The Essential Oil Composition of Artemisia vulgaris L. in Iran, Annals of Biological Research, 3(1): 385-389.

    Võ Văn Chi (2000). Các cây thuốc trị bệnh thông dụng, Nhà xuất bản Thanh Hóa.