Replacement of Corn with Broken Rice in the Diet of Growing-Finishing Pigs

Received: 05-03-2019

Accepted: 12-04-2019

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Tho, N., Tuong, N., Manh, T., & Son, T. (2024). Replacement of Corn with Broken Rice in the Diet of Growing-Finishing Pigs. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(2), 108–116. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/543

Replacement of Corn with Broken Rice in the Diet of Growing-Finishing Pigs

Nguyen Huu Tho (*) 1 , Nguyen The Tuong 2 , Tran Xuan Manh 2 , Ton That Son 3

  • 1 Chi cục Chăn nuôi- Thú y Bắc Ninh
  • 2 Tập đoàn DABACO
  • 3 Khoa Chăn nuôi và Nuôi trồng thủy sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Broken rice, corn, cross-bred D(LY), growing-finishing pigs

    Abstract


    A study was carried out to evaluate the effect replacement of cornwith broken rice in the diet on the performance of growing-finishing pigs.Two hundred forty cross-bred D (LY) growing- finishing pigs (68 days old)were alloted intoa completely randomized design of fourtreatments with 3 replicates of 20 pigs each.Treatments consisted of graded levels of broken rice (0, 25, 50 and 75%) to orreplace cornin the diet. Results showedthatwhen using broken rice as substitutefor75% corn in the diet, the body weight, average weight gain (kg/head/day), the dressing percentage, carcasspercetage, eye muscle areaand leanmeat percetage,andmeat shear forcewere higher in comparison with25% and 50% of broken rice replacements and100% corn. The use of broken rice as substitue for corndid not affect feed intakeand feed conversion ratio (kg feed/kg body weight gain), carcass length, backfatthickness, pH45 ', pH24h, meatcolor, rate of water lossduring storageand feed cost per1 kg weight gain. It is therefore suggested thatbroken rice can replace up to75% corn in the diet of growing - finishing pigs.

    References

    Austin J., Lewis L. &Lee Southern (2000).Swine Nutrition, Second Edition-Nature: 853/

    Barton Gate P., Warriss P.D., Brown S.N. &Lambooij B. (1995). Methods of improving pig welfare and meat quality by reducing stress and discomfort before slaugeter-methods of assessing meat quality, Proceeding of the EU-Seminar, Meariensee. pp. 22-23.

    Bộ NN&PTNT (2018). Bản tin thị trường nông nghiệp (Agrotrade Vietnam). 5.

    Brestensky M., Nitrayova S., Patras P. and Heger J.(2014).Utilization of amino acids of broken rice in growing pigs. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences.3(4): 347-349.

    Casas G. A. and H. H. Stein (2015).Effects of microbial phytase on the apparent and standardized total tract digestibility of phosphorus in rice coproducts fed to growing pigs, J. Anim. Sci.93:3441-3448.

    Clinquart A (2004). Instruction pour la measure de la couleur de la viande de porc par spectrocolorimtrie, Despartement des Sciences dé Denrees Alientaires, Faculté Mesdecine Veterinaire, Université de Liège. pp.1-7.

    Nguyễn Ngọc Đệ(2008). Quá trình xay xát chế biếgạo. TrongGiáo trình cây lúa.Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Tp. HồChí Minh. tr.184.

    Kuo C. C. & Chu C.Y. (2003). Quality characteristics of Chinese Sausages made from PSE pork, Meat Science.64: 441-449.

    Le Sciellour M, Labussière E, Zemb O, Renaudeau D (2018).Effect of dietary fiber content on nutrient digestibility and fecal microbiota composition in growing-finishing pigs. e0206159-PLoS ONE.13(10): 1-20.

    LiuH., WanH., XuS., FangZ., LinY., CheL., LiY, LiYong, SuX. &WuD. (2016) Influence of extrusion ofcorn and broken rice on energy content and growth performance of weaning pigs, Animal Science Journal, 87(7):1386-1395.

    Ma R., Zhang L., Liu M., Su Y.T., Xie W.M., Zhang N.Y., Dai J. F. Wang Y., Rajput S.Ali., Qi D.Sh., Niel A.K. &Sun L.H. (2018) Individual and Combined Occurrence of Mycotoxinsin Feed Ingredients and Complete Feeds in China, Toxins.10: 113-125.

    Neill D. J. O., Lynch P. B., troy D. J., Buckley D. J., Kerry J. P., (2003).Influence of the time year on the incidence of PSE and DFD in Irish pig meat, Meat Science, 64: 105-111.

    Sellier M.F.Rothschild&A.Ruvinsky (eds) (1998). Genetics of meat and carcass transit”. The genetics of the pig,CAB International. pp.463-510.

    Stein H.H., Kim S.W., NielsenT.T. & Easter R.A. (2001) Standardized ileal protein and amino acid digestility by growing pig and sows. Journal of Animal Science.79(8): 2113-2122.

    Nguyễn Văn Thắng và Đặng Vũ Bình (2006). Năng suất sinh sản, sinh trưởng, chất lượng thân thịt của các công thức lai F1(Landrace x Yorkshire) phối với lợn đực Duroc và Pietrain. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật nông nghiệp, Trường đại học Nông nghiệp Hà nội. 4(6): 48-55.

    Nguyễn Văn Thắng và Vũ Đình Tôn(2010). Năng suất sinh sản, sinh trưởng, và thân thịt và chất lượng thịt của các tổ hợp lai giữa lợn nái F1 (Landrace x Yorkshire) với đực giống Landrace, Duroc và (Pietrain x Duroc). Tạp chí Khoa học và Phát triển, 8(1):98-105.

    Nguyễn Văn Thiện (2002). Kết quả nghiên cứu và phát triển lợn lai có năng suất và chất lượng cao ở Việt Nam, Viện Chăn nuôi 50 năm xây dựng và phát triển 1952-2002, Nxb Nông nghiệp, Hà Nội, tr. 81- 91.

    Phùng Thị Vân, Hoàng Hương Trà, Lê Thị Kim Ngọc và Trương Hữu Dũng (2001). Nghiên cứu khả năng cho thịt của lợn lai giữa hai giống L, Y, giữa ba giống L, Y và D và ảnh hưởng của hai chế độ nuôi tới khả năng cho thịt của lợn ngoại có tỷ lệ nạc >52%”, Báo cáo Khoa học Chăn nuôi thú y (1999- 2000), thành phố HồChí Minh, tr. 207-209.

    Phùng Thị Vân, Hoàng Hương Trà và Trần Thị Hồng (2002). Nghiên cứu khả năng, cho thịt của lợn laivà ảnh hưởng của hai chế độ nuôi tới khả năng cho thịt của lợn ngoại có tỷ lệ nạc trên 52%. Kết quả nghiên cứu KHCN trong nông nghiệp và phát triên nông thôn giai đoạn 1996-2000, Bộ Nông nghiệp và phát triển nông thôn-Vụ Khoa học công nghệ và chất lượng sản phẩm, Hà Nội, tr. 482-493.

    USDA (United States Department of Agriculture Foreign Agricultural) (2018)Grain: World Markets and Trade.

    Vicente B., Valencia D. G., Serrano M.P., Lazaro R. & Mateos G.G. (2009). Effects of feeding rice and the degree of starch gelatinization of rice onnutrient digestibility and ileal morphology of young pigs. British Journal of Nutrition.101(9):1278-1281.