Assessing Soil Properties for Safe Vegetable CultivationinThanh Tri District, Ha Noi City

Received: 17-05-2017

Accepted: 09-08-2017

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

TÀI NGUYÊN VÀ MÔI TRƯỜNG

How to Cite:

Hung, P., & Viet, H. (2024). Assessing Soil Properties for Safe Vegetable CultivationinThanh Tri District, Ha Noi City. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(6), 808–816. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/412

Assessing Soil Properties for Safe Vegetable CultivationinThanh Tri District, Ha Noi City

Phan Quoc Hung (*) 1 , Hoang Quoc Viet 2

  • 1 Khoa Quản lý đất đai, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Quản lý Đất đai, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Fluvial soil properties, vegetable cultivation area, Thanh tri district

    Abstract


    This study aimed to assess the properties of vegetable soil in three communes along the Red River in Thanh Tri district, Hanoi city to establish data base for safe and VietGAPvegetable cultivation. 72 soil samplesand15 vegetablesamples were collected to analyze the chemical, physical and biological properties of soil. Results showed that most of the samples weresandy soiland oflight bulk density. Almost samples haddensity less than 2.7. The data range hada low standard deviation with a confidence interval of ± 0.01 to ± 4.25 (= 0.05). The soilwasfrom lightly acidic to slightly alkaline, but most wasneutral.Total organic carbon and total nitrogen weremoderate,total phosphorus variedfrom medium to high, and total potassium from poor to high. Results of biological analysis indicated that the soil had a higher total number of aerobic bacteria than the total anaerobic bacteria.The earthworms distributed unevenly in the samples,ranging from 9 to 17 individuals. The heavy metal content (Cu, Pb, Zn) in the soil waslower than the allowable limits of heavy metals. Soil properties and content of heavy metals in the soil meet the conditions for safe vegetable cultivation in accordance with the current regulations of the Ministry of Agriculture and Rural Development as well as the standards of safe vegetables of the Ministry of Health.

    References

    Trần Thị Ba (2015). Quy trình kỹ thuật trồng rau màu, truy cập tại http://nong-dan.com/quy-trinh-ky-thuat-trong-cac-loai-rau-mau/ ngày 24/7/2017.

    Trần Văn Chính, Nguyễn Xuân Thành, Nguyễn Hữu Thành, Đỗ Nguyên Hải, Cao Việt Hà, Hoàng Văn Mùa (2006), Giáo trình Thổ nhưỡng học, Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Cornelis A.M. van Gestel, José e E. Koolhaas, Timo Hamers, Maarten van Hoppe, Martijn van Roovert, Cora Korsman, Sophie A. Reinecke (2008). Effects of metal pollution on earthworm communities in a contaminated floodplain area: Linking biomarker, community and functional responses, Environmental Pollution, 157: 895-903.

    Nguyễn Ngân Hà, Nguyễn Minh Phương, Nguyễn Mai Anh (2016). Đánh giá hiện trạng môi trường đất và sự tích luỹ một số kim loại nặng, nitrat trong rau trồng ở phường Yên Nghĩa, quận Hà Đông, thành phố Hà Nội, tạp chí Khoa học tự nhiên và công nghệ, Đại học Quốc gia Hà Nội, 32(1S): 118-124.

    Nguyễn Xuân Hải, Ngô Thị Lan Phương (2009). Nghiên cứu sự tích lũy kim loại nặng trong đất và nước tưới các vùng trồng rau ngoại thành Hà Nội, Tạp chí Nông nghiệp và PTNT, 9: 26-31.

    Nguyễn Văn Hùng, Nguyễn Hữu Thành (2013). Tính chất một số loại đất chính của huyện Thạch Thất, thành phố Hà Nội, Tạp chí Khoa học và Phát triển, 5(11): 681-688.

    Nguyễn Thị Mai Hương, Lê Thị Phương Quỳnh, Nguyễn Thị Bích Ngọc, Christina Seilder, Matthias Kaendler, Dương Thị Thủy (2012). Hàm lượng kim loại nặng trong môi trường đất và nước vùng canh tác nông nghiệp (hoa-rau-cây ăn quả) tại xã Phú Diễn và xã Tây Tựu (Hà Nội). Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 50: 491-496.

    Lê Thị Khánh (2009). Bài giảng cây rau, Đại học Nông Lâm Huế.

    Lê Văn Thiện, Nguyễn Kiều Băng Tâm và Nguyễn Hoàng Linh (2010). Nghiên cứu ảnh hưởng của canh tác cây trồng đến sự tích luỹ kim loại nặng và thuốc bảo vệ thực vật trong môi trường đất vùng thâm canh rau, hoa xã Tây Tựu, Từ Liêm, Hà Nội, Hội nghị Khoa học,Trườngđại học Khoa học Tự nhiên, Hà Nội.

    Phạm Thị Thuỳ, Phạm Kim Oanh (2015). Sản xuất nông nghiệp hữu cơ ở Việt nam, truy cập tại http://www.mard.gov.vn/Lists/appsp0_Bantinchuyende/Attachments/8/Chuyen_de_03_2015.pdf ngày 15/6/2017.