Effect of Inorganic N, P, K Conbination on Growth, Yield and Quality of Sweet Potato in Thai Nguyen

Received: 20-02-2017

Accepted: 19-06-2017

DOI:

Views

3

Downloads

1

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Lan, N. (2024). Effect of Inorganic N, P, K Conbination on Growth, Yield and Quality of Sweet Potato in Thai Nguyen. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(6), 718–727. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/408

Effect of Inorganic N, P, K Conbination on Growth, Yield and Quality of Sweet Potato in Thai Nguyen

Nguyen Thi Lan (*) 1

  • 1 Trường đại học Nông lâm Thái Nguyên
  • Keywords

    Sweet potato, fertilizerrate, economic efficiency, yield, quality

    Abstract


    In order to determine an optimal N, P, K combination for improvingyield, quality and economic efficiency of sweet potato production, an experiment was conducted with 5 inorganic N, P, K combinations. Arandomized complete block design with 3 replications was carried out in spring and winter seasons in Thai Nguyen. The result showed that increased rate of N, P, K lengthened theduration of tuber formation and growth whilst reduced duration ofcanopycover. Increments of N, P, Kalso increased main vinelength, average tuber weight, top growthyield, and harvested root yield.. For spring and winter seasons,the optimum rate was recommended at 70 N + 70 P2O5+ 100 K2O because it gave the highest average tuber weight, harversted yield and profit (50.434.800 VND/ha in srping season and 40.301.200 VND/ha in winter season).

    References

    Hoàng Kim Diệu, Nguyễn Thị Lân, Nguyễn Thế Hùng, Nguyễn Viết Hưng (2015). Báo cáo tổng hợp kết quả điều tra tình hình sản xuất khoai lang tại Thái Nguyên.

    Mai Thạch Hoành (2011). Chọn giống khoai lang K51/KB1 năng suất cao, chất lượng khá, Tạp chí KH & CN Nông nghiệp Việt Nam, 2(23): 127-132.

    Nguyễn Viết Hưng, Đinh Thế Lộc, Dương Văn Sơn, Nguyễn Thế Hùng (2010). Giáo trình cây khoai lang. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Đinh Thế Lộc (1979). Kỹ thuật thâm canh khoai lang.Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Đinh Thế Lộc (1989). Ảnh hưởng của một số biện pháp kỹ thuật đến việc tăng năng suất khoai lang vùng đồng bằng sông Hồng. Tạp chí Nông nghiệp và CNTP,3(9): 149 - 154.

    O'Sullivan J., Asher, C.J. and Blamey, F.P.C (1997). Nutrient Disorders of Sweet potato. ACIAR Monograph No. 48, Canberra.

    Salawu I.S., and Muktar A.A., (2008). Reducing the dimension of growth and yield characters of sweet potato (Ipomoea batatasL.) varieties as affected by varying rates of organic and inorganic fertilizer. Asian Journal of Agricultural Research,2(1): 41- 44.

    Sở Nông nghiệp và Phát triển nông thôn tỉnh Thái Nguyên (2015). Báo cáo tổng kết năm 2014 và 2015

    Hoàng Minh Tấn, Nguyễn Quang Thạch, Vũ Quang Sáng (2006). Giáo trình sinh lý thực vật. Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

    Nguyễn Thế Yên, Vũ Tuyên Hoàng và Mai Thạch Hoành (1996). Các giống khoai lang thức ăn gia súc KL-1, KL-2 và KL-5 dùng làm thức ăn gia súc cho hiện tại và trong tương lai. Kết quả nghiên cứu khoa học của NCS quyển VI, Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

    Nguyễn Thế Yên(1999). Nghiên cứu chọn tạo giống khoai lang làm thức ăn gia súc cho vùng đồng bằng sông Hồng (1993 - 1999). Luận án tiến sỹ Nông nghiệp, Viện Khoa học kỹ thuật Nông nghiệp Việt Nam.