Growth Rate, Carcass and Meat Quality of Crossbreds between F1(LandracexYorkshire) Sows and (PiétrainxDuroc) Boars with Piétrain ReHal Genetic Difference

Received: 22-01-2013

Accepted: 18-03-2013

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Dao, P., Thang, N., Ton, V., Luc, D., & Binh, D. (2024). Growth Rate, Carcass and Meat Quality of Crossbreds between F1(LandracexYorkshire) Sows and (PiétrainxDuroc) Boars with Piétrain ReHal Genetic Difference. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 11(2), 200–208. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/39

Growth Rate, Carcass and Meat Quality of Crossbreds between F1(LandracexYorkshire) Sows and (PiétrainxDuroc) Boars with Piétrain ReHal Genetic Difference

Pham Thi Dao (*) 1 , Nguyen Van Thang 2 , Vu Dinh Ton 2 , Do Duc Luc 2 , Dang Vu Binh 3

  • 1 Trường Trung cấp Nông nghiệp và Phát triển nông thônHải Dương
  • 2 Khoa Chăn nuôi và Nuôi trồng thủy sản, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • 3 Hội Chăn nuôi Việt Nam
  • Keywords

    Carcass, crossbreds, Duroc, Growth rate, Landrace, meat quality, Piétrain, Yorkshire

    Abstract


    The study was carried out at 3 pig farms in Hai Dương and Hưng Yên from March 2011 to January 2013 to evaluate growth rate and carcass quality of F1(Landrace x Yorkshire) (F1(L x Y)) sows mated with F1(Piétrain x Duroc) (PiDu) boars with Pietrain ReHal genetic constitution (25, 50 và 50%: PiDu25, PiDu50, PiDu75). The results showed that these crossbreds obtained high growth rates and low feed conversion ratio (FCR) (829.42 g/day and 2.31 kg/kg; 797.78 g/day and 2.33 kg/kg; 765.79 g/day and 2.38 kg feed/kg weight gain, respectively). Lean meat percentage of PiDu25 x F1(L x Y), PiDu50 x F1(L x Y) và PiDu75 x F1(L x Y) were 54.66, 56.32 and 59.97 %, respectively. Lean meat percentage of PiDu75 x F1(L x Y) was higher than that of PiDu25 x F1(L x Y) and PiDu50 x F1(L x Y). The meat quality traits in terms of pH, colour drip loss, and firmness of 3 crossbreds were normal. Crude protein of musculus longissimus dorsi of crossbreds was 21.53, 22.18 and 22.63%. The research suggests that using crossbed boars PiDu25, PiDu50, PiDu75 to mate with F1(L x Y) sows helps to obtain high performance in pig farms.

    References

    Branscheid W, Komender P, Oster A, Sack E, Und Fewson D (1987). Undersuchungen zur objektive ermittlung der muskelfleischanteils von schweinehaelften, Zuchtungskunde 59(3): 135-200.

    Clinquart A. (2004a). Instruction pour la mesure du pH dans la viande de porc. Département des Sciences des Denrees Alientaires, Faculté de Médecine Véterinaire, Université de Liège, 1-11.

    Clinquart A (2004b). Instruction pour la mesure de la couleur de la viande de porc par spectrocolorimetrie. Département des Sciences des Denrees Alientaires, Faculté de Médecine Véterinaire, Université de Liège, 1-7.

    Trương Hữu Dũng (2004). Nghiên cứu khả năng sản xuất của các tổ hợp lai giữa ba giống lợn ngoại Landrace, Yorkshire và Duroc có tỷ lệ nạc cao ở miền Bắc Việt Nam. Luận án Tiến sĩ Nông nghiệp.

    Halina Sieczkowska, Maria Koéwin-Podsiadla, Elzbieta Krzecio, Katarzyna Antosik, Andrzej Zybert (2009). Quality and technological properties of meat from Landrace-Yorkshire x Duroc and Landrace-Yorkshire x Duroc-Pietrain fatteners. Polish Journal of Food and Nuttrition Sciences, 59(4): 329-333.

    Phan Xuân Hảo (2007). Đánh giá sinh trưởng, năng suất và chất lượng thịt ở lợn Landrace, Yorkshire và F1(Landrace x Yorkshire). Tạp chí Khoa học kỹ thuật nông nghiệp, 5(1): 31-35.

    Phan Xuân Hảo và Hoàng Thị Thuý (2009). Năng suất sunh sản và sinh trưởng của các tổ hợp lai giữa nái Landrace, Yorkshire và F1(LandracexYorkshire) phối với đực lai giữa Piétrain và Duroc (PiDu). Tạp chí Khoa học và Phát triển. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 7(3): 269-275.

    Phan Xuân Hảo, Hoàng Thị Thuý, Đinh Văn Chỉnh, Nguyễn Chí Thành và Đăng Vũ Bình (2009). Đánh giá năng suất và chất lượng thịt của các con lai giữa đực lai PIDU (PiétrainxDuroc) và nái Landrace, Yorkshire và F1(LandracexYorkshire). Tạp chí Khoa học và Phát triển. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 7(4): 484-490.

    Kortz J., Otolinska A., Rybarczyk A., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W. (2005), “Meat quality of Danish Yorkshire porkers and their hybrids with Polish Large White pigs”, Polish Journal of Food and Nuttrition Sciences, 14/55(1): 13-16.

    Kosovac O., B. Zivkovie, C. Radovie, T. Smiljakovie (2009). Quality indicators: Carcas side and meat quality of pigs of different genetypes. Biotechnology in Animal Husbandry 25(3-4): 173-188.

    Kuo C.C, C.Y. Chu (2003). Quality characteristica of Chinese sausages made from PSE pork. Meat Science 64: 441-449.

    Leroy P. L., Verleyen V. (2000). Performances of the Piétrain ReHal, the new stress negative Piétrain line. Animal Breeding Abstracts, 68(10), ref., 5993.

    Liu Xiao Chun, Chen Bin, Shi Qishun (2000). Effect of Duroc, Large White and Landrace crosses on growth and meat production traits. Animal Breeding Abstracts, 68 (12): 7529.

    Lyczynski A, Pospiech E, Urbaniak M, Bartkowiak, Rzosinska E, Szalata M, Medynski A (2000). Carcass value and meat quality of crossbreds pigs (Polish Large WhitexPolish Landrace) and Piétrainx(Polish Large WhitexPolish Landrace). Animal Breeding Abstracts, 68(12): 7514.

    Magowan E., McCann M. E. E. (2009). The effect of sire line breed on the lifetime performance of slaughter generation pigs. Agri-food and Biosciences Institute, WWW. Afbini. Gov. UK.

    McCann M. E. E, V. E. Beattie, D.Watt and B.W. Moss (2008). The effect breed type on reproduction, production performance and carcass and meat quality in pigs. Irish Journal of Agricultural and Food Research 47: 171-185.

    Okrouhla M., R. Stlipka, J. Citek, M. Sprysl, M. Trnka and E. Kluzakova (2008). Effect of lean meat proportion on the chemical composition of pork. Czech J Food Sci, 26(6): 464-469.

    Sellier P (2006). Genetic of meat and carcass traits, The genetic of the pig, Rothchild M. F and Ruvinsky A, CAB Internationnal.

    Nguyễn Văn Thắng và Đặng Vũ Bình (2006). Năng suất sinh sản, sinh trưởng và chất lượng thịt của các công thức lai giữa lợn nái F1(LandracexYorkshire) phối giống với lợn đực Duroc và Piétrain. Tạp chí Khoa học kỹ thuật nông nghiệp. Trường Đại học Nông nghiệp I, 4(6): 48-55.

    Nguyễn Văn Thắng, Vũ Đình Tôn (2010). Năng suất sinh sản, sinh trưởng, thân thịt và chất lượng thịt của các tổ hợp lai giữa lợn nái F1(LandracexYorkshire) với đực giống Landrace, Duroc và (PiétrainxDuroc). Tạp chí Khoa học và Phát triển, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 8(1).

    Vũ Đình Tôn, Nguyễn Công Oánh (2010). Năng suất sinh sản, sinh trưởng và chất lượng thịt của các tổ hợp lai giữa nái F1(LandracexYorkshire) với đực giống Duroc và Landrace nuôi tại Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 8(1).