Yield and Nutritive Value of Taiwanese Napier Grass Imported from Thailand and Grown in Vietnam National University of Agriculture

Received: 21-03-2017

Accepted: 24-04-2017

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Binh, N., Thuy, N., Doanh, B., Hai, D., Hang, N., & Tuan, B. (2024). Yield and Nutritive Value of Taiwanese Napier Grass Imported from Thailand and Grown in Vietnam National University of Agriculture. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(4), 362–370. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/368

Yield and Nutritive Value of Taiwanese Napier Grass Imported from Thailand and Grown in Vietnam National University of Agriculture

Nguyen Thi Hoa Binh (*) 1 , Ngo Thi Thuy 1 , Bui Huy Doanh 1 , Dang Thai Hai 1 , Nguyen Thi Hang 2 , Bui Quang Tuan 1

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt nam
  • 2 Khoa Thú y, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Taiwanese Napier, Pennisetum purpureum, yield, nutritive value

    Abstract


    An experiment was carried out to assess yield and nutritive value of Taiwanese Napier, an elephant grass line originated from Taiwan and imported to Vietnam from Thailand. Taiwanese Napier wasplanted and compared to 3 control grasses,elephant grass, purple elephant grass and VA06 grass in terms of productivity and nutritive value. The experiment was a completely randomized design in which each grass was grown on three plots of 10m2in the field of Vietnam National University of Agriculture. The average yield of Taiwanese Napier of 3 harvests was79.43 tons green matter/ha, 14.97 tons dry matter/ha, 1.80 tons protein/ha, and 324.68 kg dry matter/ha/day. Taiwanese Napier grass contained18.84% dry matter, in which crude protein accountedfor 12.04%. After evaluating yield and nutritivie value, an experiment with goat was conducted at the breeding area of Vietnam National University of Agriculture to determine the UE (Unite d’ encombrement) and the apparent digestibility of four grasses. Four male crossbred (Jumnapari x Saanen) 6-month old goats with weight of 16±0,5kg were randomly divided into 4 batches according to Latin square model. Each goat was fed ad libitum one of four grasses. Results showed that UE of Taiwanese Napier was at the lowest level (1.12), the digestible ratio of dry matter; crude protein and NDF of Taiwanese Napier were 59.34%, 45.33% and 55.18%, respectively.

    References

    Nguyễn Đình Nguyên (2013). Năng suất, chất lượng và sử dụng một số giống cỏ hòa thảo nhập nội trong chăn nuôi ngựa. Luận văn thạc sĩ nông nghiệp. Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Phạm Văn Phúc (2010). Khảo sát một số nguồn thức ăn thô và trồng khảo nghiệm một số giống cỏ làm thức ăn cho trâu bò tại huyện Điện Biên - tỉnh Điện Biên. Luận văn thạc sĩ nông nghiệp. Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Bùi Quang Tuấn (2005). Ảnh hưởng của tuổi thu hoạch đến năng suất và chất lượng thức ăn của cỏ voi (Pennisetum purpureum), cỏ ghi nê (Panicum maximum) trồng tại Đan Phượng, Hà Tây. Tạp chí KHKT Nông nghiệp, 3: 202-206.

    Bùi Quang Tuấn, Nguyễn Xuân Trạch, Phạm Văn Cường (2008). Giá trị thức ăn chăn nuôi của một số giống cao lương trong mùa đông tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 4(1): 52-55.

    Wardeh MF. (1981). Models for Estimating Energy and Protein Utilization for Feeds. PhD Thesis. Utah State University, Logan, UT, USA.

    Wong C.C. (1991). A review of forage screening and evaluation in Malaysia. In Grassland and forage production in Southeast Asia Proceeding, 1: 61-68.

    Van Soest P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Dai Scie., 74: 3583-3597.

    Xande A., R. Garcia-Trujillo and O. Caceres (1989). Feeds of the humid tropics (West Indies). In: Jarrige R. (Ed.) Ruminant Nutrition, Recommended Allowances and Feed Tables. INRA, Paris, pp. 347-362.