Salinity Tolerance of Black Carp (Mylopharyngodon piceus)at The Fingerling Stage

Received: 18-08-2015

Accepted: 22-01-2016

DOI:

Views

3

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Van, K., Nhinh, D., & Trang, T. (2024). Salinity Tolerance of Black Carp (Mylopharyngodon piceus)at The Fingerling Stage. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(1), 63–69. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/259

Salinity Tolerance of Black Carp (Mylopharyngodon piceus)at The Fingerling Stage

Kim Van Van (*) 1, 2 , Doan Thi Nhinh 1 , Trinh Thi Trang 1

  • 1 Khoa Thủy sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Acclimation, black carp, growth rate, salinity tolerance

    Abstract


    To test the culturability in brackish water the experiment was carried out to evaluate the salinity tolerance of Black carp (Mylopharyngodonpiceus) at the fingerling stage. Fish at size of 45 ± 0,3 gram/individual were stocked in several 120L-buckets with stocking density of 15 fish/bucket. The experiment included in 2 trials: trial 1 was conducted to assess salinity tolerance without acclimation when putting Black carp fingerlings directly from fresh water into treatments with different salinity concentration of 0, 5, 10, 13, 15, 17, 20‰; trial 2 was designed similar to trial 1 but fish was acclimated in brackish water before putting into different salinity concentration treatments. The results showed that non-acclimation black carp have 100% survival rate at the salinity of 13‰, but 100% mortality after 102 hours at 15‰, 12 hours at 17‰ and 4 hours at 20‰. Similarly, in the trial 2 with acclimation condition, Black carp were alive 100% at the salinity 13‰ and died quickly at higher salinity levels. Comparison of trial 1 and trial 2 in both condition revealed that Black carp could adapt and grow well in the arrange of salinity from 0-13‰, but quickly died without acclimation at 15‰ and showed no significant differences at 17 or 20‰. The growth rate of Black carp fingerlings in salinity 0‰ was highest with7,9a ± 0,61(gram/fish/week) and in lowest in 13‰ salinity (5,6c ± 1,12 (gram/fish/week). Histological observation indicated that there was no change in shape and structure of gills and kidney at the salinity of 0, 5, 10, 13‰, but at the 15‰ fish gills were dehydrated and shrinked and the kidney was clustered.

    References

    Du Jiayin (1986). Theory and Practice of Transplant and Decimation of Aquatic Animals.Science Press, Peking, pp. 82-191.

    Garg SK. (1996). Brackishwater carp culture in potentially waterlogged areas using animal wastes as pond fertilizers. Department of Zoology, Haryana Agricultura University, Hisar-125 004, India. Aquaculture International,4:145-155

    Kilambi, R.V. and Zdinak, A. (1980). Effect of acclimation on the salinity tolerance of grass carp (Ctenopharyngodon idellaVal). J. Fish Biol., 116: 171-175.

    Garcia, L.M.B. C.M.H. Garcia, A.F.S. Pineda, E.A. Gammad, J. Canta, S.P.D. Simon, G.V. Hilomen-Garcia, A.C. Gonzal and C.B. Santiago (1999). Survival and growth of bighead carp fry exposed to low salinities. Aquacultrure International,7: 241-250.

    Luz, R. K., martinez-Alvarez, R. M., Pedro, De. andDelgado, N.(2008). Growth, Food intake and metabolic adaptations in gold fish (Carassius auratus) exposed to different salinities. Aquaculture, 276:171-178.

    Mumford, S., Heidel, J., Smith, C., Morrison, J., MacConnell, B. and Blazer, B. (2007). Fish Histology and Histopathology, U.S. Fish and Wildlife Services (USFWS). National Conservation Training Center (NCTC).

    Trương Văn Đàn và Võ Điều (2014). Nghiên cứu khả năng thích ứng độ mặn của cá Nâu (Scatophagus argus) trong điều kiện biến đổi khí hậu ở tỉnh Thừa Thiên Huế. Khoa Thủy sản,Trường Đại học Nông Lâm Huế.

    Nguyễn Văn Hảo và Ngô Sỹ Vân(2001). Cá nước ngọt Việt Nam (Tập 1) Họ cá chép Cyprinidae. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Lê Minh Toán, Vũ Văn Sáng, Trịnh Đình Khuyến (2012). Ảnh hưởng của độ mặn đến khả năng sinh sản của cá rô phi vằn chọn giống trong môi trường lợ mặn (Oreochromis niliticus). Tạp chí khoa học và phát triển, 10(7): 993-996.

    Varsamos S., Nebel C., Charmantier G. (2005). Ontogeny of osmoregulation in postembryonic fish: A review. Comp Biochem Physiol A Mol Integr PhysiolMol Integr Physiol., 141:401-429.

    Kim Văn Vạn, Trần Ánh Tuyết, Trương Đình Hoài & Kim Tiến Dũng (2010). Kết quả bước đầu nuôi đơn cá trắm đenthương phẩm trong ao tại tỉnh Hải Dương. Tạp chí Khoa học & Phát triển,8(3): 481-487. ISSN: 1859-0004

    Von Gertzen, J.A. (1985). Resistance and capacity for adaptation of juvenile silver carp Hypophthalmichthys molitrix) to temperature and salinity. Aquaculture, 44: 321-332.

    Phạm Anh Vũ và Nguyễn Minh Thành (2014). Ảnh hưởng của độ mặn lên sự tăng trưởng và chuyển hóa thức ăncủa rô phi vằn (Oreochromis niloticus)và cá diêu hồng (Oreochromis sp.). Khoa Công nghệ sinh học, Trường đại học Quốc tế - Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.

    Trương Đình Hoài, Nguyễn Vũ Sơn, Nguyễn Thị Hoài,Nguyễn Thị Mai Phương và Nguyễn Thị Hậu (2014). Đặc điểm mô bệnh học của cá rô phi (Oreochromis niloticus) nhiễm Streptococcussp. nuôi tại một số tỉnh miền bắc Việt Nam. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 12(3): 360-371.