Received: 08-12-2014
Accepted: 25-04-2015
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Production of Cao Bang’s Red Multiflorous Knotweed Liquor
Keywords
Liquor red, multiflorous knotweed
Abstract
Red multiflorous knotweed is a valuable herb used in traditional medicine. This study was conducted to develop a technologial protocol for production of Cao BangRed multiflorous knotweed derived wine. The roots were soakedin Na2CO30.4% solution for24 hours, cleanedand sliced. The slices werethen boiled inblack bean extract added with red multiflorous knotweed and arrowroot at5:1ratio for2 hours. Boiled red multiflorous knotweed wasdried at 800C for5 hours. Dried materials were groundto powder of approximately 1-2 mmin size, then extracted twice using 70% ethanol at 600Cwith total solvent volume of Red multiflorous knotweed to ethanol at 1:12 ratio forapproximately 6 hours. Ethanol was evaporated to yieldred multiflorous knotweed inspissation. Finally, red multiflorous knotweed liquor was madewith5% red multiflorous knotweed inspissationin Ha NoiVodka(29%)added with 0.3% Angelica polymorphainspissation.
References
Nguyễn Thượng Dong (2005-2006). Điều tra phân bố, đánh giá sơ bộ trữ lượng và chất lượng dược liệu của một số cây thuốc quý trên địa bàn tỉnh Cao Bằng. Viện Dược liệu-Bộ Y tế.
Đỗ Tất Lợi (2003). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bảnY học, tr. 833-836.
Ngô Văn Thu (1998). Bài giảng Dược liệu tập I, Trường Đại học Dược Hà Nội, tr. 247-249.
Nguyễn Quốc Triệu, Phạm Song (2009). Dược điển Việt Nam IV, Tổng hội Y học Việt Nam - Bộ Y tế, Nhà xuất bản Y học, tr. 369-370.
Tracey Roizman, D.C (2013). The health Benefits of Fo-Ti. Article of Livestrong, 75: 47.