Research Production of Child Nutritional Powder Supplements Protein, Calcium and Zinc from Toad Muscle and Bone

Received: 05-06-2012

Accepted: 25-08-2012

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Dung, N., Huong, V., Lan, N., Huong, N., & Hien, D. (2024). Research Production of Child Nutritional Powder Supplements Protein, Calcium and Zinc from Toad Muscle and Bone. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 10(5), 707–713. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1692

Research Production of Child Nutritional Powder Supplements Protein, Calcium and Zinc from Toad Muscle and Bone

Ngo Xuan Dung (*) 1 , Vu Quynh Huong 1 , Nguyen Thi Hoang Lan 1 , Nguyen Thi Huong 2 , Do Thi Thu Hien 2

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • 2 Sinh viên lớp BQCBK54, Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • Keywords

    Nutritional power, toad sensory quality

    Abstract


    Toadis consideredas a fooditem with highnutritionalvalue. It has been used to improve thenutritional statusof children.Toad meat is highly nutritious:53.36 % protein, 12.66% lipid, 540 mg/100g calcium, and 850mg/kg zinc... The resultsin this study showed thatdryingof freshtoadat 100oC for 7h gave the best sensory quality. A formulasupplemented with3%toad dried powder wasthe bestchoice for productionof child nutritional powder. This formula complied theneed of children from 6 - 24 monthsof age with 40.58% protein, 72.02% calcium, 30.8%zinc.The final nutritional powder stored for 3 months still satisfies the microbiological and nutritional criteria issued by the Vietnam Ministry ofHealth.

    References

    Bộ Y tế (2007). Viện Dinh dưỡng, Cải thiện tình trạng dinh dưỡng của người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội

    Đỗ Tất Lợi (1999). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

    Lê Ngọc Tú (2002). Hóa sinh công nghiệp, Nhà xuất bản khoa học kĩ thuật

    Hà Duyên Tư (2000). Kỹ thuật phân tích cảm quan, Đại học Bách Khoa. Hà Nội.

    Hà Duyên Tư (1996). Quản lý và kiểm tra chất lượng thực phẩm, Đại học Bách khoa. Hà Nội

    Nguyễn Thiện Luân, Lê Doãn Diên, Phan Quốc Kinh (1997). Các loại thực phẩm thuốc và thực phẩm chức năng ở Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

    Trường Đại học Y Hà Nội (2004). Dinh dưỡng và vệ sinh antoàn thực phẩm, Nhà xuất bản Y học. Hà Nội

    Viện Dinh dưỡng (2000). Bảng thành phần dinh dưỡng thực phẩm Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

    Viện Dinh dưỡng (2003). Tổng điều tra dinh dưỡng năm 2000, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.

    Vũ Thị Thư, Vũ Kim Bảng, Ngô Xuân Mạnh (2001). Giáo trình thực tập Hóa sinh, Đại học nông nghiệp Hà Nội

    WHO (2003). Chế độ ăn, dinh dưỡng và dự phòng các bệnh mạn tính, Dịch nguyên bản tiến Anh xuất bản của WHO, Geneva (Viện Dinh dưỡng dịch).