Received: 12-06-2013
Accepted: 24-08-2013
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effect of fertilizer and pruning on the yield and quality of raw materials for processing Oolong tea in Phu Tho
Keywords
Tea, Oolong tea, fertilizer, pruning, yield, quality
Abstract
A study was carried out toexamine the effect of differentfertilizerformulationsandpruningtypesongrowth, yieldandqualityof raw materialsfortheprocessing ofOolongtea. Cv. Kim Tuyên Theexperimentwasarranged in a split-plot design with triplicates. Results indicated that application of 15tonsfarmyard manure plus 5tonschicken manure and medium, pruning 55cm above ground yielded bestqualityof raw material and Oolongtea product.
References
Barbora, B.C. (1996). Tea varieties for cultivation. The plenters handbook. Tea research Association, Toklai.
Lê Văn Đức (1997). Nghiên cứu ảnh hưởng của phân bón, đất đai đến hoạt động của bộ lá và năng suất chè Trung Du Phú Thọ. Tuyển tập các công trình nghiên cứu về chè (1988 – 1997), NxB Nông nghiệp.
Eden T. (1958). Tea, Longman, green and co – London – New York – Toronto, pp.16-18.
Lê Tất Khương, Hoàng Văn Chung (1999). Giáo trình cây chè. NxB Nông nghiệp.
Kunbo Wang, Fang Liu, Zhonghua Liu, Jianan Huang, Zhongxi Xu, Yinhua Li, Jinhua Chen, Yushun Gong & Xinghe Yang (2010). Analysis of chemical components in Oolong tea in relation to perceived quanlity. International Journal of Food science & Technology 45: 931 – 920.
Trịnh Văn Loan (2008). Các biến đổi hóa sinh trong quá trình chế biến và bảo quản chè. NxB Nông nghiệp, Hà Nội.
Lin Xinjiong, Guo Zhuan, Zhou Qinghui, Zhang Wenjin (1991). Effect of Fertilizing on the Yield and Quality of Oolong tea. Juarnal of Tea Science – China, 1995 – 02.
Đỗ Văn Ngọc (1991). Ảnh hưởng của các dạng đốn đến sinh trưởng, phát triển, năng suất, chất lượng của cây chè Trung Du tuổi lớn ở Phú Hộ. Luận án tiến sĩ Khoa học Nông nghiệp.
Ruan Jianyun, Wu Xun, Hardter R. (1997). Effects of Potassium and Magnesium on the Yield and Quality of Oolong Tea. Journal of Tea Science-China,1997-01.
Đoàn Hùng Tiến, Trịnh Văn Loan (1996). Nghiên cứu đặc tính hóa sinh và công nghệ chè của 2 dòng lai tạo LDP1, LDP2. Tạp chí hoạt động khoa học, phụ chương số 8 năm 1996.
Nguyễn Văn Tạo (1995). Nghiên cứu các thời kỳ và dạng đốn các giống chè chọn lọc trong điều kiện nước cộng hòa tự trị Apkhazia. Tuyển tập các công trình nghiên cứu về chè (1988 – 1997), NXB Nông nghiệp, Hà Nội.
Nguyễn Văn Tạo (1998). Các phương pháp quan trắc thí nghiệm đồng ruộng chè (phần nông học). Tuyển tập các công trình nghiên cứu về chè (1988 – 1997), Nxb Nông nghiệp, Hà Nội, tr 339 – 348.
Nguyễn Văn Toàn (1994). Một số đặc điểm sinh trưởng phát triển các biến chủng chè ở Phú Hộ và ứng dụng vào chọn tạo giống ở thời kỳ chè con. Luận án phó tiến sĩ Khoa học Nông nghiệp.
Tu Lian Jian, Li Xiufeng, Zhan Quanning, Wu Zhongxing, Lin Xiaoduan, Wu Conghui, Sun Zhonghuan, Chen Xuebo (2006). Effect of Utilizing Organic Fertilizer on Oolong Tea Output and Quality. Tea Science and Technology – China, 2006 – 02.
Yin Jiangping (2008). Primary processing of Oolong tea. Training course on tea comprehensive production for developing countries, organizing by Hunan Agricultural group, from 5th June to 20th September 2008, at Changsha – Hunan – China.
Zhang Wenjin, Yang Ruxin, Chen Chang song, Zhang Yinggen (2000). Effect of fertilizer on productivity and quality of Tie Guanyin Oolong tea. Fujian Juarnal of Agricultural Science – China 2000 – 3.