Review on Lotus Production and the Potential for Lotus Products Diversification of Farmer Households

Received: 23-03-2022

Accepted: 27-09-2022

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

TỔNG QUAN

How to Cite:

Chung, N., Hue, N., Ha, H., Cuong, L., Uy, T., Dung, N., & Phong, N. (2024). Review on Lotus Production and the Potential for Lotus Products Diversification of Farmer Households. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 20(9), 1272–1280. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1056

Review on Lotus Production and the Potential for Lotus Products Diversification of Farmer Households

Nguyen Van Chung (*) 1 , Nguyen Van Hue 2 , Hoang Dung Ha 2 , Le Chi Hung Cuong 2 , Tran Cao Uy 2 , Nguyen Tien Dung 2 , Nguyen Thanh Phong 3

  • 1 Đại học Nông Lâm, Đại học Huế
  • 2 Trường Đại học Nông lâm, Đại học Huế
  • 3 Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Lotus production, lotus consumption, product diversification

    Abstract


    Lotus planting has been contributing to incomeimprovement of rural farmers, butthe development of lotus farming is not commensurate with its potential.Lotus products were mainly sold as raw materials with low values; marketing channels lacked the stability and sustainability. This review paper provides information that has scientific and practical significance aboutthe situation oflotus production and consumption, and the potential for diversifying lotus products, as well as the barriers in production and diversification of lotus products in Vietnam. This study indicated that lotus growers completely have the capacity of lotus products diversification to increase theproduct value. However, traditional production and consumption forms are still remaining. Farmer households have been struggling in theproduction and output market and lotus productsdiversificationhas not been concentrated yet. There is a big gap between actual products and potential lotusproductsfordiversificationof farmer households. This gap could be only narowed by intervention from outside.

    References

    AccountingTools. (2021). Product diversification definition. Retrieved from https://www.accounting tools.com/articles/product-diversification.htmlon December 08, 2021

    Aishwariya S. & Thamima S. (2019). Sustainable textiles from lotus. Asian Textile, 28(10), 56-59. Retrieved from https://www.researchgate.net/ profile/Dr-Aishwariya/publication/340279701_ Sustainable_textiles_from_lotus/links/5e8205a0458515efa0bbe91d/Sustainable-textiles-from-lotus.pdfon July 03, 2022.

    Ansoff I. (1957). Strategies for Diversification, Harvard Business Review. 35(5): 113-124. Retrieved from https://scholar.google.com/scholar? hl= en& as _sdt=0%2C5&q=Ansoff%2C+I.+%28 1957%29.+Strategies+for+Diversification%2C+Harvard+Business+Review%2C+Vol.+35+Issue+5%2CSep-Oct+ 1957%2C+pp.+113-124&btnG= on December 05, 2021.

    BSH (Business Strategy Hub). (2021). What is a diversification strategy, its types, and why is it important? Retrieved from https://bstrategyhub. com/what-is-a-diversification-strategy-its-types-and-why-is-it-important/ on November 15, 2021.

    Bumroongsook S. (2018). Insecticide Usage in Lotus-Fish Farming and Its Impact on Fish Culture and Grower Health. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. IOP Publishing. Retrieved from https://iopscience.iop.org/article/10.1088/ 1755 -1315/182/1/012009/pdf on December 10, 2021.

    Cao Thanh Tờ & Dương Ngọc Thành (2019). Phân tích hiệu quả sản xuất sen tại huyện Tháp Mười tỉnh Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Đại học Đồng Tháp. 39.

    Châu Hồng Thắng (2018). Tiềm năng và giải pháp định hướng phát triển du lịch sinh thái Đồng Tháp Mười. Tạp chí Khoa học xã hội và Nhân văn. 15(5): 160-171. https://doi.org/10.54607/hcmue.js. 15.5.2267(2018).

    Chính Phủ (2018). Nghị Định 98/2018/NĐ-CPngày 05/07/2018về chính sách khuyến khích phát triển hợp tác, liên kết trong sản xuất và tiêu thụ sản phẩm nông nghiệp.

    Đồng Tháp online (2022). Nâng cao các giá trị văn hóa, du lịch từ sen. Truy cập từ https://www.baodong thap. vn/kinh-te/nang-cao-cac-gia-tri-van-hoa-du-lich-tu-sen-103926.aspxngày 05/04/2022.

    Hồ Quế Hậu (2012). Liên kết kinh tế giữa doanh nghiệp chế biến nông sản với nông dân ở Việt Nam. Luận án Tiến sỹ Kinh tế chính trị. Trường Đại học Kinh tế Quốc Dân. Truy cập từ http://117.3.71.125:8080/dspace/handle/DHKTDN/5878ngày 02/04/2022

    Hoang Thi Minh Vo, Van Halsema G., Hellegers P., Wyatt A. & Nguyen Q.H. (2021). The emergence of lotus farming as an innovation for adapting to climate change in the upper vietnamese mekong delta. Land. 10(4): 350. https://doi.org/10.3390/ land10040350.

    Huỳnh Thanh Thưởng, Huỳnh Văn Nghĩa, Lê Phan Hưng, Nguyễn Hoài Tân, Nguyễn Văn Tài, Phạm Quốc Liệt & Huỳnh Quốc Khanh (2021). Thiết kế và chế tạo bộ phận tách vỏ hạt sen tươi. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, Đại học Đà Nẵng. tr. 76-81.

    Lê Minh Hùng (2022). Để phát triển bền vững ngành hàng sen Đồng Tháp. Truy cập từ https://www. baodongthap.vn/kinh-te/de-phat-trien-ben-vung-nganh-hang-sen-dong-thap-103730.aspxngày 18/01/2022.

    Lê Mỹ Hồng, Nguyễn Thị Thanh My, Nguyễn Thị Nga, Trần Thị Thu Hồng & Lê Văn Khá (2009). Quá trình chế biến hạt sen đóng hộp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. tr. 245-254.

    Li J., Li H., Zheng L., Yan S.L. & Wang Q.Z. (2016). First report of lotus root disease caused by Fusarium tricinctum in China. Plant Disease. 100(8): 1784-1784. Retrieved from https://apsjournals.apsnet.org/doi/full/10.1094/PDIS-04-15-0473-PDNon July 03, 2022.

    Lu H.F., Tan Y.W., Zhang W.S., Qiao Y.C., Campbell D.E., Zhou L. & Ren H. (2017). Integrated emergy and economic evaluation of lotus-root production systems on reclaimed wetlands surrounding the Pearl River Estuary, China. Journal of cleaner production. 158: 367-379. https://doi.org/10.1016/ j.jclepro.2017.05.016.

    Mẫn Nhy (2020). Tạo mối liên kết bền vững giữa nông dân, doanh nghiệp trong chuổi giá trị sen. Truy cập từ https://www.baodongthap.vn/kinh-te/tao-moi-lien-ket-ben-vung-giua-nong-dan-doanh-nghiep-trong-chuoi-gia-tri-sen-92988.aspxngày 07/04/2022.

    Mandal R.N. & Bar R. (2013). The sacred lotus. Resonance. 18(8): 732-737. https://doi.org/ 10.1007/s12045-013-0094-3.

    Myint T. & San DP.U. (2018). Lotus Fiber Value Chain in Myanmar. Retrieved from https://gulfofmottama.org/sites/gulfofmottama.org/files/documents/final_report_lotus_fiber_study.pdf on January 17, 2022.

    Nguyễn Thị Quỳnh Trang, Hoàng Thị Kim Hồng, Võ Thị Mai Hương, Bùi Ninh & Ngô Quý Thảo Ngọc (2018). Đặc điểm hình thái và khả năng sinh trưởng, phát triển, năng suất của giống sen cao sản trồng tại thừa thiên huế. Hue University Journal of Science: Natural Science. 127(1C): 193-201. https://doi.org/10.26459/hueuni-jns.v127i1C.4923

    Nguyễn Văn Mười, Trịnh Đạt Tân & Trần Thanh Trúc (2009). Sự thay đổi tính chất hóa lý của hạt sen theo độ tuổi thu hoạch. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 11b: 327-334.

    Nguyễn Văn Tiển & Phạm Lê Thông (2014). Phân tích hiệu quả kinh tế của nông hộ trồng sen trên địa bàn tỉnh Đồng Tháp. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 30: 120-128. Truy cập từ https://sj.ctu.edu.vn/ql/docgia/tacgia-21532/baibao-10419.html ngày 18/12/2021.

    Pal I. & Dey P. (2015). A review on lotus (Nelumbo nucifera) seed. International Journal of Science and Research. 4(7): 1659-1665. Retrieved from https://www.researchgate.net/profile/Imana-Pal/publication/360619352_A_Review_on_Lotus_Nelumbo_nucifera_Seed/links/6281f84e37329433d9b50c39/A-Review-on-Lotus-Nelumbo-nucifera-Seed.pdfon July 02, 2022.

    Phạm Thị Quỳnh Ngọc (2017). Đánh giá hiệu quả mô hình canh tác sen trong bối cảnh biến đổi khí hậu – Trường hợp nghiên cứu tại huyện Tháp Mười, tỉnh Đồng Tháp. Luận văn tốt nghiệp. Trường Đại học Khoa học tự nhiên, Đại học Quốc Gia thành phố Hồ Chí Minh. Truy cập từ https://strategic-delta-planning.un-ihe.org/sites/strategic-delta-planning.un-ihe.org/files/lotus_thesis_2017.pdfngày04/04/2022.

    Sở NN&PTNT Thừa Thiên Huế (2020). Cấp thiết xây dựng kế hoạch phát triển trồng cây sen tỉnh Thừa Thiên Huế giai đoạn 2021-2025. Truy cập từ https://snnptnt.thuathienhue.gov.vn/?gd=7&cn=153&tc=22315ngày 19/01/2022.

    Thủ tướng Chính phủ (2021). Kế hoạch cơ cấu lại ngành nông nghiệp giai đoạn 2021-2025, Quyết định Số: 255/QĐ-TTg, ngày 25/02/2021

    Trung tâm Nghiên cứu và Chuyển giao Khoa học công nghệ (2022). Cây sen trên thị trường thế giới. Truy cập từ https://rttc.hcmuaf.edu.vn/contents.php? ur=rttc&ids=8130ngày05/04/2022.

    Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Hoa, Cây cảnh (2022). Trồng sen lấy củ hướng phát triển mới tại Việt Nam. Truy cập từ http://ceford.vn/tin-tuc/trong-sen-lay-cu-huong-phat-trien-moi-tai-viet-namngày 05/04/2022.

    Võ Thị Bé Thơ & Nguyễn Trí Khiêm (2020). Nghiên cứu chuỗi giá trị ngành hàng sen tỉnh Đồng Tháp. Tạp chí Nông nghiệp & Phát triển nông thôn. 12(2): 132-140.

    Y Du (2021). Khai thác giá trị cây sen. Truy cập từ https://www.baodongthap.vn/kinh-te/khai-thac-gia-tri-cay-sen-96239.aspx ngày 15/02/2022.