Received: 20-04-2021
Accepted: 15-07-2021
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Evaluating the Impacts of Rice Value Chain Upgradingin Three Sub-Regions of the Mekong Delta
Keywords
Closed chain, chain upgrading, open chain, linked chain, specialty rice group, sub-regions of the Mekong Delta
Abstract
This study evaluated the general impacts of the value chain upgrading process and the positive aspects of the upgraded value chain in comparison with the value chain of external cooperatives/cooperative groups. The chain upgrading process was conducted in three cooperatives/cooperative groups categorized into three types of value chains, including open chain, linked chain, and closed chain. The product lines selected for the chain upgrading based on the classification of the Vietnam Food Association (VFA) consisted of two groups. The first one involved specialty rice that is fragrant, soft, and of high quality such as ST24, Dai Thom 8, and Jasmine 85. The second group consisted of long-grain white rice with light fragrance and high quality. The expansion models (MHMR) followed VietGAP, SRP, and organic standards in rice cultivation to meet the market needs. In the course of organizing global value chains, the connection between the market represented by export enterprises and raw material areas is essential. It becomes a primary condition to upgrade the value chain, in which risk and benefits sharing must be discussed and maintained over the long term. This contributes to create standardized products according to the current market needs and to affirm the Vietnamese rice brand.
References
Bộ NN&PTNT (2017). Quyết định số 5171/QĐ-BNN-KHCN ban hành kế hoạch nghiên cứu khoa học và chuyển giao công nghệ phục vụ cơ cấu lại ngành nông nghiệp gắn liền với xây dựng nông thôn giai đoạn 2018-2025.
Chính phủ (2020). Nghị quyết số 01/NQ-CP của Chính phủ: Về nhiệm vụ, giải pháp chủ yếu thực hiện Kế hoạch phát triển kinh tế - xã hội và Dự toán ngân sách nhà nước năm 2020
Cục Thống kê thành phố Cần Thơ (2019). Tình hình kinh tế - xã hội thành phố Cần Thơ năm 2019.
Hà Vũ Sơn & Dương Ngọc Thành (2014). So sánh hiệu quả tài chính giữa mô hình ứng dụng tiến bộ kỹ thuật và mô hình không ứng dụng tiến bộ kỹ thuật trong sản xuất lúa ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 33: 87-93.
Khandker S., Koolwal G.B. & Samad H.A. (2010). Cẩm nang đánh giá tác động các phương pháp định lượng và thực hành. Nhà xuất bản Ngân hàng thế giới.
Lê Thanh Phong & Hà Minh Tâm (2015). Ảnh hưởng môi trường của ba mô hình cánh tác lúa Cánh đồng mẫu lớn, GAP và truyền thống ở đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 38: 64-75.
Nguyễn Văn Sánh & Lê Cảnh Dũng(2020). Liên kết vùng phát triển sản xuất và tiêu thụ lúa gạo bền vững vùng ĐBSCL. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.
UBND TP. Cần Thơ (2017). Quyết định 2911/QĐ-UBND năm 2017 về phê duyệt Kế hoạch xây dựng cánh đồng lớn thành phố Cần Thơ đến năm 2020, định hướng năm 2025.