Economic Linkage between Households and Enterprises in Production and Marketing of Medical Herbs in Hai Hau District, Nam Dinh Province

Received: 05-05-2021

Accepted: 15-06-2021

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Phong, N., & Le, N. (2024). Economic Linkage between Households and Enterprises in Production and Marketing of Medical Herbs in Hai Hau District, Nam Dinh Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(10), 1304–1312. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/890

Economic Linkage between Households and Enterprises in Production and Marketing of Medical Herbs in Hai Hau District, Nam Dinh Province

Nguyen Thanh Phong (*) 1 , Nguyen Phuong Le 1

  • 1 Khoa Kinh tế và Phát triển nông thôn, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Linkage, economic, household, enterprise, medicinal herbs

    Abstract


    Economic linkages between farmers and enterprises can bring benefits to both sides: farmers can avoid the situation of “good harvest and falling price”, while enterprises are able to stabilize raw materials for processing. The article aimed to point out the benefits and shortcomings in economic linkages between enterprises and farmers in the production and marketing medicinal herbs, thereby proposing solutions to improve the efficiency in the linkage between enterprises and farmers. In addition to secondary information, primary data were collected from two enterprises, one cooperative and100 farmers involved in linkage and 30 farmerss not involved in linkage with enterpirse. The results showed that economic linkage brought benefits to both businesses and farmers. However, the linkage between farmers and enterprises in Hai Hau district revealed many shortcomings such as low level of household awareness, small production scale and fragmentation and lack of infrastructure … In order to further promote linkage, the solutions proposed are following: i) Improving farmers' awareness of the role of linkages in the supply of raw materials for the pharmaceutical industry; ii) Strengthening support from enterprises for farmers in production techniques and production inputs; iii) Implementing mechanisms and policies by local authorities in order to attract more enterprises to invest in production, purchasing and processing of medicinal herbs in the district.

    References

    Chính phủ (2013). Quyết địnhsố 1796/2013/QĐ-TTg về Phê duyệt quy hoạch tổng thể phát triển dược liệu đến năm 2020 và định hướng đến năm 2030. Truy cập từ https://thuvienphapluat.vn/van-ban/Thuong-mai/Quyet-dinh-1976-QD-TTg-nam-2013-quy-hoach-tong-the-phat-trien-duoc-lieu-2020-2030-211890.aspxngày 9 tháng 3 năm 2021.

    Chính phủ (2018). Nghị định số 98/2018/NĐ-CP về Khuyến khích phát triển hợp tác, liên kết trong sản xuất và tiêu thụ sản phẩm nông nghiệp. Truy cập từ https://thuvienphapluat.vn/van -ban/Thuong-mai/Nghi-dinh-98-2018-ND- CP- chinh-sach-khuyen -khich-phat-trien-hop-tac-san-xuat-san-pham-nong-nghiep-387110.aspx, ngày 10/3/2021.

    Đỗ Thị Nga & Lê Đức Niêm (2016). Liên kết hộ nông dân và doanh nghiệp trong sản xuất và tiêu thụ cà phê ở Tây Nguyên. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 14 (11): 1835-1845.

    Hà Công Xã & Trần Công Lý (2018). Những vướng mắc trong mối liên kết 4 nhà và giải pháp tháo gỡ. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Việt Nam. 12: 17-20.

    Hải Lâm & Phúc Sơn (2021). Liên kết sản xuất gắn với tiêu thụ nông sản. Truy cập từ https://nhandan. com.vn/chuyen-lam-an/lien-ket-san-xuat-gan-voi-tieu-thu-nong-san-636242, ngày 15/3/2021.

    Hồ Quế Hậu (2013). Liên kết kinh tế giữa doanh nghiệp chế biến nông sản với nông dân - Thực trạng và giải pháp. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 196: 72-79.

    Hồ Thanh Thuỷ (2017). Vai trò của liên kết trong sản xuất nông sản. Tạp chí Giáo dục lý luận. 269 + 270: 34-40.

    Minh Thuận (2018). Phát triển các vùng trồng dược liệu. Truy cập từ http://baonamdinh.vn/ channel/5086/201802/phat-trien-cac-vung-trong-duoc-lieu-2523178, ngày 9/3/2021.

    Nguyễn Đình Thành, Nguyễn Tuấn, Lê Vũ Toàn & Nguyễn Thị Thu Thùy (2020). Liên kết chuỗi sản xuất nông nghiệp ứng dụng công nghệ cao phục vụ phát triển kinh tế bền vững. Tạp chí Kinh tế Châu Á - Thái Bình Dương. 565: 81-83.

    Nguyễn Minh Đức & Nguyễn Hải Yến (2021). Thách thức trong liên kết sản xuất theo chuỗi giá trị: Nghiên cứu trường hợp chuỗi giá trị chanh leo ở Sơn La. Tạp chí Kinh tế và Phát triển. 285(2): 112-121.

    Nguyễn Quốc Nghi (2015). Phân tích chuỗi giá trị sản phẩm khóm của hộ nghèo ở tỉnh Tiền Giang. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 40: 75-82.

    Như Xuân (2016). Phát triển nghề trồng cây dược liệu đinh lăng ở Hải Quang. Truy cập từ https://haihau. namdinh.gov.vn/huyenhaihau/1207/26918/37365/68774/Kinh-te/Phat-trien-nghe-trong-cay-duoc-lieu-dinh-lang-o-Hai-Quang.aspx, ngày 10/4/2021.

    Phòng Nông nghiệp và PTNT huyện Hải Hậu (2020). Báo cáo Tổng kết xây dựng Nông thôn mới và thực hiện đề án tái cơ cấu nông nghiệp, huyện Hải Hậu.

    Quang Huy (2020). Liên kết bền vững giữa doanh nghiệp và hợp tác xã. Truy cập từ http://thoi baotaichinhvietnam.vn/pages/kinh-doanh/2020-12-15/lien-ket-ben-vung-giua-doanh-nghiep-va-hop-tac-xa-96870.aspx, ngày 31/5/2021.

    Tạ Văn Tường & Đỗ Kim Chung (2019). Giải pháp cung cấp dịch vụ công cho phát triển chuỗi giá trị sản phẩm thịt lợn tại Hà Nội. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 17(3): 256-269.

    Từ Minh Thiện (2016). Các giải pháp để thúc đẩy chuỗi liên kết trong xuất khẩu ra quả tươi vùng kinh tế trọng điểm phía Nam. Tạp chí Khoa học, Đại học Mở thành phố Hồ Chí Minh. 11(3): 169-173.

    UBND huyện Hải Hậu (2015). Quyết định số 8080/QĐ-UBND ngày 9/12/2015 của UBND huyện Hải Hậu về “Tái cơ cấu ngành nông nghiệp theo hướng hàng hóa, nâng giá trị gia tăng và phát triển bền vững giai đoạn 2015-2020”.