Effects of Packaging to Quality of Strawberry by Hyokan Technology

Received: 02-03-2021

Accepted: 26-04-2021

DOI:

Views

2

Downloads

1

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Hang, T., Bac, D., & Cuong, N. (2024). Effects of Packaging to Quality of Strawberry by Hyokan Technology. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(6), 782–794. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/841

Effects of Packaging to Quality of Strawberry by Hyokan Technology

Nguyen Thi Hoang Lan (*) 1 , Ta Thu Hang 2 , Doan Thi Bac 2 , Nguyen Ngoc Cuong 3

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Viện Nghiên cứu phát triển Vùng
  • 3 Khoa Cơ - Điện, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Cold storage, Hyokan technology, strawberry fruit

    Abstract


    The study investigated suitable packaging materials for strawberry storage with Hyokan technology. Strawberries were harvested at 80% full-ripen when the fruit skin changed to red and stored using Hyokan technology at -2C, electric pressure 3.500V. Four packaging materials were investigated, including PE foam, PE clings film, filter paper and plastic box. The control sample was kept at 2-4C in a regular refrigerator. The control sample showed a significant decrease in sensory quality, nutritional quality and microorganisms. The fruit covered by PE cling film (CT5) had the best nutritional quality and sensory score, and microorganism. By using the Hyokan technology and PE cling film, after 21 days storage, the weight loss was 0.31%, waste 13.89%, TSS 7.83Bx, total axit1.15% and vitamin C 13.38 mg/g; the sensory score was a distinction; the total aerobic microorganism was within the standard 46/2007 QĐ-BYT.

    References

    Baka M.M., Corcuff J., Castaigne R. & Arul F.J. (1999). Photochemical Treatment to Improve Storability of Fresh Strawberries. Journal of Food Science. 64(6): 1068-1072.

    Bertolini P. Baraldi E., Mari M., Trufelli B. & Lazzarin R. (2003). Effects of Long Term Exposure to High - CO2During Storage at 0Con Biology andInfectivity of Botrytis cinerea in RedChicory. J. Phytopathology. 151: 201-207.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2005). TCVN 4884:2005 (ISO 4833:2003) về Vi sinh vật trong thực phẩm và thức ăn chăn nuôi. Phương pháp định lượng vi sinh vật trên đĩa thạch.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2013). TCVN 9692:2013 (ISO 6665:1983). Dâu tây - Hướng dẫn bảo quản lạnh.

    Bộ Y tế (2007). Quyết định 46/2007/QĐ/BYT Quy định giới hạn tối đa ô nhiễm sinh học và hóa học trong thực phẩm.

    Chaiprasart P., Hansawasdi C. & Pipattanawong N. (2006). The effect of chitosan coating and calcium chloride treatment on postharvest qualities of strawberry fruit (Fragaria× Ananassa). Acta Horticulturae. 708(5): 337-342.

    Fernando Ayala-Zavalaa S.A. (2004). Effect of storage temperatures on antioxidant capacity and aroma compounds in strawberry fruit. Lebensm-Wiss,u-Technol. 37.

    Han Y., Selby T.L., Schultze K.K., Nelson E.E. & Linton R.H. (2004). Decontamination of strawberries using batch and continuous chlorine dioxide gas treatments. Journal of food protection. 67(11): 2450-2455.

    Hancock J.F. (2000). Strawberry industry. Strawberries CABI.

    Kasim A., Workneh T.S. & Bezuidenhout C.N. (2013). A review on postharvest handling of avocado fruits. Academic journal. 8(21): 2385-2402.

    Lara I., Garcisa P. & Vendrell M. (2004). Modifications in cell wall composition after cold storage of calcium-treated strawberry (Fragaria× ananassaDuch.) fruit. Postharvest Biology and Technology. 34(3): 331-339.

    Tạ Thu Hằng, Nguyễn Đắc Bình Minh, Kouichi Omura, Nguyễn Đắc Hoàng, Đoàn Thị Bắc & Phạm Thị Mai Anh (2019). Kết quả khảo sát hiệu qủa bảo quản quả dâu tây bằng công nghệ Hyokan. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 24: 91-97.