Effects of the size of expanded claysonthe growth and yield of perilla (Perilla frutescens)

Received: 06-07-2020

Accepted: 16-10-2020

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Nhan, L., Ha, C., Long, N., & Loc, N. (2024). Effects of the size of expanded claysonthe growth and yield of perilla (Perilla frutescens). Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(1), 16–24. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/773

Effects of the size of expanded claysonthe growth and yield of perilla (Perilla frutescens)

Le Thi Thanh Nhan (*) 1 , Chu Duc Ha 2 , Nguyen Viet Long 1 , Nguyen Van Loc 1

  • 1 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Viện Di truyền Nông nghiệp, Viện Khoa học Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Expanded clay, perilla, cultivation, agronomy, yield

    Abstract


    This study was conducted to evaluate the effects of expanded on the growth and yield of perilla plant (Perilla frutescens). The experiments consisted of 5 expanded clay sizes: G1 (1.0cm), G2 (2.0cm), G3 (3.0cm), G4 (4.0cm), and G5 (5.0cm); was arranged in in randomized complete block (RCB) with 3 replications.The results revealed that the small size of expanded clay(2cm) was suitable for the growth of the perilla plants. Specifically, from time of 30 and 150 days after planting, the plant height of perilla was ranged from 34.8-135.9cm, stem diameter ranged from 0.78-1.57cm. The leaves per stem and branches per stem were recorded as 16.2-55.9 and 28.57-74.23, respectively. Of our interest, the dried weights in roots, stems, and leaves were significantly higher than other formulas. The yields increased in the period of 30-120 days after planting, with the total productivity reached to 234.74 g/plant. Taken together, our results could provide a solid foundation for the application of ceramic particles in the cultivation of perilla plants.

    References

    Bewich V., Cheek L. &Bail J. (2004). Statistics review 9: One-way analysis of variance. Critical Care.8(2):130-136.

    Brien C.J., Berger B., Rabie H.&Tester M. (2013). Accounting for variation in designing greenhouse experiments with special reference to greenhouses containing plants on conveyor systems. Plant Methods.9(1):5-5.

    Liu Y., Hou Y., Si Y., Wang W., Zhang S., Sun S., Liu X., Wang R.&Wang W. (2019). Isolation, characterization, and xanthine oxidase inhibitory activities of flavonoids from the leaves of Perilla frutescens. Natural Product Research, 1-7.

    Mohammed S.G.& Qoronfleh M.W. (2020). Vegetables. Advances in Neurobiology.24: 225-277.

    Nguyễn Quang Thạch, Nguyễn Thị Quỳnh, Nguyễn ThịPhương Dung& Nguyễn Thị Thanh Hương (2017). Nghiên cứu ảnh hưởng của chế độ chiếu sáng bằng đèn LED đến sinh trưởng, phát triển, năng suất và ra hoa của cây tía tô xanh Hàn Quốc (Perilla frutescens(L) Britton) trồng thủy canh trong nhà. Tạp chí Nông nghiệp vàPhát triển nông thôn.24: 38-46.

    Nguyễn Thế Hùng, Nguyễn Văn Lộc, Đoàn Thị Yến, Trương Thị Hải, Dương Thị Hồng Sinh, Souksakhone Phetthavongsy&Nguyễn Việt Long (2016). Sử dụng giá thể gốm kỹ thuật và phân chậm tan trồng cây rau húng bạc hà (Mentha arvensisL.) trong nhà có mái che tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.14(8): 122-1237.

    Nguyễn Thế Hùng, Nguyễn Văn Lộc, Nguyễ̃n Việt Long, Phạm ThanhTuấn&Nguyễn Thế Hùng(Viện hàm lâm khoa học Việt Nam)(2019). Sản xuất thành công giá thể hạt gốm xốp kỹ thuật. Tạp chí Khoa học vàCông nghệ Việt Nam.8: 39-40.

    Phạm Quang Tuân, Nguyễn Thế Hùng, Nguyễn Thanh Tuấn&Nguyễn Văn Lộc (2020). Ảnh hưởng của các loại giá thể gốm kỹ thuật và phân chậm tan đến sinh trưởng và chất lượng của các cây hoa lily trồng chậu. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam.5(114): 12-17.

    Zhao Y., Kong H., Zhang X., Hu X.&Wang M. (2019). The effect of Perilla (Perilla frutescens) leaf extracts on the quality of surimi fish balls. Food Science & Nutrition.7(6):2083-2090.