Received: 25-05-2020
Accepted: 03-08-2020
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Selection of some Suitable Crop Varieties for Growing in the Coastal Area of Thanh Hoa Province
Keywords
Crop varieties, rice, soybean, peanut, mung bean, cropping system, economic return
Abstract
The objectives of the present study were to identify and select appropriate varieties of rice, soybean, peanut and mungbean for introduction to crop rotation in the cropping systems of the coastal area of Thanh Hoa province. In this study, five varieties of each crop (quality rice for spring, soybean for rice-based farming, peanut for spring and mungbean for summer-autumn), were evaluated in replicated trials in three successive cropping seasons (2015-2017) in Nga Son and Hoang Hoa districts. Rice variety Thai Xuyen 111, NAS-S1 soybean, L26 peanut and mungbean ĐX 16 were selected to substitute for/or supplement the varieties being widely grown. In the on-farm pilot demonstration in 2017, selected varieties (Thai Xuyen 111; NAS-S1; L26 and DX16) produced higher yield and brought about higher economic returns compared with the widely grown varieties (TH7-2; DT84; L14 and Dau tam). It was suggested that the legume crops be scaled up in the cropping system for environmental objective and sustainable farming.
References
Báo Nghệ An (2014). Giống lúa lai Kinh Sở ưu cho năng suất trên 85 tạ/ha trong vụ xuân. Truy cập từ https://baonghean.vn/giong-lua-lai-kinh-so-uu-cho-nang-suat-tren-85-ta-ha-trong-vu-xuan-15472.html,ngày 20/5/2020.
Báo Nông nghiệp Việt Nam (2014). Lúa lai Thái Xuyên 111. Truy cập từ https://nongnghiep.vn/lua-lai-thai-xuyen-111-d125326.html, ngày 25/5/2020.
Báo Nông nghiệp Việt Nam (2015). Thái Xuyên 111 vượt trội. Truy cập từ https://nongnghiep.vn/thai-xuyen-111-vuot-troi-d143126.html, ngày 25/5/2020.
Bộ NN&PTNT (2011a). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 01-55:2011/BNNPTNT về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lúa.
Bộ NN&PTNT (2011b). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 01-57: 2011/BNNPTNT về Khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lạc.
Bộ NN&PTNT (2011c). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 01-58: 2011/BNNPTNT về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống đậu tương.
Bộ NN&PTNT (2011d). Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia QCVN 01-62: 2011/BNNPTNT về Khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống đậu xanh.
Debaeke P., Pellerin S. & Scopel E. (2017). Climate-smart cropping systems for temperate and tropical agriculture: Mitigation, adaptation and trade-offs Cah. Agric.
Jensen E.S., Peoples M.B., Boddey R.M., Gresshoff P.M., Hauggaard-NielsenH., Alves B.J. & Morrison M.J. (2012). Legumes for mitigation of climate changeand the provision of feedstock for biofuels and biorefineries. A review. Agron Sustain Dev. 32: 329-364.
La Favre J.S. & Focht D.D. (1983). Conservation in soil of H2liberated from N2fixation by H up-nodules. Appl Environ Microb. 46: 304-311.
Lemke R.L., Zhong Z., Campbell C.A. & Zentner R.P. (2007). Can pulse crops play a role in mitigating greenhouse gases from North American agriculture? Agron J. 99: 1719-1725.
Murphy-Bokern D., Stoddard F.L. & Watson C.A. (2017). Legumes in the cropping systems. CBA International.
Nguyễn Thế Anh, Vũ Đình Hòa & Nguyễn Thị Chinh (2017). Đánh giá và tuyển chọn giống đậu xanh thích hợp cho vùng đất cát ven biển tỉnh Thanh Hóa. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. 19: 44-49.
Nguyễn Thế Anh (2019). Đánhgiá và tuyển chọngiống đậu xanh thích hợp trong điều kiện nước trời và xây dựng các biện pháp canh tác đậu xanh thích hợpcho vùng đất cát ven biển tỉnh Thanh Hóa. Luận án Tiến sỹ, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.
Nguyễn Trọng Trang, Nguyễn Thị Chinh, Đồng Hồng Thắm & Phạm Thị Xuân (2017). Nghiên cứu xác định cơ cấu cây trồng phù hợp trên đất chuyên màu vùng đất cát ven biển Thanh Hóa. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp Việt Nam. 4(77): 61-67.
Phan Thị Thu Hiền (2017). Nghiên cứu một số biện pháp kỹ thuật nhằm nâng cao khả năng chịu hạn cho cây đậu xanh vụ hè thu trên vùng đất cát ven biển tỉnh Nghệ An. Luận án Tiến sỹ, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.
Preissel S., Reckling M., Schläfke N. & Zander P. (2015). Magnitude and farm economic value of grain legume precrop benefits in Europe: a review. Field Crop Res. 175: 64-79.
Reckling M., Preissel S., Zander P., Topp C.F.E., Watson C.A., Murphy-Bokern D. & Stoddard F.L. (2014). Effects of legume cropping on farming and food systems. Legume Futures Report 1.6. Retrieved from www.legumefutures.de on May 25, 2020.
Stagnari F., Maggio A., Galieni A. & Pisante M. (2017). Multiple benefits of legumesfor agriculture sustainability: an overview. Chem. Biol. Technol. Agric. 4: 2 DOI 10.1186/s40538-016-0085-1: 1-13.
UBND tỉnh Thanh Hóa (2007). Quyết định 1190/QĐ-UBND. Phê duyệt Quy hoạch tổng thể phát triển nông nghiệp tỉnh Thanh Hoá đến năm 2015 và định hướng 2020
Uzoh I.M., Igwe C.A., Okebalama C.B. & Babalola O.O. (2019). Legume-maize rotation effect on maize productivity and soil fertility parameters under selected agronomic practices in a sandy loam soil. Scientific Reports. 9: 8539. doi.org/10.1038/s41598-019-43679-5.
Yu Y., Xue L. & Yang L. (2014). Winter legumes in rice crop rotations reduces nitrogen loss, and improves rice yield and soil nitrogen supply. Agron Sustain Dev. 34: 633-40.