Evaluation of the Growth, Yield and Quality ofSome Forage Species at the Different Cutting Times in GiaLam, Hanoi

Received: 27-04-2020

Accepted: 20-07-2020

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Nhung, P., Hang, D., Ngoc, T., Loc, N., Hanh, T., & Long, N. (2024). Evaluation of the Growth, Yield and Quality ofSome Forage Species at the Different Cutting Times in GiaLam, Hanoi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(8), 580–587. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/700

Evaluation of the Growth, Yield and Quality ofSome Forage Species at the Different Cutting Times in GiaLam, Hanoi

Phan Thi Hong Nhung (*) 1 , Duong Thi Thu Hang 1 , Tran Thi Minh Ngoc 1 , Nguyen Van Loc 1 , Tang Thi Hanh 1 , Nguyen Viet Long 2, 3, 4

  • 1 Bộ môn Cây lương thực,Khoa Nông học,Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Faculty of Agronomy, Vietnam National University of Agriculture
  • 3 Bộ môn Cây lương thực, Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 4 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Cutting, sorghum, elephant grass, guinea grass, ruzi grass

    Abstract


    The field experiment was conducted to evaluate the growth, yield and quality of 10 grass varieties including one Ruzi grass variety, two Guinea grass varieties (TD58 and Common), three sweet sorghum varieties (Honey Jumbo, and BMR), and four Elephant grass varieties (Bac Chong Cao, King Grass, VA06, and Co Voi Thuan) at the different harvesting times. The obtained results indicated that four Elephant grass varieties showed the highest freshmass, followed by sorghum varieties and Ruzi grass;whereas,the two Guinea grasses produced the lowest ones. The Elephant grass and Guinea grass maintained fresh mass yield at the different cutting times which is better than that of sorghum and ruzi grass. After the cutting times, plant height and shoot diameter of the grasses decreased;whereas,the number of tillers and green leaves/plant ratio increased. VA06 (Varisme 06), an elephant grass variety,had a high protein content and the highest green yield and mass in all grasses.

    References

    Bùi Quang Tuấn (2005). Ảnh hưởng của tuổi thu hoạch đến năng suất và chất lượng thức ăn của cỏ voi (Pennisetum purpureum), cỏ ghine (Panicum maximum) trồng tại Đan Phượng, Hà Tây. Tạp chí Khoa học kỹ thuậtNông nghiệp.3: 202-206.

    Bùi Quang Tuấn, Nguyễn Bách Việt, Nguyễn Văn Quang, & Nguyễn Thị Huyền (2012). Cây thức ăn chăn nuôi. Nhà xuất bản Đại học Nông nghiệp, Hà Nội.

    Crew T.E. & Peoples M.B. (2004). Legume versus fertilizer source of nitrogen: ecological tradeoffs and human needs Agric. Ecosyst. Environ. 102:279-297. DOI: 10.1016/j.agee.2003.09.018.

    Iqbal A., Ayub M., Akbar N. &Ahmad R. (2006). Growth and forage yield response of maize-legume mixed cropping to different sowing techniques. Pakistan J. Agric. Sci. 43:126-130

    Lê Hoa & Bùi Quang Tuấn (2009). Năng suất, chất lượng một số giống cây thức ăn gia súc (Pennisetum perpureum, Panicum maximum, Brachiaria ruziziensis, Stylosanthes guianensis) trồng tại Dak Lak. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 7(3): 276-281.

    Nguyễn Thị Hòa Bình, Ngô Thị Thùy, Bùi Huy Doanh, Đặng Thái Hải, Nguyễn Thị Hằng & Bùi Quang Tuấn (2017). Năng suất và giá trị dinh dưỡng của cỏ Taiwanese Napier nhập từ Thái Lan trồng tại Học viện Nông nghiệp Việt Nam. Tạp chí Khoa học Nông nghiệpViệt Nam. 15(4): 462-470.

    Phạm Thế Huệ (2017). Sinh trưởng và phát triển của cỏ VA06 và Ghine TD58 tại huyện Eakar, tỉnh Dăk Lăk. Tạp chí Khoa học,Trường Đại học Cần Thơ. 51b: 1-6

    Phạm Văn Cường, Tăng Thị Hạnh, Đoàn Công Điển & Bùi Quang Tuấn (2013). Năng suất chất xanh và giá trị dinh dưỡng làm thức ăn chăn nuôi của một số giống cao lương OPV mới lai tạo (Sorghum bicolor (L.) Moench) tại các vùng sinh thái khác nhau. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (Chuyên đề Giống cây trồng, vật nuôi). 2:177-183.

    Ram S.N.&SinghB.(2007). Growth yield and quality of forage sorghum by intercropping, harvesting time and nitrogen fertilization under rainfed conditions. Ind. J. Dryland Agric. Res. Develop. 18:167-172.

    Sachs T. & Thimann K.V. (1967). The role of auxins and cytokinins in the release of buds from dominance. American Journal of Botany. 54(1): 136-144. DOI: 10.1002/j.1537-2197.1967.tb06 90 1.x

    Tăng Thị Hạnh, Phan Thị Hồng Nhung & Phạm Văn Cường (2015). Ảnh hưởng của lượng đạm bón đến sinh trưởng, năng suất chất xanh và chất lượng của cây cao lương thức ăn cho gia súc. Tạp chí Khoa học và Phát triển.13(3): 372-380.

    Tổng cục Thống kê(2018). Niên giám Thống kê Việt Nam năm 2018.Nhà xuất bản Thống kê.