Evaluating Economic Efficiency of Coffee Production Based on Water Saving Techniques in Central Highland: A Case Study in Cu M’gar District, DakLak Province

Received: 19-03-2020

Accepted: 06-06-2020

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Le, N., & Duong, N. (2024). Evaluating Economic Efficiency of Coffee Production Based on Water Saving Techniques in Central Highland: A Case Study in Cu M’gar District, DakLak Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(6), 454–462. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/677

Evaluating Economic Efficiency of Coffee Production Based on Water Saving Techniques in Central Highland: A Case Study in Cu M’gar District, DakLak Province

Nguyen Phuong Le (*) 1 , Nguyen Hai Duong 2

  • 1 Khoa Kinh tế và Phát triển nông thôn, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Viện Khoa học Kỹ thuật Nông Lâm nghiệp Tây Nguyên
  • Keywords

    Coffee, techniques, water saving, economic efficiency

    Abstract


    Drought and conventional irrigation methods are considered as reasons that make coffee growers face with water shortage more frequent and increasingly serious level in the Central Highlands. Applying water-saving technologies in coffee production has become an urgent need than ever. This study aimsto make an overviewthe types of coffee irrigation technologies being used; assess the economic efficiency of coffee production using economical irrigation technology and identify factors that hinder the application of economical irrigation technology for coffee in Cu M’gar district. Data which have been collected from 33 coffee producing households applying the irrigation technology (overall survey) and 30 coffee producing households using traditional irrigation technology (random sampling) in the study area showedthat water-saving techniqueshave brought higher economic efficiency compared toconventional ones. However, the households who have applied water-saving techniquesin the district are still very low, mainly due to the lack of investment capital, limited awareness of the producers and ineffective transferring activities.

    References

    Bích Hiền (2018). Hiệu quả kép từ tưới tiết kiệm. Truy cập tại http://khuyennong.lamdong.gov.vn/thong-tin-nong-nghiep/trong-trot/2110,ngày 3/3/2020.

    Mai Phương & Đăng Lâm (2019). Tưới tiết kiệm cho cà phê - xu hướng tất yếu. Truy cập tại http://www. cuc trongtrot.gov.vn/TinTuc/Index/4416, ngày 6/2/2020 .

    Thanh Huyền (2018). Áp dụng công nghệ tiên tiến tưới nước tiết kiệm cho cây cà phê vùng Tây Nguyên. Truy cập tại http://www.khuyennongvn.gov.vn/vi-VN/chuong-trinh-nganh-nong-nghiep/tai - co -cau-nganh-nong-nghiep/ap-dung-cong-nghe-tien-tien-tuoi-nuoc-tiet-kiem-cho-cay-ca-phe-vung-tay-nguyen_t114c35n17360, ngày 13/3/2020

    Trung Chuyên (2017). Cà phê khốn khó vì biến đổi khí hậu. Truy cập tại https://thanhnien.vn/tai-chinh-kinh-doanh/ca-phe-khon-kho-vi-bien-doi-khi-hau-823477.html, ngày 12 tháng 06 năm 2018

    Trương Hồng (2013). Quản lý cây trồng tổng hợp (ICM) cho cà phê -giải pháp giảm chi phí đầu vào, tăng hiệu quả kinh tế, góp phần sản xuất cà phê bền vững, tham luận Hội nghị triển vọng ngành hàng cà phê, Đắk Lắk.

    Trương Hồng và Phạm Công Trí (2018). Tưới nước tiết kiệm -Giải pháp nâng cao hiệu quả kinh tế, môi trường trong sản xuất cà phê bền vững ở Tây Nguyên. Truy cập tại.http://wasi.org.vn/tuoi-nuoc-tiet-kiem-giai-phap-nang-cao-hieu-qua-kinh-te-moi -truong-trong-san-xuat-ca- phe - ben - vung -o-tay-nguyen, ngày 28/2/2020.

    UBND tỉnh Đắk Lắk (2013). Quyết định số 38/2013/QĐ-UBNDngày 17 tháng 12 năm 2013 về việc ban hành định mức kinh tế kỹ thuật một số cây trồng vật nuôi chính trong sản xuất nông nghiệp trên địa bàn tỉnh.

    Vietrade (2018). Phân tích số liệu thị trường cà phê Việt Nam 2017-2018. Truy cập tại https://vietnamcoffee.vn/vi/ca-phe/thi-truong-ca-phe/phan-tich-so-lieu-thi-truong-ca-phe-viet-nam-2017-2018-phan-1-266.html,ngày 10/4/2020.