Effect of Chitosan Concentrationson the Quality and Shelf Life ofThach That PersimmonFruits

Received: 24-05-2024

Accepted: 18-01-2019

Published: 31-05-2024

DOI:

Views

2

Downloads

1

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Hanh, N. (2024). Effect of Chitosan Concentrationson the Quality and Shelf Life ofThach That PersimmonFruits. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 16(11), 998–1004. https://doi.org/10.1234/cka6zm46

Effect of Chitosan Concentrationson the Quality and Shelf Life ofThach That PersimmonFruits

Nguyen Thi Hanh (*) 1

  • 1 Viện Công nghệ Sinh học và Công nghệ thực phẩm, Đại học Bách Khoa Hà Nội
  • Keywords

    Persimmon, chitosan, preservation

    Abstract


    The objective of this study was to identìythe most suitable chitosan concentration for postharvest storage of Thach That persimmon (Diospyros kakiThunb.)fruits.Thepersimmonfruitswere firstly exposed toethylene, then treated with different chitosan concentrations of 1%; 1.5%; 2.0% and 2.5%, and finallystored under cold temperature (6-80C). Results showed that chitosan treatment considerably reduced the quality degradation of persimmons during the storage period. Chitosan concentration of 2.0% yieldedlowestweight loss, slowest change infruit color and firmness. Other biochemical parameters such as total acidity, tannin content reduced most slowly while the total sugar content increased most slowly in all samples. Using chitosan concentration of2.0%,Thach Thatpersimmonfruitscan be stored for25 days under cold temperature with good quality.

    References

    Hojo E.T.D., DuriganJ.F., Hojo R.H. (2011). Use of plastic packaging and coverage of chitosan in the postharvest conservation of litchi. Revista Brasileira de Fruticultura,33: 377-383.

    Hong K., Xie J., Zhang L., Sun D., Gong D. (2012). Effects of chitosan coating on postharvest life and quality of guava (Psidium guajava L.) fruit during cold storage. Scientia Horticulturae,144: 172-178.

    Nguyễn Đức Tuân, Hà Quang Việt, Tạ Thị Mùa (2010). Nghiên cứu ảnh hưởng của nồng độ chitosan đến chất lượng và thời gian bảo quản trái bưởi Đoan Hùng (Citrus grandisOsbeck). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 13: 80-83.

    Nguyễn Thị Bích Thủy, Nguyễn Thị Thu Nga, Đỗ Thị Thu Thủy (2008). Ảnh hưởng của nồng độ chitosan đến chất lượng và thời gian bảo quản chanh. Tạp chí Khoa học và Phát triển,4(1): 70-75.

    Placido G.R., da Silva R.M., Cagnin C., Cavalcante M.D., da Silva M.A.P., Caliari M., de Lima M.S., do Nascimento L.E.C. (2016). Effect of chitosan-based coating on postharvest quality of tangerines (Citrus deliciosaTenore): Identification of physical, chemical, and kinetic parameters during storage. African Journal of Agricultural Research,11(24): 2185-2192.

    Phạm Văn Côn (2001). Cây hồng, kỹ thuật trồng và chăm sóc. Nhà xuất bảnNông nghiệp, Hà Nội, tr.5-32.

    Rios A. andBohórquez N.V. (2017). Effect of chitosan coatings on the quality of persimmon under commercial storage conditions. Brazilian Journal of Food Research,8(1): 91-104.