Value Chain Analysis for Skipjack Tuna Captured in the South Central Region of Vietnam

Received: 19-06-2018

Accepted: 11-12-2018

DOI:

Views

6

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Quyen, C., Hung, N., Tu, T., Thanh, P., & Dat, C. (2024). Value Chain Analysis for Skipjack Tuna Captured in the South Central Region of Vietnam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 16(9), 791–798. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/498

Value Chain Analysis for Skipjack Tuna Captured in the South Central Region of Vietnam

Cao Le Quyen (*) 1 , Nguyen Tien Hung 1 , Trinh Quang Tu 1 , Phan Phuong Thanh 1 , Cao Tat Dat 1

  • 1 Viện Kinh tế và Quy hoạch thuỷ sản (VIFEP)
  • Keywords

    Skipjack tuna, value chain, value added, profit, actor

    Abstract


    This study was conducted to analyze the economic efficiency of skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) value chain capturedin south central regionand to propose solutions for upgrading the chain. Data collected through interviews with 175 actors involved in the skipjack tuna value chain in 2017were used forchain economic analysis. Results showed thatthe profit distributionsper kg and ofthe total volume of raw skipjack tuna(about 83,000 tonnes/year) between the respective chain actorswere63.4 and 74.2% for fishermen, 4.9 and 5.6% for middlemen; and 31.1% and 20.18% for processing enterprises, respectively. However, if calculated on a chain actorbasis, the average profit distribution per fisher wasverylow, as this actorgroup mainly organized themselvesinsmall-scale productionat householdlevel(about 2,000 fishing households),leadingto low production efficiencyand lack or limited capacity to link with other actors in the chain. The solutions to improve the value chain of skipjacktunain the direction of efficiency and sustainabilityinclude: promotingchain linkages to increase the scale of production and improve the quality of raw materials; product diversification and branding; and developing policies to support the development of the chain (credit, insurance, risk sharing).

    References

    Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn (2014). Đề án Thí điểm tổ chức khai thác, thu mua, chế biến, tiêu thụ cá ngừ theo chuỗi.

    Donald J. Bowersox, David J. Closs and M.Bixby Cooper (2012). Supply chain logistic management, Mc Graw-hill international edition.

    Hiệp Hội chế biến và xuất khẩu thủy sản Việt Nam VASEP (2017). Số liệu thống kê xuất khẩu thủy sản Việt Nam các năm giai đoạn 2010-2016, Báo cáo thường niên hàng năm.

    KaplinskyR.& MorrisM.(2001).AHandbookforValueChainResearch,InternationalDevelopment ResearchCenter, Ottawa,Canada.

    Lưu Văn Huy, Nguyễn Hữu Ngoan và Nguyễn Tiến Hưng (2017). Năng lực cạnh tranh về giá cá ngừ xuất khẩu của Việt Nam vào thị trường Mỹ giai đoạn 2006-2015, Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam, 15(1):128-136.

    Tổng cục Thủy sản (2016). Số liệu thống kê ngành cá ngừ Việt Nam năm 2016, Số liệu thống kê định kỳ hàng năm.

    Viện Nghiên cứu Hải sản (2016). Điều tra, đánh giá nguồn lợi sinh vật biển Việt Nam, Dự án điều tra cơ bản củaBộNông nghiệp và Phát triển nông thôn.

    Võ Thị Thanh Lộc và Nguyễn Phú Son (2013). Giáo trình phân tích CGT sản phẩm,Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ,tr.34-37