Effects of Stocking Densities in Hapa-Net on the Growth andSurvival Rate of Black Apple Snail, Pila polita

Received: 20-06-2017

Accepted: 10-08-2017

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Binh, L., & Thao, N. (2024). Effects of Stocking Densities in Hapa-Net on the Growth andSurvival Rate of Black Apple Snail, Pila polita. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(6), 746–754. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/397

Effects of Stocking Densities in Hapa-Net on the Growth andSurvival Rate of Black Apple Snail, Pila polita

Le Van Binh (*) 1, 2 , Ngo Thi Thu Thao 3

  • 1 Phòng Nông nghiệp và Phát triển nông thôn huyện Cao Lãnh, tỉnh Đồng Tháp
  • 2 Nghiên cứu sinh Khoa Thủy sản, Trường đại học Cần Thơ
  • 3 Khoa Thuỷ sản, Trường đại học Cần thơ
  • Keywords

    Black apple snail, Pila polita, stocking density, survival, growth,

    Abstract


    This study was conducted to evaluate the effects of different stocking densities on growth and survival rate of black apple snail, Pila polita. There were 4 stocking densities and 3 replicates per treatment as follow: 50, 100, 150, 200 ind./m2. Snails with initial weight (1.6 g), shell height (20.7 mm) and shell width (14.3 mm) were reared in hapanetand fed 50% pellet (Proconco, 18% protein) + 50% vegetable (spinach, 3.4% protein). After 4 monthsof culture, at low stocking densities, the survival rate was higher than that of high density treatments (77.4, 75.6, 73.8 and 68.5% at density 50, 100, 150 and 200 ind./m2, respectively with) (p <0,05). Rearing at 50 ind./m2, snails reached highest body weight, shell height and shell width (31.09 g; 54.90 mm and 43.38 mm, respectively) compared to 100 ind./m2(30.65 g; 53.42 mm and 43.14 mm), 150 ind./m2(30.03 g; 53.61 mm and 42.32 mm) and 200 ind./m2(28.35 g; 53.09 mm và 41.41 mm). At the stocking density of 50 ind./m2snails also hadlowest FR (2.62). It was similar to the density of 100 ind./m2(2,80) and significantlydifferent(p <0.05) compared to 150 ind./m2(3.04) and 200 ind./m2(3.45). Snails raised at 50 ind./m2yieldedthe highest profit (19.535 VND/m2),followedby 100 ind./m2(18.122 VND/m2) and was significantlydifferent(p <0.05) compared to 150 or 200 ind./m2(10.487 - 14.280 VND/m2). The results from this study provide the basic information for further studies to develop culture techniques for Black apple snailculturein the Mekong Delta.

    References

    Aufderheide J., Warbritton R., Pounds N., File-Emperador S., Staples C., Caspers N. and Forbes V., (2006). Effects of husbandry parameters on the life-history traits of the apple snail, Marisa cornuarietis: effects of temperature, photoperiod, and population density. Invertebrate Biology, 125: 9-20.

    Dư Quan Tuấn (2001). Tình hình phân bố, lây lan, gây hại của ốc bươu vàng Pomacea canaliculatavà một số biện pháp phòng trừ tại một số tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long. Luận văn thạc sĩ. Khoa Nông nghiệp, Trường đại học Cần Thơ. 114 trang.

    Jess S. and Marks R.J. (1995). Population density effects on growth in culture of the edible snail Helix aspersavar.maxima. J. Mollus. Stud., 61: 313-323.

    Karunaratne L.B., Darby P.C. and Bennetts R.R. (2003). The effects of wetland habitat structure on Florida apple snails density. Wetlands, 26: 1143-1150.

    Lê Văn Bình (2014). Nghiên cứu ấp trứng và ương ốc bươu đồng (Pila politaDeshayes, 1830). Luận văn thạc sĩ. Trường đại học Cần Thơ. 86 trang.

    Lê Văn Bình và Ngô Thị Thu Thảo (2013).Ảnh hưởng của các loại thức ăn khác nhau đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của ốc bươu đồng (Pila politaDeshayes, 1830). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. ISSN 1859-4581, 2/9: 84-90.

    Lê Văn Bình và Ngô Thị Thu Thảo (2014).Ảnh hưởng của mật độ ương đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của ốc bươu đồng (Pila polita) giống. Tạp chí Khoa học. Trường đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thủy sản,1: 83-91.

    Ngô Thị Thu Thảo, Lê Ngọc Việt và Lê Văn Bình (2013). Ảnh hưởng của rau xanh và thức ăn công nghiệp đến sinh trưởng và tỷ lệ sống của ốc bươu đồng giốngPila polita. Tạp chí khoa học, Trường đại Cần Thơ, 28b: 151-156.

    Nguyễn Thị Bình, Tạ Thị Bình và Mai Duy Minh (2012). Ảnh hưởng thức ăn và mật độ nuôi đến tăng trưởng và tỷ lệ sống của ốc bươu đồng (Pila polita). Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 1/12: 57-61.

    Nguyễn Thị Đạt (2010). Ảnh hưởng của mật độ và một số loài thức ăn lên tốc độ trăng trưởng và tỷ lệ sống của ốc bươu đồng Pila politatrong nuôi thương phẩm. Luận văn thạc sĩ nông nghiệp. Trường đại học Nông nghiệp Hà Nội,77 trang.

    Nguyễn Thị Diệu Linh (2011). Ảnh hưởng của thức ăn, mật độ đến tỷ lệ sống và tốc độ tăng trưởng của ốc bươu đồng Pila politanuôi trong giai ở ao nước ngọt thành phố Vinh. Luận văn thạc sĩ. Trường đại học Vinh,107 trang.

    Phan Nhật Long (1991). Điều tra ảnh hưởng của pH và độ mặn của nước đối với sự sống và phát triển ốc bươu vàng ở Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Nông nghiệp,trang 163-178.

    Phan Xuân Long (2011). Xác định loại thức ăn ưa thích và ảnh hưởng của mật độ đến tăng trưởng của ốc bươu đồng (Pila politaDeshayes, 1830) nuôi trong ao ở thành phố Vinh. Luận văn thạc sỹ. Trường đại học Vinh,39 trang.

    Tanaka K., Watanabe T., Higuchi H., Miyamoto K., Yusa Y., Kiyonaga T., Kiyota H., Suzuki Y. and Wada T. (1999). Density dependent growth and reproduction of the apple snail, Pomacea canaliculata: a density manipulation experiment in a paddy field. Res. Popul. Ecol., 41: 253-262.

    Yamashita, M., Motoki S., Space A.T.F. and Naomi J.K. (2008). Production of apple snail for space diet. Cospar Scientific Assembly, 3531 pp.