Semen Quality and Some Factors Affacting TheSemen Quality of Dong Tao Chicken

Received: 06-03-2017

Accepted: 20-05-2017

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Hue, D., Duy, N., Xuan, N., Luc, D., Tham, L., Binh, D., & Ton, V. (2024). Semen Quality and Some Factors Affacting TheSemen Quality of Dong Tao Chicken. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(5), 598–604. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/384

Semen Quality and Some Factors Affacting TheSemen Quality of Dong Tao Chicken

Do Thi Hue (*) 1 , Nguyen Van Duy 2 , Nguyen Thi Xuan 1 , Do Duc Luc 2, 1 , Le Thi Tham 3 , Dang Vu Binh 4 , Vu Dinh Ton 2, 1

  • 1 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Trung tâm Nghiên cứu liên ngành Phát triển nông thôn, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Sở Khoa học và Công nghệ Hưng Yên
  • 4 Hội Chăn nuôi Việt Nam
  • Keywords

    Dong Tao chicken, semen quality

    Abstract


    The study was conducted on 11 Dong Tao cocks (8 - 10 months of age) at the chicken farm, Faculty of Animal Science, Vietnam National University of Agriculture to evaluate the semen quality and factors (individual, time of semen collection and storage condition) affecting semen quality from January to December 2016. The results showed that Dong Tao cocks had good semen quality in terms of ejaculation volume, pH, motility and sperm concentration. The semen color was 2.60 (between white to milk color) and the activity of sperms was 3.99 (well moving with waves at moderate level). The individuality factor affected all criteria of semen quality (P < 0.05). The motility and concentration of sperms collected in the morning were higher than those collected in the afternoon (P < 0.05). Sperm motility of diluted semen kept in the cold storage (2 - 10oC) was higher than that kept at room temperature (P < 0.05).

    References

    Abdul M., A.W. Haron, R. Yusoff, M. Nesa, M. Bukar, A. Kasim (2013). Evaluation of the ejaculate quality of the red jungle fowl, domestic chicken, and bantam chicken in Malaysia. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 37: 564-568.

    Abu M.M.T., M.M.U. Bhuiyan, R.N. Ferdousy, N.S. Juyena and M.B.R.Mollah (2013). Evaluation of semen quality among four chicken lines. Journal of Agriculture and Veterinary Science (IOSR-JAVS), 6(5): 7-13.

    Bùi Hữu Đoàn (2003). Hiệu quả của việc bổ sung vitamin C cho gà trống sinh sản. Tạp chí KHKT Nông nghiệp, 1(4): 293-296.

    Dumpala P.R, H.M. Parker and C.D. McDaniel (2006). The Sperm Quality Index from Fresh Semen Predicts Chicken Semen Quality after Storage. International Journal of Poultry Science, 5(9): 850-855.

    Đào Đức Thà (2006). Kĩ thuật thụ tinh nhân tạo vật nuôi. Nhà xuất bản Lao động - Xã hội.

    Đỗ Thị Huế, Đỗ Đức Lực, Ngô Thị Dung, Nguyễn Hoàng Thịnh, Vũ Đình Tôn (2015). Chất lượng tinh dịch gà Hồ và một số yếu tố ảnh hưởng. Kỷ yếu Hội thảo ‘Phát triển chăn nuôi bền vững’, Học viện Nông nghiệp Việt Nam, ngày 18-19/12/2015, trang 1-7.

    Lê Hồng Mận (2009). Chăn nuôi gà thả vườn năng suất cao, hiệu quả lớn. Nhà xuất bản Khoa học tự nhiên và công nghệ.

    Modupe O., A.C. Livinus and N.B. Ifeanyi (2013). Semen quality characteristics and effect of mating ratio on reproductive performance of Hubbard Broiler Breeders. Journal of Agricultural Science, 5(1): 154-158.

    Nguyễn Tấn Anh (2003). Thụ tinh nhân tạo cho gia súc- gia cầm. Nhà xuất bản Lao động - Xã hội.

    Nguyễn Hoài Nam, Nguyễn Thị Mai Thơ, Trịnh Thị Phương Thảo, Nhâm Thúy Quỳnh, Lê Quang Hải, Nông Văn Thượng, Cao Thị Mỹ Hạnh, Nguyễn Thị Nhiên (2012). Một số chỉ tiêu chất lượng tinh dịch gà Rikhai thác bằng phương pháp mát xa. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 10(3): 433-437.

    Nguyễn Thiện và Đào Đức Thà (1998). Cẩm nang kỹ thuật thụ tinh nhân tạo gia súc, gia cầm. Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

    Peters S.O, O.D. Shoyebo, B.M. Ilori, M.O. Ozoje, C.O.N. Ikeobi and O.A. Adebambo (2008). Semen Quality Traits of Seven Strain of Chickens Raised in the Humid Tropics. International Journal of Poultry Science, 7(10): 949-953.