Evaluation The Rice Distiller’s By-Product Used as Feed for Small-Holder Pig Production in Three Provinces of Northern VietNam

Received: 05-10-2015

Accepted: 09-12-2015

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Oanh, N., Dang, P., Ton, V., & Jean-Luc, H. (2024). Evaluation The Rice Distiller’s By-Product Used as Feed for Small-Holder Pig Production in Three Provinces of Northern VietNam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(1), 79–86. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/261

Evaluation The Rice Distiller’s By-Product Used as Feed for Small-Holder Pig Production in Three Provinces of Northern VietNam

Nguyen Cong Oanh (*) 1 , Pham Kim Dang 2 , Vu Dinh Ton 1, 2 , Hornick Jean-Luc 3

  • 1 Trung tâm Nghiên cứu liên ngành PTNT, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 3 Khoa Thú y, Đại học Liège,Vương Quốc Bỉ
  • Keywords

    Pig production, rice distillers’ by-product, Viet Nam

    Abstract


    In order to evaluate the potential of the rice distiller’s by-product for use as feed, the chemical composition and nutritive value, and its utilisation in pig production, 120 rice alcohol producers were surveyed and 18 samples of rice distiller’s by-product were collected from 3 traditional alcohol villages belonging to 3 different provinces in the North of Viet Nam (Hai Duong, Hung Yen and Bac Giang). The study results showed that rice distillers’ by product was produced in large quantity and available the whole year round in households surveyed (8.266 kg DM/household/year). The majority of this by-product was used for pig production. The rice distiller’s by-product use in feed ration varied between 11- 40% DM and 11-50% DM for sows and fattening pigs, respectively. For the sows, this by-product used in diet gradually reduced from pregnancy to milking sows. For the fattening pigs, its by-product is used continuously from piglet to finishing stage. Rice distiller’s by-product was high in protein, NDF (% DM) and energy (28.18%, 29.93% and 4.866,67 kcal/kg, respectively) but low in dry matter (DM) (11.04%). The low pH value (3.19) and high lactic acid ratio (2.31 g/100 g sample) might help improve digestive health and prevent intestinal diseases.

    References

    Carpenter L. E (1970). Nutrient composition of distiller’s feeds. Proceedings of the 25th Distillers Feed Conference.

    Vũ Duy Giảng (2014). Cách tiếp cận mới để phát triển chăn nuôi nông hộ antoàn và hiệu quả. Trích dẫn 27/03/2014 tại http://www.hua.edu. vn/vie/tintuc/ detail.php?aid = 28&id = 5034.

    Hội chăn nuôi Việt Nam (2014). Thị trường thức ănchăn nuôi và nguyên liệu tháng 8/2014 và dự báo. Trích dẫn 29/9/2015 tại http://hoichannuoi.mard. gov.vn/News/ContentView.aspx?qIDD = %20109&qType = 31&qCode = 4786578436584543&qEND = TRUE.

    Lê Thanh Mai, Nguyễn Thị Hiền, Phạm Thu Thủy, Nguyễn Thanh Hằng và Lê Thị Lan Chi (2009). Các phương pháp phân tích ngành Công nghệ lên men. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội. 331 trang

    Luu Huu Manh, Nguyen Nhut Xuan Dung, La Van Kinh, Tran Chi Binh, Bui Phan Thu Hang and Truong Van Phuoc (2009). Composition and nutritive value of rice distillers’ by-product (hem) for small-holder pig production. Livestock Research for Rural Development. Available at http://www.lrrd.org/lrrd21/12/cont2112.htm.

    Luu Huu Manh, Tran Chi Binh, Nguyen Nhut Xuan Dung, Bui Phan Thu Hang (2000). Composition and nutritive value of rice distillers’ by-product (hem) for small holder pig production. Reg Preston and Brian Ogle (Editors). Sustainable Livestock Production on Local Feed Resources.Proceedings Final Seminar- Workshop.HUAF, Sida-SAREC (http://www.mekarn.org/sarec03/manhcantho3.htm).

    Lê Đức Ngoan (2012). Các phương pháp phân tích hóa học cây trồng và thức ăngia súc. Đại học Nông Lâm Huế.

    Pedersen, C., Roos, S., Jonsson, H. & Lindberg, J.E. (2005). Performance, feeding behaviour and microbial diversity in weaned piglets fed liquid diets based on water or wet wheat-distillers grain. Archives of Animal Nutrition, 59: 165-179.

    Robertson, J. B. and P. J. Van Soest (1981). The detergent system of analysis. In: James, W.P.T., Theander, O. (Eds.), TheAnalysis of Dietary Fibre in Food. Marcel Dekker, NY. Chapter 9, pp.123-158.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 1525 (2001). Thức ănchăn nuôi - Xác định hàm lượng Phôtpho.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 1526 (2007). Thức ănchăn nuôi - Xác định hàm lượng canxi.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 4325 (2007). Thức ănchăn nuôi - Lấy mẫu.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 4326 (2001). Thức ănchăn nuôi - Xác định độ ẩm và hàm lượng chất béo bay hơi khác.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 4327 (2001). Thức ănchăn nuôi - Xác định tro thô.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 4328 (2007). Thức ăn chăn nuôi - Xác định hàm lượng nitơ và tính hàm lượng protein theophương pháp Kjeldahl.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 4331 (2001). Thức ănchăn nuôi - Xác định hàm lượng chất béo.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN - 8764 (2012). Thức ănchăn nuôi - Phương pháp xác định hàm lượng axit amin.

    Van Winsen, R.L., Lipman, L.J.A., Biesterveld,S., Urlings, B.A.P., Snijders, J.M.A. & van Knapen, F. (2001). Mechanism of Salmonella reduction in fermented pig feed. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81: 342-346.