Effect of Organic Nutrient Solution on Water Spinach Grownin Non-circulating Hydroponics

Received: 30-12-2014

Accepted: 04-06-2015

DOI:

Views

1

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Dinh, N., Dung, P., Hanh, N., & Tuan, T. (2024). Effect of Organic Nutrient Solution on Water Spinach Grownin Non-circulating Hydroponics. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(4), 495–501. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1522

Effect of Organic Nutrient Solution on Water Spinach Grownin Non-circulating Hydroponics

Nguyen Thi Ngoc Dinh (*) 1 , Pham Tien Dung 2 , Nguyen Hong Hanh 2 , Tran Anh Tuan 2

  • 1 Trung tâm Nông nghiệp hữu cơ, Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Water spinach, non-circulating hydroponics, organic nutrient solution

    Abstract


    This study was conducted to determine the effects of five organic nutrient solution concentrations (0.5%, 1%, 2%, 3%, 4%) extracted from animal and plantswithKnop’ssolution as control,on water spinach grownin non-circulating hydroponics. The pot experiment was carried in green house. The pots werelaid out in a randomized complete block design withthree replications. The results showed that organic nutrient solution exerted positiveeffect on the growth, yield and quality of water spinach in whichconcentrations of 3% and 4% yieldedhighestyield. Organic solution treatments showed higher quality compared with inorganic solution treatment (Knop’s solution), i.e.NO3-content was nearly 6 times lower compared with the control, while levelwassignificantlyhigher. The results suggestedthat organic solution concentrationsof 3% and 4% are suitable for growing water spinach in non-circulation hydroponic method.

    References

    Phạm Tiến Dũng (2012). Hiệu quả của một số loại phân hữu cơ bón lá đến sinh trưởng và năng suất lúa Bắc Thơm 7 sản xuất theo hướng hữu cơ tại Gia Lâm, Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 10(1): 9-14.

    Phạm Tiến Dũng, Nguyễn Thị Nga (2013). Ảnh hưởng của phân giun quế đến sinh trưởng, năng suất của su hào trồng trong hộp xốp theo hướng hữu cơ tại Hà Nội. Hội thảo quốc gia: Nông nghiệp hữu cơ - thực trạng và định hướng phát triển, lần thứ I, trang 230.

    Diego S. Domingues, Hideaki W. Takahashi, Carlos A.P. Camara, Suzana L. Nixdorf (2012). Automated system developed to control pH and concentration of nutrient solution evaluated in hydroponic lettuce production. Computers and Electronics in Agriculture, 84: 53-61.

    FiLB and IFOAM (2012). The world Organic Agriculture. Statistics and emerging trends 2012.

    Han Kyu Cho and Atsushi Koyama (1997). Korean Natural Farming. Indigenous Microorganisms and Vital Power of Crop Livestock. Korean natural Farming Publisher, p. 45-55.

    Keith Roberto (2003). How- to hydroponic. Fourth edition. Futuregarden, Inc., p. 50-51.

    Dương Tấn Nhựt (2004). Ứng dụng thủy canh và vi thủy canh trong nhân giống (invitro và exvitro) và nâng cao chất lượng hoa. Tổng hợp hội thảo tại Phân viện sinh học, Đà Lạt.

    Rau muống cao sản Tre Việt. http://trevietseed.com /index.php?option=com_product&act=chi-iet& Itemid=291&id=1330&alias=tre-viet--water-convolvulus&lang=vi.

    Vũ Quang Sáng, Nguyễn Thị Nhẫn, Mai Thị Tân, Nguyễn Thị Kim Thanh (2007). Sinh lý thực vật ứng dụng. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    Võ Tuấn (2011). Chuỗi thực phẩm an toàn mới đến được với người giàu. http://www.baomoi. com/Chuoi-thuc-pham-an-toan-moi-den-duoc-voi-nguoi-giau/82/6092548.epi.

    Zhang. H.P and Oweis (1998). Water yield relation and optinal irrigation scheduling of wheat in Mediteranean regions. Agriculture water management, 3: 195-211.