Potential Risk Factors of Salmonella spp.Contamination ofPork SoldatRetail Markets in Gia Lam District, Ha Noi

Received: 20-10-2015

Accepted: 17-07-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Ha, C., & Ngan, P. (2024). Potential Risk Factors of Salmonella spp.Contamination ofPork SoldatRetail Markets in Gia Lam District, Ha Noi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(8), 1171–1176. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1429

Potential Risk Factors of Salmonella spp.Contamination ofPork SoldatRetail Markets in Gia Lam District, Ha Noi

Cam Thi Thu Ha (*) 1 , Pham Hong Ngan 1

  • 1 Khoa Thú y, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Pork, GiaLam retail market, Salmonellaprevalence

    Abstract


    Salmonella is one of the most common bacteria causing foodborne diseases in human. The objective of this study was to determine the prevalence of Salmonella in pork sold atretail markets in Gia Lam district of Ha Noi andto identify some potential risk factors of Salmonella contamination in pork. The resultsshowed that the prevalence of Salmonella was 34.4%. Wooden table, lack ofmeat inspection, and poor knowledge of sellers about food safety were identified as potential risk factors of Salmonellacontamination in pork. These results could be used as a reference for future interventions to improve the conditions of food hygiene and safetyat the retail markets in Hanoi city.

    References

    Angkititrakul, S., Chomvarin, C., Chaita, T., Kanistanon, K., Waethewutajarn, S. (2005). Epidemiology of antimicrobial resistance in Salmonella isolate from pork, chicken meat and humans in Thailand. Southeast Asian J Trop Med Public Health, 36(6): 1510 - 1515.

    Hao VTT, Moutafis G, Istivan T, Thuoc TL and Coloe PJ (2007). Detection of Salmonella spp. in retail raw food samples from Vietnam and characterization of their antibiotic resistance. Applied and Environmental Microbiology, 73(21): 6885 - 6890.

    Humphrey, T., and Jorgensen, F. (2006). Review. Pathogens on meat infection in animals establishing a relationship using Campylobacter and Salmonella as examples. Meat Science, 74: 89 - 97.

    Padungtod, P. And Kaneene, J.B. (2006). Salmonella in food animals and humans in northern Thailand.Int. J. Food Microbial.,pp. 346 - 354

    Trần Thị Hạnh, Lưu Quỳnh Hương, Võ Bích Thuỷ (2002). Tình trạng ô nhiễm trong thực phẩm nguồn gốc động vật trên thị trường Hà Nội. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y, IX(3): 18 - 23.

    Trần Thị Xuân Mai, Võ Thị Thanh Phương, Trần Thị Hoàng Yến và Nguyễn Văn Bé (2011). Phát hiện nhanh Salmonella spp., Salmonella enterica hiện diện trong thực phẩm bằng kỹ thuật PCR đa mồi (Multiplex PCR), Tạp chí Khoa học, 20b: 98 - 208.

    Phan, T.T., Khai, L.T., Ogasawara, N., Tam, N.T., Okatani, A.T., Akiba, M., Hayashidani, H. (2005). Contamination of Salmonella in retail meats and shrimps in the Mekong Delta. Vietnam. J Food Prot., 68(5): 1077 - 80.

    Đinh Quốc Sự (2005). Thực trạng hoạt động giết mổ gia súc trong tỉnh, một số chỉ tiêu vệ sinh thú y tại cơ sở giết mổ trên địa bàn thị xã Ninh Bình, Ninh Bình, Luận văn Thạc sĩ Nông nghiệp, Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Thai, T.H., Hirai, T., Lan, N.T., Yamaguchi, R. (2012). Antibiotic resistance profiles of Salmonella serovars isolated from retail pork and chicken meat in North Vietnam. International Journal of Food Microbiology, 156(2): 147 - 151.

    Đỗ Ngọc Thúy, Cù Hữu Phú, Văn Thị Hường, Đào Thị Hảo, Nguyễn Xuân Huyên, Nguyễn Bạch Huệ (2006). Đánh giá tình hình nhiễm một số loại vi khuẩn gây bệnh trong thịt tươi trên địa bàn Hà Nội, Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y, XIII(3): 48 - 54.

    Nguyễn Ngọc Tuân, Lê Hữu Ngọc và Huỳnh văn Điểm (2006). Tình hình nhiễm Salmonella trong phân và thịt heo, bò tại một số tỉnh miền Tây Nam bộ. Tạp chí KHKT Nông Lâm nghiệp.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2002). Thịt và sản phẩm thịt - Lấy mẫu và chuẩn bị mẫu thử. TCVN 4833 - 2002.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2005). Visinh vật trong thực phẩm và thức ăn chăn nuôi - Phương pháp phát hiện Salmonella trên đĩa thạch Việt Nam. TCVN 4829 :2005.