Barriersin Local Tea (Camellia sinensis)Production and ConsumptionofFarmhouseholdsin Thua Thien Hue Province

Received: 18-03-2024

Accepted: 24-06-2024

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Chung, N., & Ha, H. (2024). Barriersin Local Tea (Camellia sinensis)Production and ConsumptionofFarmhouseholdsin Thua Thien Hue Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(6), 811–820. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1336

Barriersin Local Tea (Camellia sinensis)Production and ConsumptionofFarmhouseholdsin Thua Thien Hue Province

Nguyen Van Chung (*) 1 , Hoang Dung Ha 2

  • 1 Đại học Nông Lâm, Đại học Huế
  • 2 Trường Đại học Nông Lâm, Đại học Huế
  • Abstract


    Local tea (called as Truoi tea)plays an important role in the material and spiritual life of people in Phu Loc district, Thua Thien Hue province. This study aimedto study the real situation of Truoi tea fproductionand consumption and analyze the barriers affecting tea farmhouseholds. Qualitative and quantitative methods were applied in this study through semi-structured interviews with 60 small tea growers, in-depth interviews with three key-informants and four collectors, as well as collecting relevant secondary information. The information gathered relatedto area, productivity, price, income, product diversification, production trends, distribution channels, and barriers in the production and consumption of Truoi tea. Research findings showed that Truoi tea farming was long-standing and considered as an income-generating activity for smallholder farmers. However, the production and consumption of Truoi tea by smallholder farmers are being hindered by several factors such as labor shortage, low selling prices and income, decreased production motivation, complete reliance on collectors, andlack of value chain linkages.

    References

    Chenail Ronald J (2011). Ten Steps for Conceptualizing and Conducting Qualitative Research Studies in a Pragmatically Curious Manner. Qualitative Report. 16(6): 1713-1730.

    Công ty TNHH Ấn Lĩnh (2024). Giới thiệu về chè Truồi Bancha - Ấn Lĩnh. Truy cập từ http://chetruoi.com.vn/gioi-thieu-ve-che-truoi-an-linh.htmlngày 15/02/2024.

    Cục Xuất Nhập khẩu (2024). Hệ thống cơ sở dữ liệu thống kê ngành công thương, Bộ Công Thương. Truy cập từ http://thongke.idea.gov.vn/default. aspx? page=static-value&do=detail&category_id= 20a681a0-2953-4575-a00d-93a71349848f& table_id=8d2b81f7-4fc0-454c-842b-51e17a57df5e ngày 07/06/2024.

    Đỗ Thị Bích Thuỷ (2021). Ngành chè Việt Nam: Thực trạng và giải pháp. Viện Nghiên cứu Chiến lược, Chính sách Trung ương, Bộ Công Thương. Truy cập từ https://vioit.org.vn/vn/chien-luoc-chinh-sach/nganh-che-viet-nam--thuc-trang-va-giai-phap-4420.4050.html ngày 03/01/2024.

    Đồng Duy Khánh, Dương Quỳnh Phương, Nguyễn Xuân Trường & Nguyễn Hồng Ly (2023). Phát triển làng nghề chè truyền thống tỉnh Thái Nguyên: thực tiễn tại một số làng nghề ở vùng chè Tân Cương, Trại Cài và La Bằng. Tạp chí Khoa học và Công nghệ Đại học Thái Nguyên. 228(08):109-117.

    Hung Le Van, Vu Ngoc Quyen & Nguyen Dinh Hoa(2019).Improving the Vietnamese tea value chain in the international market: the case of Thai Nguyen Province. Journal of Economics, Management & Agricultural Development. 5(2): 35-53.doi:10.22004/ag.econ.309434

    MohajanH.K (2020). Quantitative research: A successful investigation in natural and social sciences. Journal of Economic Development, Environment and People. 9(4):50-79.

    Nguyễn Thị Lan Anh & Đào Thị Hương (2017). Phát triển mối liên kết các tác nhân trong chuỗi giá trị ngành hàng chè tỉnh Thái Nguyên. Tạp chí Khoa học và Công nghệ. 175(15): 189-194.

    Nguyễn Văn Chung, Nguyễn Văn Huế, Hoàng DũngHà, Lê Chí Hùng Cường, Trần Cao Uý, Nguyễn Tiến Dũng & Nguyễn Thanh Phong (2022). Tổng quan hoạt động trồng sen và tiềm năng đa dạng hoá sản phẩm sen của nông hộ. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 20(9): 1272-1280. https://tapchi.vnua.edu.vn/wp-content/uploads/2022/10/tap-chi-so-9.13.pdf.

    Nguyễn Việt Khôi, Nguyễn Bình Giang, Tô Linh Hương, Nguyễn Thị Phương Linh & Vũ Thị Phương Anh (2021). Chuỗi giá trị sản xuất chè hữu cơ ở Việt Nam. Tạp chí Phát triển bền vững vùng. 11(2): 77-87.

    Thừa Thiên Huế Online (2022).Huế có 18 sản phẩm, bộ sản phẩm công nghiệp nông thôn tiêu biểu cấp khu vực. Truy cập từ https://baothuathienhue.vn/kinh-te/cong-nghiep-ttcn/hue-co-18-san-pham-bo-san-pham-cong-nghiep-nong-thon-tieu-bieu-cap-khu-vuc-116883.htmlngày 16/01/2024.

    Thừa Thiên Huế Online (2023). Chia sẻ với người trồng chè. Truy cập từ https://baothuathienhue.vn/doi-song/chia-se-voi-nguoi-trong-che-123010.html ngày 18/01/2024.

    Trần Thế Lân (2011). Lý thuyết phân phối thu nhập và suy nghĩ về Việt Nam. Đại học Quốc gia Hà Nội. Truy cập từ https://repository.vnu.edu.vn/bitstream/VNU_123/97390/1/ly%20thuyet%20phan%20phoi%20thu%20nhap%20va%20suy%20nghi%20ve%20VN.pdf ngày 03/06/2024.

    Trần Thị Vân Hoa (2022). Công nghiệp hóa, hiện đại hóa ở Việt Nam nhìn từ chỉ tiêu tỷ lệ lao động nông nghiệp. Tạp chí Kinh tế & phát triển. 295: 21-31. Truy cập từ http://thuvienlamdong.org.vn:81/bitstream/DL_134679/55158/1/CTv60S2952022021.pdf ngày 16/12/2023.

    Trang thông tin điện tử xã Lộc Điền. (2020). Chè Truồi Ấn Lĩnh - Nguyên liệu Truồi, hương vị Huế. Truy cập từ https://locdien.thuathienhue.gov.vn/?gd=19&cn=115&tc=11554ngày 04/12/2023.

    Tổng cục Thống kê (2023). Sản lượng chè búp phân theo địa phương. Truy cập từ https://www.gso.gov.vn/px-web-2/?pxid=V0639&theme=Nông%2C%20lâm%20nghiệp%20và%20thủy%20sản ngày 10/12/2023.

    UBND (Uỷ ban Nhân dân huyện Phú Lộc) (2022). Quy hoạch sử dụng đất giai đoạn 2021-2030, tầm nhìn đến 2050 của huyện Phú Lộc, tỉnh Thừa Thiên Huế. Truy cập từ https://phuloc.thuathienhue.gov.vn/UploadFiles/TinTuc/2022/8/16/baocaothuyetminhqhsddphuloc(1).pdf ngày 18/01/2024.