Growth Performance and Meat Quality Cay Cum Broiler

Received: 20-07-2022

Accepted: 26-01-2024

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Phuong, N., Tuan, H., Hang, V., & Thom, B. (2024). Growth Performance and Meat Quality Cay Cum Broiler. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(2), 193–200. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1258

Growth Performance and Meat Quality Cay Cum Broiler

Nguyen Thi Phuong (*) , Hoang Anh Tuan , Vu Thi Thuy Hang , Bui Thi Thom

Keywords

Cay Cum chicken, Broiler, Growth performance, Carcass yield, FCR

Abstract


This study was conducted to determine the growth performance and meat quality of Cay Cum broiler chicken raised at the Indigenous plant and animal research and development branch - Mountainous mining company in Tuc Tranh commune, Phu Luong district, Thai Nguyen provincefrom April to December 2021. A total of 450 Cay Cum broiler chickens were raised in three lots. Three experiment groups were kept with the same animal production and disease prevention procedure of the National Institute of Animal Husbandry. The weight of chickens individuals from pens was recorded weekly for performance assessment. At 16 weeks of age, a total of 6 chickens (3 male, 3 female) were randomly selected for slaughter to evaluate productivity and meat quality. The results showed that Cay Cum broiler chickens had a high survival rate (92.44%), and the body weight of sixteen-week-old chickens was 1,484.50g. Cay Cum chickens consumed 49.92 grams of feed per day and FCR was 3.57kg of feed per kilogram of the chicken body weight. This chickens had the meat quality index within the normal range value of Vietnamese domestic chickens. The percentage of carcass of male and female chickens were 71.21% and 70.89%, respectively whiel the percentage of thigh meat from 19.39 to 20.75% and the breast meat from 16.09 to 17.33%, respctively. The toughness of thigh meat was higher than that of breast meat and the figure in males was higher than in females.

References

Berthouly-Salazar C., Rognon X., Nhu Van T., Gély M., Vu Chi C., Tixier-Boichard M., Bed’Hom B., Bruneau N., Verrier E. & Maillard J.C. (2010). Vietnamese chickens: a gate towards Asian genetic diversity. BMC Genet. 11: 1-11.

Bùi Hữu Đoàn, Nguyễn Thị Mai, Nguyễn Thanh Sơn & Nguyễn Huy Đạt (2011). Các chỉ tiêu dùng trong nghiên cứu chăn nuôi gia cầm. Nhà xuất bản Nông nghiệp Hà Nội.

Bùi Thị Thơm & Trần Văn Phùng (2017). Đặc điểm ngoại hình và tình hình chăn nuôi gà Cáy Củm tại một số tỉnh miền núi phía Bắc. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi. 225: 20-15.

Bùi Thị Thơm, Trần Văn Phùng & Nguyễn Hưng Quang (2017). Nghiên cứu ảnh hưởng của các mức năng lượng trong khẩu phần ăn cho gà Cáy Củm nuôi thịt tại Thái Nguyên. Tạp chí Khoa học Công nghệ. 171: 153-160.

Lê Thị Thúy, Trần Thị Kim Anh & Nguyễn Thị Hồng Hạnh (2010). Khảo sát thành phần và chất lượng thịt gà H’Mông và gà Ri ở 14 tuần tuổi. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi. 25: 8-13.

Moula N., Dang P.K., Farnir F., Ton V.D., Binh D.V., Leroy P. & Antoine-Moussiaux N.. (2011). The Ri chicken breed and livelihoods in North Vietnam: characterization and prospects. J. Agric. Rural Dev. Trop. Subtrop. JARTS. 112: 57-69.

Moula N., Michaux C., Philippe F.X., Antoine-Moussiaux N. & Leroy P. (2013). Egg and meat production performances of two varieties of the local Ardennaise poultry breed: silver black and golden black. Anim. Genet. Resour. Génétiques Anim. Genéticos Anim. 53: 57-67.

Nguyễn Bá Mùi, Nguyễn Chí Thành, Lê Anh Đức & Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đặc điểm ngoại hình và khả năng cho thịt của gà địa phương Lông Cằm tại Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 10: 978-985.

Nguyễn Đình Tiến, Nguyễn Công Oánh, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2020). Đặc điểm ngoại hình, khả năng sinh trưởng và năng suất thịt của gà Tiên Yên. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18: 423-433.

Nguyễn Hoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thúy Hằng, Hoàng Anh Tuấn & Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặ điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà Nhiều Ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 14: 10-20.

Nguyễn Thị Phương, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H’mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học Nông Nghiệp Việt Nam. 15: 438-445.

Trần Thị Thu Hồng, Lê Văn An & Phan Thị Hằng (2017). Ảnh hưởng của thức ăn lên men bởi Pichia kudriavzevii đến khả năng sinh trưởng của gà Ri. Tạp chí Khoa học - Đại Học Huế. 126: 107-115.