Detection of Salmonella typhimuriumCausing Salmonellosisin Layer Ducks Raised in Phung Thuong Commune, Phuc Tho, Hanoi

Received: 15-03-2023

Accepted: 05-01-2024

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Thai, T., Huong, C., Tra, V., Ha, C., & Oanh, T. (2024). Detection of Salmonella typhimuriumCausing Salmonellosisin Layer Ducks Raised in Phung Thuong Commune, Phuc Tho, Hanoi. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 22(2), 177–184. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1256

Detection of Salmonella typhimuriumCausing Salmonellosisin Layer Ducks Raised in Phung Thuong Commune, Phuc Tho, Hanoi

Truong Ha Thai (*) , Chu Thi Thanh Huong , Vu Thi Thu Tra , Cam Thi Thu Ha , Truong Lan Oanh

Keywords

Ha Noi, antibiotic resistance, PCR, S. typhimurium, duck

Abstract


The purpose of this study was to identify Salmonella typhimurium (S.typhimurium), causing salmonellosis in layer ducks farmed in Phung Thuong commune, Phuc Tho, Ha Noi. A total of 32 farm households were selected based on farm-scale and breeding method. Forty-four salmonelosis-suspected ducks were necropsied to monitor gross lessions; of which, 33 ducks had gross lessions of the disease. We collected livers (15 samples), spleens(11 samples), and ovary (7 samples) from 33 ducks with gross lession of the disease, besides, irregular egg yolks (15) were collected for bacteria isolation and then typing by PCRmethod. Results indicated that liver samples had the highest percentage of positive samples (60.0%), followed by spleen (54.5%), ovary (42.9%) and the lowest was the irregular egg yolk sample (40.0%). Twenty-four S.typhimurium strains were isolated and detected by PCR method. Testing the antibiotic sensitivity of the S.typhimurium isolates showed that thesestrains were most susceptible to colistin(100%), followed by doxycycline (79.2%) and gentamicin (70.8%) but moderately sensitvie or resistant to amoxicillin, ampicillinand neomycin.

References

Bailey J.S. (2020). Detection of Salmonellacells within 24 to 26 hours in poultry samples with the polymerase chain reaction BAX system. J Food Prot. 6: 792-795.

Bauer A.W., Kirby W.M., Sherris J.C & Turck M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American journal of clinical pathology. 45(4): 493-496.

Bộ NN&PTNT (2011). Quy chuẩn QCVN 01-83:2011/BNNPTNT - Yêu cầu chungvề lấy mẫu bệnh phẩm động vật. Quy chuẩn Kỹ thuật quốc gia.

Castro-Vargas R.E., Herrera-Sánchez M.P., Rodríguez-Hernández R. & Rondón-Barragán I.S. (2020). Antibiotic resistance in Salmonellaspp. isolated from poultry: A global overview. Vet. World. 13:2070-2084.

Cha S.Y., Kang M., Yoon R.H., Park C.K., Moon O.K. & Jang H.K. (2013). Prevalence and antimicrobial susceptibility of Salmonellaisolates in Pekin ducks from South Korea. Comp. Immunol. Microbiol. Infect. Dis. 36: 473-479.

CLSI (2017). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. 27th ed. CLSI supplement M100. Wayne, PA: Clinical and Laboratory Standards Institute.

Coburn B., Grassl GA. & Finlay B. (2007). Salmonella, the host and disease: a brief review. Immunol Cell Biol. 85:112-118.

Cully M. (2014). Public health: The politics of antibiotics. Nature. 509: S16-17.

Guibourdenche M., Roggentin P., Mikoleit M., Fields P.I., Bockemühl J., Grimont P.A.D. & Weill F.-X. (2010). Supplement 2003-2007 (No. 47) to the White-Kauffmann-Le Minor scheme. Res. Microbiol. 161: 26-29.

Han X., Peng J., Guan X., Li J., Huang X., Liu S., Wen Y., Zhao Q., Huang X., Yan Q., Huang Y, Cao S., Wu R., Ma X. & Zou L. (2020). Genetic and antimicrobial resistance profiles of Salmonellaspp. isolated from ducks along the slaughter line in Southwestern China. Food Control. 107:106805.

Liu W.B., Liu B., Zhu X.N., Yu S.J. & Shi X.M. (2011). Diversity of Salmonellaisolates using serotyping and multilocus sequence typing. Food Microbiol. 28: 1182-1189.

Nguyễn Đức Hiền & Phạm Thị Như Thảo (2012). Tình hình nhiễm và mức độ kháng thuốc của Salmonellaphân lập từ vịt và môi trường nuôi tại Thành phố Cần Thơ. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y. 3: 39-44.

Nguyễn Văn Minh Hoàng, Nguyễn Thành Vinh, James lanCampbell, Stephen Baker, Nguyễn Cảnh Tự & Phan Thị Phượng Trang. (2015). Tình hình lưu hành và tỷ lệ kháng kháng sinh của Salmonellaspp. phân lập từ phân heo rừng, cầy hương và vịt tại tỉnh Đắk Lắk. Tạp chí phát triển KH&CN. 18(T5): 85-94.

Nguyễn Thị Chinh, Nguyễn Quang Tính & Trần Thị Hạnh (2010). Nghiên cứu một số đặc tính của S. typhimuriumvà S. enteritidistrên đàn vịt tại Bắc Ninh, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y. 17: 28-33.

Nguyễn Xuân Hòa & Lương Nhất Sinh (2017). Xác định tính mẫn cảm kháng sinh của vikhuẩn Salmonellaspp. phân lập từ vịt con bị bệnh trên địa bàn huyện Sơn Tịnh, Quảng Ngãi. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 24(1): 30-37.

Nguyen T.T., Le H.V., Vu Thi Hai H., Nguyen Tuan T., Nguyen H.M., Pham Xuan D., Tran Thi Thanh H., Le Thi H.H. (2023). Whole-genome analysis of antimicrobial-resistant Salmonellaenterica isolated from duck carcasses in Hanoi, Vietnam. Current Issues in Molecular Biology. 45(3): 2213-2229.

Osterblad M., Norrdahl K., Korpimaki E., Huovinen P. (2001). Antibiotic resistance. How wild are wild mammals? Nature. 409: 37-38.

Stegniy B., Gerilovych A., Arefyev A., Glebova K. & Potkonjak A. (2014). A method for detecting and typing of Salmonellaby multiplex PCR. Arhiv veterinarske medicine. 7: 47-56.

Trần Ngọc Bích (2012). Tỷ lệ nhiễm vikhuẩn Salmonellatrên thủy cầm và sản phẩm thủy cầm tại tỉnh Hậu Giang. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 23: 235-242.

Trần Xuân Hạnh (1998). Kết quả bước đầu nghiên cứu tình hình nhiễm Salmonellatrên vịt ở thành phố Hồ Chí Minh và một số tỉnh phụ cận. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Thú y. 6: 61-67.

Tsai H.J & Hsiang P.H. (2005). The prevalence and antimicrobial susceptibilities of Salmonellaand Campylobacter in ducks in Taiwan. J. Vet. Med. Sci. 67: 7-12.

Velasquez C.G., Macklin K.S., Kumar S., Bailey M., Ebner P.E., Oliver H.F., Martin-Gonzalez F.S. & Singh M. (2018). Prevalence and antimicrobial resistance patterns of Salmonellaisolated from poultry farms in southeastern United States. Poult. Sci. 97: 2144-2152.

Vestby L.K., Moretro T., Langsrud S., Heir E. & Nesse L.L. (2009). Biofilm forming abilities of Salmonellaare correlated with persistence in fish meal- and feed factories. BMC Vet Res. 5: 20.

Wang J., Li J., Liu F., Cheng Y. & Su J. (2020). Characterization of Salmonellaenterica isolates from diseased poultry in northern China between 2014 and 2018. Pathogens. 9: 95.

Yang X., Huang J., Zhang Y., Liu S., Chen L., Xiao C., Zeng H., Wei X., Gu Q., Li, Y., Wang J,, Ding Y., Zhang J. & Wu Q. (2020). Prevalence, abundance, serovars and antimicrobial resistance of Salmonellaisolated from retail raw poultry meat in China. Sci. Total Environ. 713: 136385.

Yoon R.H., Cha S.Y., Wei B., Roh J.H., Seo H.S., Oh J.Y. & Jang H.K. (2014). Prevalence of Salmonellaisolates and antimicrobial resistance in poultry meat from South Korea. J Food Prot. 77: 1579-1582.