Effect of ZnSO4and Rosabor on Productivity and Economic Efficiency of Robusta Coffee Grown onFerralsols of Daklak Province

Received: 14-04-2014

Accepted: 26-06-2014

DOI:

Views

3

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Minh, N. (2024). Effect of ZnSO4and Rosabor on Productivity and Economic Efficiency of Robusta Coffee Grown onFerralsols of Daklak Province. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 12(4), 468–475. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/121

Effect of ZnSO4and Rosabor on Productivity and Economic Efficiency of Robusta Coffee Grown onFerralsols of Daklak Province

Nguyen Van Minh (*) 1

  • 1 Khoa Nông Lâm Nghiệp, Trường Đại học Tây Nguyên
  • Keywords

    DakLak, robusta coffee, yield, fresh/dry bean ratio, ferralsols

    Abstract


    Field fertilizer experiments were conducted to identify the most effective dosage of ZnSO4 and Rosabor applied to Robusta coffee grown on Ferralsols of DakLak Province. All of experiment plots were applied with 260kg N + 95kg P2O5 + 240kg K2O and 10 tons of manure (every two years). The results showed that ZnSO4 0,4% + Rosabor 0,25% plots with 5 times/year (twice in the dry season and thrice in the rainy season) increasedthe content of nitrogen, potassium, zinc and boron in leaves.Application of ZnSO4 and Rosabor also exerted positive effecton the growthand development, increasedreserve branchlength by 17% and reducedthe ratio of fresh/dry bean by 4%.Highest yield of coffee beans per ha could attain 3.97 tons withVND 71.78 million annual profit.

    References

    Bộ Nông Nghiệp và Phát triển nông thôn (2002).Quy trình kỹ thuật trồng, chăm sóc và thu hoạch cà phê vối 10 TCN 478-2001, Viện KHKT NLN Tây Nguyên biên soạn; Ban hành theo quyết định số 06/2002/QĐ-BNN ngày 9/01/2002.

    Bộ Nông Nghiệp và Phát triển nông thôn (2013).“Quy trình tái canh cà phê vối”,Ban hành theo quyết định số 273 /QĐ-TT-CCN ngày 3/7/2013 của Cục trưởng cục Trồng trọt - Bộ NN&PTNT.

    Nguyễn Tri Chiêm (1993).“Chẩn đoán nhu cầu dinh dưỡng khoáng cho cây cà phê để có cơ sở bón phân hợp lý”.Kết quả 10 năm nghiên cứu khoa học 1983-1994, Viện nghiên cứu cà phê, tr. 298-312.

    Bùi Huy Hiền và cs. (2007).“Hiệu quả của phân bón trung và vi lượng đối với cà phê vối Đắk Lắk”. Kết quả nghiên cứu khoa học 1987- 2007, Quyển 2. Trung tâm nghiên cứu đất, phân bón và môi trường Tây Nguyên, tr 64-70.

    Trương Hồng (2012).“Sinh lý dinh dưỡng cây cà phê”.Liên hiệp các hội khoa học kỹ thuật tỉnh Đắk Lắk. Tạp chí KH&KT số 12.

    Tôn Nữ Tuấn Nam và cs. (1998).“Ảnh hưởng của bo và kẽm đến năng suất cà phê vối ở Đắk Lắk” Tạp chí Nông nghiệp và Công nghệ thực phẩm, 9: 45-48.

    Nguyễn Văn Sanh (2009).“Nghiên cứu xây dựng thang dinh dưỡng khoáng trên lá và bước đầu thử nghiệm bón phân theo chẩn đoán dinh dưỡng cho cà phê vối kinh doanh tại Đăk Lăk”, Luận án tiến sĩ Nông nghiệp, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.

    Nguyễn Tiến Sĩ (2009).“Nghiên cứu một số tính chất cơ bản của đất phát triển trên đá bazan phục vụ thâm canh cà phê tỉnh Đắk Nông”.Luận án tiến sĩ Nông nghiệp, Học viện Nông nghiệp Việt Nam.

    Nguyễn Công Vinh và Lê Xuân Ánh (2007).“Vaitrò của bo và kẽm đối với cà phê Catimor trên đất nâu đỏ đá bazan”. Kết quả nghiên cứu khoa học 1987- 2007, quyển 2. Trung tâm nghiên cứu đất, phân bón và môi trường Tây Nguyên, tr. 82-93.

    Yonara Poltronieri, Herminia E P Martines and Paulo R Cecon (2011). “Effect of zinc and its form of supply on production and quality of coffee beans”, Society of Chemical Industry. J. Sci. Food Agric.

    Willson. K. C (1987). “Climate and soils, coffee”. Botany, biochemitry & Production of beans and beverage, by M.N. Clifford K.C. Willson, Croom Helm, Lon Don - New York - Sydney, pp. 97 - 102.