Ảnh hưởng của việc bổ sung bột quế trong khẩu phần ăn đến khả năng sinh trưởng, năng suất thịt và các chỉ tiêu sinh lý, sinh hoá máu gà thịt

Received: 17-04-2020

Accepted: 29-08-2023

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Huong, V., Duy, N., Nga, N., & Ton, V. (2024). Ảnh hưởng của việc bổ sung bột quế trong khẩu phần ăn đến khả năng sinh trưởng, năng suất thịt và các chỉ tiêu sinh lý, sinh hoá máu gà thịt. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 21(9), 1176–1185. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/1190

Ảnh hưởng của việc bổ sung bột quế trong khẩu phần ăn đến khả năng sinh trưởng, năng suất thịt và các chỉ tiêu sinh lý, sinh hoá máu gà thịt

Vu Quynh Huong (*) 1 , Nguyen Van Duy 2 , Nguyen Thi Nga 2 , Vu Dinh Ton 3, 2

  • 1 Faculty of Food science and technology, Vietnam National University of Agriculture, Trau Quy, Gia Lam, Hanoi, Vietnam
  • 2 Faculty of Animal Science, Vietnam National University of Agriculture, Trau Quy, Gia Lam, Hanoi, Vietnam
  • 3 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Sinh lý máu, sinh hóa máu,

    Abstract


    Nghiên cứu này được thực hiện trên gà trống lai F1(♂Đông Tảo x ♀Lương Phượng) từ 7 đến 13 tuần tuổi nhằm đánh giá ảnh hưởng của bổ sung bột quế đến khả năng sinh trưởng và một số chỉ tiêu sinh hoá, sinh lý máu gà. Tổng số 90 con gà được chia ngẫu nhiên vào 3 lô, mỗi lô 30 con. Từ 7 tuần tuổi gà được nuôi bằng các khẩu phần ăn thí nghiệm gồm: lô đối chứng không bổ sung bột quế, lô 2 (CT1) bổ sung 2 gam bột quế/kg thức ăn và lô 3 (CT2) bổ sung 2,5 gam bột quế/kg thức ăn. Khả năng sinh trưởng, năng suất thịt của gà ở 2 lô bổ sung bột quế cao hơn so với lô đối chứng (P <0,01). Chỉ tiêu cholesterol toàn phần, LDL-cholesterol ở lô CT1 và lô CT2 thấp hơn so với lô đối chứng (P <0,05), trong khi HDL-cholesterol của lô CT1 và lô CT2 cao hơn so với lô đối chứng (P<0,05). Chỉ tiêu AST và ALT ở lô CT1 và lô CT2 thấp hơn so với lô đối chứng (P <0,05). Tế bào lympho và bạch cầu trong máu gà ở lô CT1 và lô CT2 thấp hơn so với lô đối chứng (P <0,05). Gà được nuôi bằng khẩu phần ăn của lô CT1 có chi phí để sản xuất 1kg gà thấp hơn so với lô đối chứng và lô CT2.

    References

    Al-Kassie G.A. (2009). Influence of two plant extracts derived from thyme and cinnamon on broiler performance. Pakistan Veterinary Journal. 29: 169-173.

    Bui H.D., Nguyen T.M., Nguyen T.S. & Nguyen H.D. (2011). Indicators in poultry research. Agricultural Publishing House.

    Cabuk M., Alcicek A., Bozkurt M. & Imre N. (2003). Antimicrobial properties of the essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. National Animal Nutrition Congress. pp. 184-187.

    Chang S.T., Chen P.F. & Chang S.C. (2001). Antibacterial activity of leaf essential oils and their constituents from Cinnamomum osmophloeum. Journal of ethnopharmacology. 77: 123-127.

    Coyne L., Arief R., Benigno C., Giang V.N., Huong L.Q., Jeamsripong S., Kalpravidh W., McGrane J., Padungtod P., Patrick I. & Schoonman L. (2019). Characterizing antimicrobial use in the livestock sector in three South East Asian countries (Indonesia, Thailand, and Vietnam). Antibiotics. 8: 33-56.

    Duy N.V., Tien N.D. & Ton V.D(2020). Growth Performance and Meat Quality of 3/4 Dong Tao and 1/4 Luong Phuong Crossbred Chickens. Vietnam Journal of Agricultural Science. 18: 879-887.

    Jamroz D., Orda J., Kamel C., Wiliczkiewicz A., Wertelecki T. & Skorupinska J. (2003). The influence of phytogenetic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal and Feed Sciences. 12: 583-596.

    Kim D.P., Saegerman C., Douny C., Dinh T.V., Xuan B.H., Vu B.D., Hong N.P. & Scippo M.L. (2013). First survey on the use of antibiotics in pig and poultry production in the Red River Delta region of Vietnam. Food Public Health. 3: 247-256.

    Kim S.H., Hyun S.H. & Choung S.Y. (2006). Anti-diabetic effect of cinnamon extract on blood glucose in db/db mice. Journal of ethnopharmacology. 104: 119-123.

    Koochaksaraie R.R., Irani M. & Gharavysi S. (2011). The effects of cinnamon powder feeding on some blood metabolites in broiler chicks. Brazilian journal of poultry science. 13: 197-202.

    Lan N.T., Thang C.D., Hien N.B., Ngan P.H., Hung L.V. & Yen N.T. (2016). Characterization of Ornithobacterium rhintracheale (ORT) Isolated from chickens raised in northem province of Vietnam. Vietnam journal of Agricultural Sciences. 14: 1734-1740.

    Langhout P. (2000). New additives for broiler chickens. World poultry. 16: 22-27.

    Lee K.W., Everts H., Kappert H.J., Wouterse H., Frehner M. Beynen A.C. (2004) Cinnamaldehyde, but not thymol, counteracts the carboxymethyl cellulose-induced growth depression in female broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. 3: 608-612.

    Ministry of Agriculture and Rural Development (2017). The process of raising backyard chickens according to VietGAHP standards Retrieved from http://www.vietgap.com/huong-dan-ap-dung/1047_8010/quy-trinh-nuoi-ga-tha-vuon-theo-tieu-chuan-vietgahp.html on April, 2021.

    Ministry of Science and Technology (2020). Animal feeding stuffs - Compound feeds for chicken. Retrieved from https://dulieuphaply.vn/vbpl/tieu-chuan-quoc-gia-tcvn-22652020-ve-thuc-an-chan-nuoi-thuc-an-hon-hop-cho-gaon March, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2001). TCVN 1525:2001 Animal feeding stuffs - Determination of phosphorus content. Retrieved from https://luatvietnam.vn/nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-1525-2001-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-phospho-188688-d3.htmlon March, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2007). TCVN 1526:2007. Animal feeding stuffs -Determination of calcium content. Directorate for Standards and Metrology. Retrieved from https://luatvietnam.vn/ cong-nghiep/tieu-chuan-quoc-gia-ve-xac-dinh-ham-luong-canxi-bang-phuong-phap-chuan-do-trong-thuc-an-chan-nuoi-186985-d3.html on March, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2001). TCVN 4326:2001. Animal Feeding stuffs-Determination of moisture and other volatile matter content. Retrieved from https://luatvietnam.vn/nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-ve-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-do-am-va-ham-luong-chat-bay-hoi-khac-188227-d3.htmlon March, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2007). TCVN 4328:2007. Animal feeding stuffs - Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content - Part 1: Kjeldahl method. Retrieved from https://luatvietnam.vn/cong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-4328-1-2007-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-nito-187423-d3.html onMarch, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2007). TCVN 4329:2007. Animal feeding stuffs – Determination of crude fibre content – Method with intermediate filtration. Retrieved from https://luatvietnam.vn/ cong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-tcvn-4329-2007-thuc-an-chan-nuoi-xac-dinh-ham-luong-xo-tho-187424-d3.html on March 31, 2023.

    Ministry of Science and Technology (2021). TCVN 4331:2001. Animal feeding stuffs - Determination of fat content. Retrieved from https://luatvietnam. vn/nong-nghiep/tieu-chuan-viet-nam-xac-dinh-ham-luong-chat-beo-thuc-an-chan-nuoi-187748-d3.html on March 31, 2023.

    Naderi M., Akbari M.R., Asadi-Khoshoei E., Khaksar K. & Khajali F. (2014). Effects of dietary inclusion of turmeric (Curcuma longa) and cinnamon (Cinnamomum verum) powders on performance, organs relative weight and some immune system parameters in broiler chickens. Poultry Science Journal. 2: 153-163.

    Neeta S.R., Jyoti B., Anjuvan S. & Prabhjot K. (2011). Antibacterial Potential of Achyranthus aspera Linn Procured from Himachal Pradesh, Punjab and Haryana, India. Research Journal of Chemical Sciences. 1: 80-82.

    Nguyen Mau D., Duong Van V. & Tran Thi Phuong C. (2020). Disease management in chicken raising of farm households in Yen The district, Bac Giang province. Vietnam journal of Agricultural Sciences. 18: 306-314.

    Paryad A. & Mahmoudi M. (2008). Effect of different levels of supplemental yeast (Saccharomyces cerevisiae) on performance, blood constituents and carcass characteristics of broiler chicks. African Journal of Agricultural Research. 3: 835-842.

    Shirzadegan K. (2014). Reactions of modern broiler chickens to administration of cinnamon powder in the diet. Iranian Journal of Applied Animal Science. 4: 367-371.

    Shirzadegan K., Gharavysi S. & Irani M. (2012). Investigation on the effect of Iranian green tea powder in diet on performance and blood metabolits of broiler chicks. MS Thesis. Islamic Azad Univ, Qaemshahr, Iran.

    Soltan M.A., Shewita R.S. & El-Katcha M.I. (2008). Effect of dietary anise seeds supplementation on growth performance, immune response, carcass traits and some blood parameters of broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. 7: 1078-1088.

    Tabak M., Armon R. & Neeman I. (1999). Cinnamon extracts’ inhibitory effect on Helicobacter pylori. Journal of ethnopharmacology, 67: 269-277.

    Toghyani M., Toghyani M., Gheisari A., Ghalamkari G. & Eghbalsaied S. (2011). Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growth promoter substitutions on performance, immune responses, serum biochemical and haematological parameters in broiler chicks. Livestock Science. 138: 167-173.

    Vidanagamage S.A., Pathiraje P.M.H.D. & Perera O.D.A.N. (2016). Effects of Cinnamon (Cinnamomum verum) extract on functional properties of butter. Procedia food science. 6: 136-142.

    Windisch W., Schedle K., Plitzner C. & Kroismayr A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of animal science. 86: E140-E148.