Study on TheExtraction Technology of Essential Oil from Perilla Leaves

Received: 04-04-2014

Accepted: 13-05-2014

DOI:

Views

2

Downloads

2

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Thuat, B., Tuyen, L., Trang, N., & Trang, D. (2024). Study on TheExtraction Technology of Essential Oil from Perilla Leaves. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 12(3), 404–411. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/100

Study on TheExtraction Technology of Essential Oil from Perilla Leaves

Nguyen Thi Hoang Lan (*) 1 , Bui Quang Thuat 2 , Le Danh Tuyen 3 , Ngo Thi Huyen Trang 4 , Do Thi Trang 4

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Trung tâm Dầu, Hương liệu và Phụ gia thực phẩm, Viện Công nghiệp Thực phẩm
  • 3 Viện Dinh dưỡng Quốc gia
  • 4 Sinh viên K56, Khoa Công nghệ thực phẩm, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội
  • Keywords

    Essential oil, extraction yield, perilla

    Abstract


    Perilla frutescensis widely cultivated as a source of spices and medicine. The present study was carried out identify the most suitable oil extraction method and to optimize the extraction technique. Three extraction methods were used: static extraction at room temperature for 24 hours, dynamic extraction at 50oC with stirring speed of 400 rounds/min for 1 hours, and Soxhlet extraction at 80oC for 7 hours. Among three extraction methods, dynamic extraction was found as the most suitable method to extract essential oil from perilla leaves. For this method, fresh perilla leaves were withered in natural conditions to 20% moisture and were crushed to particle size of 2-3mm in diameter. The ground materials were then extracted 3 times by 96% ethanol ata ratio of 1 g ground leaves to 18mL solvent. Extraction was carried out at 50oC for12 hours. After extraction, the extract was evaporated by rotary vacuum equipment to obtain essential oil. The essential oil obtained has perilla flavor characteristics with major components comprising of 37.38% perilla aldehyde, 26.39% myristicine and 5.95% limonene, which can be used as fragrance in food and pharmaceutical products

    References

    Başer. K.H.C., B. Demirci., A. A. Donmez (2003). Composition of the essential oil of Perilla frutescens (L.) Britton from Turkey. Flavour and Fragrance Journal. 18(2): 122-123.

    Đỗ Huy Bích và cộng sự(2004). Cây thuốc và động vật làm thuốc ở Việt Nam, tập 2. Nhà xuất bản Khoa học kỹ thuật, Hà Nội, tr. 943-949.

    Board N(1999). The Complete Technology Book OfEssential Oils (Aromatic Chemicals). National Institute OfIndustrial Res., p. 460-464.

    Bumblauskien L., J. Vandas., J. Valdimaras., M. Ramute and R. Ona (2009). Preliminary analysis on essential oil composition of Perilla L. Cultivated in Lithuania. Acta Poloniae Pharmaceutica, Drug Research, 66(4): 409-413.

    Lee Y-J and Y. Chwen-Ming (2009). Seasonal Changes of Growth and Leaf Perilaldehyde in Perilla frutescens(L.) Britton. J. Taiwan Agric. Res, 58: 114-124.

    Đỗ Tất Lợi (2003). Những cây thuốc và vị thuốc Việt Nam. Nhà xuất bản Khoa học và Kĩ thuật, Hà Nội, tr. 648-649.

    Ripple G. H., M. N. Gould., R. Z. Arzoomanian., D. Alberti., C. Feierabend (2004). Clin. Cancer Res, 6: 390.

    Tiêu chuẩn Việt Nam(2010). Tinh dầu- Xác định tỷ trọng tương đối ở 200C. TCVN 8444:2010, ISO 279:1998.

    Tiêu chuẩn Việt Nam(2010). Tinh dầu- Xác định chỉ số khúc xạ. TCVN 8445:2010,ISO280:1998.

    Tiêu chuẩn Việt Nam(2010). Tinh dầu-Xác định trị số axit. TCVN 8450:2010, ISO 1242:1999.

    Tiêu chuẩn Việt Nam(2010). Tinh dầu-Đánh giá cảm quan. TCVN 8460:2010.

    Nguyễn Năng Vinhvà Nguyễn Thị Minh Tú (2009). Công nghệ chất thơm thiên nhiên. Nhà xuất bản Bách Khoa,Hà Nội.

    Yu H-C., K. Kenichi., M. Haga (2010). Perilla: The Genus Perilla. Taylor & Francis, 206p.