Carcass Characteristics and Meat QualityofCrossbred F1(Ho × Luong Phuong) Chickens

Received: 10-05-2021

Accepted: 07-07-2021

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Bo, H., & Nhung, D. (2024). Carcass Characteristics and Meat QualityofCrossbred F1(Ho × Luong Phuong) Chickens. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(11), 1428–1435. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/902

Carcass Characteristics and Meat QualityofCrossbred F1(Ho × Luong Phuong) Chickens

Ha Xuan Bo (*) 1 , Dang Thuy Nhung 2

  • 1 Khoa Chăn nuôi và Nuôi trồng thủy sản, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Carcass characteristics, F1(Ho x Luong Phuong) chickens, meat quality

    Abstract


    This study was conducted to evaluate carcass characteristics, meat quality, and chemical composition of meat of Crossbred F1(Ho × Luong Phuong - HLP) chickens raised in the animal farm of Vietnam National University of Agriculture from June 2019 to March 2021. Data on carcass characteristics, meat quality and chemical composition were collected from 18 chickens (9 males and 9 females). The results showed that, the HLP cocks had slaughtering weight (2.74kg), carcass percentage (69.75%) higher (P <0.05) than those of hens (2.19kg and 65.91%). The thigh meat percentage of cocks (22.20%) and hens (23.13%) were higher than pectoral meat percentage (15.28 and 16.06%). The gender did not affect the traits of pectoral and thigh meat quality of HLP chickens (P >0.05), except for pH value at 15 minutes’ post mortem. The dry matter, crude lipid and ash were not significantly different for gender (P >0.05), except crude protein of thigh meat (P <0.05). The slaughter weight of HLP chickens at 15 weeks of age was high, but carcass percentage was low. The meat quality and chemical composition of pectoral and thigh meatof males and females HLP were good and acceptable for chicken meat quality.

    References

    Bùi Hữu Đoàn & Hoàng Thanh (2011). Khả năng sản xuất và chất lượng thịt của tổ hợp gà lai kinh tế 3 giống (Mía - Hồ - Lương phượng). Tạp chí Khoa học và Phát triển.9(6): 941-947.

    Bùi Hữu Đoàn & Hoàng Thanh (2011). Khả năng sản xuất của gà F1(Hồ x Lương Phượng) và gà lai Lương Phương Hồ Lương Phượng. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi, 31: 12-20.

    Bùi Hữu Đoàn & Nguyễn Văn Lưu (2006). Một số đặc điểm sinh học và khả năng sản xuất của gà Hồ. Tạp chí Khoa học Kỹthuật Nông nghiệp. 4(4+5): 95-104.

    Hồ Xuân Tùng & Phan Xuân Hảo (2010). Năng suất và chất lượng thịt của gà ri và con lai với gà Lương Phượng. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi.12: 13-19.

    Jaturasitha S., Srikanchai T., Kreuzer M. & Wicke M. (2008). Differences in carcass and meat characteristics between chicken indigenous to northern Thailand (Black-boned and Thai native) and imported extensive breeds (Bresse and Rhode Island Red). Poultry Science.87(1): 160-169.

    Lê Thị Thuý, Trần Thị Kim Anh & Nguyễn Thị Hồng Hạnh (2010). Khảo sát thành phần và chất lượng thịt gà H’Mông và gà Ri ở 14 tuần tuổi. Tạp chí Khoa học công nghệ Chăn nuôi.25: 8-13.

    Nguyễn Bá Mùi, Nguyễn Chí Thành, Lê Anh Đức & Nguyễn Bá Hiếu (2012). Đặc điểm ngoại hình và khả năng cho thịt của gà địa phương lông cằm tại Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học và Phát triển.10(7): 978-985.

    Nguyễn Chí Thành, Lâm Thị Hà, Bùi Huy Doanh & Phan Xuân Hảo (2012). Khả năng sinh trưởng và năng suất cho thịt của gà chùm lông đầu - Lục Ngạn, Bắc Giang. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi.4: 11-16.

    Nguyễn Hoàng Thịnh, Bùi Hữu Đoàn & Nguyễn Thị Phương Giang (2020). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà Ri Lạc Sơn. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi.256: 14-18.

    Nguyễn Hoàng Thịnh, Phạm Kim Đăng, Vũ Thị Thuý Hằng, Hoàng Anh Tuấn & Bùi Hữu Đoàn (2016). Một số đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của gà nhiều ngón nuôi tại rừng quốc gia Xuân Sơn, huyện Tân Sơn, tỉnh Phú Thọ. Tạp chí Khoa học và Phát triển.14(1): 9-20.

    Nguyễn Thị Phương, Nguyễn Văn Duy & Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H'Mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.15(4): 438-445.

    Nguyen Van Duy, Moula N., Moyse E., Do Duc Luc, Vu Dinh Ton & Farnir F. (2020). Productive performance and egg and meat quality of two indigenous poultry breeds in Vietnam, Ho and Dong Tao, fed on commercial feed. Animals: an open access journal from MDPI.10(3): 408.

    Saykham S. & Đặng Vũ Bình (2018). Đặc điểm ngoại hình và khả năng sản xuất của gà Hon Chu. Tạp chí Khoa Học Nông nghiệp Việt Nam.16(12): 1039-1048.

    Schilling M., Radhakrishnan V., Thaxton Y., Christensen K., Thaxton J. & Jackson V. (2008). The effects of broiler catching method on breast meat quality. Meat Science.79(1): 163-171.

    Văn Thị Ái Nguyên & Võ Văn Sơn (2015). Ảnh hưởng của các mức sử dụng lá Trichanthera giganteatươi lên năng suất và chất lượng thân thịt của gà Lương Phượng. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 40(2): 38-43.

    Vũ Đình Tôn & Hán Quang Hạnh (2010). Xác định mức sử dụng bột giun quế (Perionyx excavatus) thích hợp trong khẩu phần ăn của gà Broiler (Hồ x Lương Phượng) nuôi thả vườn. Tạp chí Khoa học và Phát triển.8(6): 949-958.

    Yu L., Lee E., Jeong J., Paik H., Choi J. & Kim C. (2005). Effects of thawing temperature on the physicochemical properties of pre-rigor frozen chicken breast and leg muscles. Meat Science.71(2): 375-382.