A Study on Value Chains of Winter Melon in Ky Son District, Hoa Binh

Received: 05-05-2021

Accepted: 02-06-2021

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KINH TẾ XÃ HỘI VÀ PHÁT TRIỂN NÔNG THÔN

How to Cite:

Nhuan, N., Thanh, H., & Hung, D. (2024). A Study on Value Chains of Winter Melon in Ky Son District, Hoa Binh. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 19(10), 1283–1292. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/888

A Study on Value Chains of Winter Melon in Ky Son District, Hoa Binh

Nguyen Huu Nhuan (*) 1 , Hoang Huu Thanh 2 , Do Huy Hung 1

  • 1 Khoa Kinh tế và Phát triển nông thôn, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Viện Nghiên cứu rau quả, Viện Khoa học Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Value chains, winter melon, Ky Son, Hoa Binh

    Abstract


    Winter melon production has contributed to improving livelihoods for many farmers in Ky Son district, Hoa Binh province, but production remain weakness. The study aims to assess the current situation and the factors affecting the value chain of wintermelon to propose solutions to develop the value chain of winter melon in the district. The study used secondary data in combination with secondary data. Primary data was gathered through the survey with 120 actors in value chains of winter melon including farm households,collectors, wholesalers, retailers and local leaders in 2018. The research results have shown that the value chain of winter melon in the district operates mainly through 3 main market channels. Farmers are the agents that create the highest value added in the value chain, followed by wholesale and retail actors. The study also pointed out a number of factors affecting the development of winter melon production value chain in the district, including market, policy institutions, natural conditions, the level of actors in the chain, and infrastructure and technology and proposing solutions to improve the value chain of winter melon in Ky Son district in the coming time.

    References

    Đỗ Quang Giám, Lê Thanh Hà & Đồng Thanh Mai (2015). Các yếu tố tác động tới chuỗi giá trị sản phẩm đặc sản ổi Đông Dư. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 13(3): 455-463.

    Hà Hoàng (2019). Huyện Kỳ Sơn (Hòa Bình): Dân đổi đời nhờ trồng bạt ngàn bí xanh. Truy cập từ https://danviet.vn/huyen-ky-son-hoa-binh-dan-doi-doi-nho-trong-bat-ngan-bi-xanh-77771024085.htm ngày 15/04/2021.

    Kaplinsky & Morris (2001). A handbook for value chain research. The Institute of Development Studies, University of Sussex. Brighton, United Kingdom.

    Lê Đình Hải (2018). Phân tích chuỗi giá trị rau an toàn tại huyện Phúc Thọ, thành phố Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Công nghệ lâm nghiệp. 3: 11-21.

    Nguyễn Anh Minh & Nguyễn Tuấn Sơn (2014). Giải pháp tăng cường sự tham gia của các chủ thể vào sản xuất và tiêu thụ rau VietGap tại tỉnh Hòa Bình. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 12(6): 972-980

    Nguyen Huu Nhuan, Nguyen Thi Thu Huyen, Nguyen Thi Duong Nga, Pham Van Hung, Pham Kieu My, Ninh Xuan Trung & Dale Yi (2018). Improving vegetable farming systems and marketing for small-scale producers in Bac Ha district, Lao Cai province. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 16(9): 847-858.

    Nguyễn Hữu Nhuần, Nguyễn Thị Thu Huyền & Nguyễn Ngọc Vinh (2020). Đánh giá hiệu quả sản xuất rau của hộ nông dân tại huyện Bắc Hà, tỉnh Lào Cai. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam. 18(9): 705-712.

    Nguyễn Quốc Nghi (2015). Phân tích chuỗi giá trị sản phẩm khóm của hộ nghèo ở tỉnh Tiền Giang. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 40: 75-82.

    Trần Công Thắng, Emma Samman, Karl Rich, Phạm Quang Diệu, Nguyễn Đỗ Anh Tuấn, Nguyễn Văn Thành & Đặng Văn Thư (2004). Sự tham gia của người nghèo trong chuỗi giá trị nông nghiệp. Nghiên cứu đối với ngành chè. Trung tâm Tin học Nông nghiệp và PTNT (ICARD).

    Ủy ban nhân dân huyện Kỳ Sơn (2018). Báo cáo kinh tế xã hội huyện Kỳ Sơn, tỉnh Hòa Bình.

    Ủy ban nhân dân huyện Kỳ Sơn (2018). Quyết định số 1121/QĐ-UBND ngày 8/5/2018 của UBND tỉnh Hòa Bình về việc chuyển đổi cơ cấu cây trồng trên đất trồng lúa trên địa bàn tỉnh đến năm 2020.

    Võ Thị Thanh Lộc & Nguyễn Ngọc Châu (2009). Gạo Việt Nam nhìn từ chuỗi giá trị lúa gạo tiêu thụ trong nước và xuất khẩu tại Cần Thơ. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn. 132: 3-5.