Development of High Quality Inbred Rice Cultivars VN20for Northern Region of Vietnam

Received: 11-02-2020

Accepted: 23-04-2020

DOI:

Views

2

Downloads

1

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Dong, N., Quang, T., Dung, N., & Huyen, T. (2024). Development of High Quality Inbred Rice Cultivars VN20for Northern Region of Vietnam. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(12), 1122–1131. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/758

Development of High Quality Inbred Rice Cultivars VN20for Northern Region of Vietnam

Nguyen Thi Dong (*) 1 , Tran Van Quang 2 , Nguyen Thi Kim Dung 1 , Tran Thi Huyen 1

  • 1 Viện Nghiên cứu và Phát triển cây trồng, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Nông học, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    High quality, inbred rice cultivars, aromatic rice, rice breeding, VN20

    Abstract


    For breeding new high yieldand quality rice varieties for contributing to the recent variety distribution,the VN20 ricecultivar was developed by the Crops Research and Development Institute of Vietnam National University of Agriculture (VNUA) from thecross segregating populationsbetween E15S and Huong com (R2) lines by the pedigree method. As a result, the VN20 rice cultivars hashad some good agronomical traits, such as short duration, from 135-138 days and yield of 5.8-7.0 tons/ha in the spring season; 112-115 days and yield of 5.0-5.5 tons/ha in the summer season. Additionally, the VN20 hasshown good resistance tosomemajor pests, diseases, and slender grain (length/width ratio 3.66), high gelatinization temperature, low amylose content (12.6%) and carried the fgraromatic gene.Thus, the breeding through cross thehybrid between between aromatic Thermo-sensitive Genic Male Sterile (TGMS) line and high quality rice inbred variety, and was selected by thepedigree method which can generated new rice variety, has good quality and suitable cultivation conditionsin northern of Vietnam.

    References

    Bộ Khoa học và Công nghệ (1993). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 5715:1993. Gạo- phương pháp xác định nhiệt độ hóa hồ qua độ phân hủy kiềm.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2008). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 1643:2008. Gạo trắng- phương pháp thử.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2008). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 5716-2:2008. Gạo-xác định hàm lượng amyloza.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2010). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 8369:2010. Gạo trắng-xác định độ bền gel.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2010). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVN 8372:2010. Gạo trắng- xác định tỉ lệ trắng trong, trắng bạc và độ trắng bạc.

    Bộ Khoa học và Công nghệ (2010). Tiêu chuẩn Quốc gia TCVVN 8373:2010. Gạo trắng - đánh giá chất lượng cảm quan cơm bằng phương pháp cho điểm.

    Bộ NN&PTNT(2011). Quy chuẩn QCVN 01-55: 2011/BNNPTNT-Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lúa.

    Bộ NN&PTNT(2011). Quy chuẩn QCVN 01-65: 2011/BNNPTNT -Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về khảo nghiệm tính khác biệt, tính đồng nhất, tính ổn định của giống lúa.

    Bộ NN&PTNT(2013). Quyết định số 2765/QĐ-BNN-KHCN ngày 22/11/2013 của Bộ trưởng Bộ Nông nghiệp và PTNT về việc phê duyệt Đề án khung phát triển sản phẩm quốc gia “Sản phẩm lúa gạo Việt Nam chất lượng cao năng suất cao”.

    Bradbury L.M.T., Robert J. Henry, Qingsheng Jin, Russell F. Reinke & Daniel L.E. Waters(2005). A perfect marker for fragrance genotyping in rice. Molecular Breeding. 16: 279-283.

    Dellaporta S.L., Wood J.&James B. Hicks (1983). A plant DNA minipreparation: Version II. Plant Molecular Biology Reporter.1(4): 19-21.

    Dương Xuân Tú, Nguyễn Văn Khởi, Lê Thị Thanh, Nguyễn Thị Hường, Nguyễn Thế Dương, Trần Thị Diệu &Phan Hữu Tôn (2014).Sử dụng chỉ thị phân tử ADNxác định gen mùi thơm trong chọn tạo giống lúa thơm. Tạp chí Khoa học và Phát triển. 12(4): 539-548.

    George A.(2007). Principles of Plant Genetics and Breeding. Blackwell Publishing Ltd.

    Gomez K.A. &Gomez A.A. (1984). Statistical procedures for agricultural research, 2ndEdition. John Wiley & Sons, Inc..

    IRRI (2002). Standard evaluation system for rice (SES). P.O. Box 933. 1099- Manila Philippines.

    Naruto Furuya, Satoru Taura, Bui Trong Thuy, Phan Huu Ton, Nguyen Van Hoan &Atsushi Yoshimura (2003). Experimental technique for Bacterial blight of rice, HAU-JICA ERCB Project. 42p.

    Nguyễn Thị Trâm, Phạm Thị Ngọc Yến, Trần Văn Quang, Nguyễn Văn Mười, Nguyễn Trọng Tú, Vũ Bích Ngọc, Lê Khải Hoàn&Trương Văn Trọng (2006). Kết quả chọn tạo giống lúa thơm Hương Cốm. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.17: 24-28.

    Tran Van Quang, Tran Manh Cuong, Pham Van Thuyet & Dam Van Hung (2016). The results of breeding new aromatic thermosensitive genic male sterile (TGMS) line in rice.Jounal of Southern Agriculture. 47: 93-100.

    Bhagat U. & Banafar K.N.S. (2017). An Economic Analysis of Production and Marketing of Aromatic Rice in Balrampur District of Chhattisgarh. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, JPP. SP1: 206-209.

    Sarhadi W.A., Nguyen L.H., Zanjani M., Yosofzai W., Yoshihashi T. & Hirata Y. (2011). Comparative analyses for aroma and agronomic traits of native rice cultivars from Central Asia. Journal of Crop Science and Biotechology. 11(1): 17-22.