Morphological Characteristics, Productive Performance and Meat Quality of Tre Chicken

Received: 21-04-2020

Accepted: 05-05-2020

DOI:

Views

2

Downloads

0

Section:

CHĂN NUÔI – THÚ Y – THỦY SẢN

How to Cite:

Phuong, N., Tien, N., Duy, N., & Ton, V. (2024). Morphological Characteristics, Productive Performance and Meat Quality of Tre Chicken. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 18(4), 262–270. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/658

Morphological Characteristics, Productive Performance and Meat Quality of Tre Chicken

Nguyen Thi Phuong (*) 1 , Nguyen Dinh Tien 1 , Nguyen Van Duy 2 , Vu Dinh Ton 1

  • 1 Khoa Chăn nuôi,Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Chăn nuôi, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Indigenous chicken, performance productivity, Vietnam

    Abstract


    This study was carried to determine the morphology and growth performance, productive meat quality of Tre chicken in TanYen district, BacGiang province and Faculty of Animal Science, Vietnam National University of Agriculture. Morphological characteristics were carried at one day of age (185 chicks), 20 weeks (137 chicks) and 38 weeks (105 chicks). Growth performance and meat quality were conducted on 135 Tre chickens from 1-24 weeks. Atday-old chicks had mostly black streak (49.73%)and at the 20 weeks, the plumage color of the hens was mostly brown (50.68%) and the feathers of the cockwere mostly yellow (59.38%). Day-old chick has an average weight 20.13g (male) and 18.13g (female). At 24 weeks, the body weight was 1013.57g (cocks) and 830g (hens). The average daily gain of Tre chickens gradually increased from 1 to 10 weeks and then decreased. The FCR from 1-24 weeks of age was 8.12. The research results indicatedthat Tre chickens have diverse phenotypes.Tre chickens were small, grown slowly, good ofcarcass yield and good quality of meat.

    References

    Berthouly-Salazar C.,Rognon X.,VanT., Gely M., Chi C.V., Tixier-Boichard M., Bed'hom B., Bruneau N., Verrier E., Maillard J.C. & Michaux J.R. (2010). Vietnamese chickens: a gate towards Asian genetic diversity. Biomed central genetics.11:1-11.

    Bộ NN&PTNT(2016).Át lát các giống vật nuôi ở Việt Nam.Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    BùiHữu Đoàn, NguyễnThị Mai, Nguyễn Thanh Sơn&Nguyễn Huy Đạt(2011). Các chỉ tiêu dùng trong nghiên cứu chăn nuôi gia cầm.Nhà xuất bản Nông nghiệp.

    BùiThị Phượng, Đồng Sỹ Hùng&Nguyễn Thị Hiệp (2018).Chọn lọc nâng cao năng suất giống gà Tre qua bốn thế hệ. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi.239: 2-7.

    ChooY.K., KwonH.J., OhS.T., UmJ.S., KimB.G., KangC.W., LeeS.K. & AnB.K.(2014). Comparison of growth performance, carcass characteristics and meat quality of Korean local chickens and silky fowl. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences.27:398-405.

    FAO (2012).Phenotypic characterization of animal genetic resources, Fao Anial production and health, Rome.Food and agriculture organization of united nations.

    Hồ Xuân Tùng, Nguyễn Minh Hằng, Trần Văn Phượng, Trần Thị Hiền, Hoàng Thị Nguyệt, Vũ Chí Thiện, Nguyễn Viết Hợi, Nguyễn Thị Dung&Nguyễn Thành Luân(2016). Đặc điểm ngoại hình, khả năng sản xuất của đàn gà Tre sản xuất nuôi tại Lâm Thịnh, Tên Yên, Bắc Giang. Báo cáo khai thác phát triển nguồn gen gà đặc sản gà Đông Tảo, gà Chọi và gà Tre. Viện Chăn nuôi, Bộ Nông nghiệp và Phát triển nông thôn.

    Moula N, DangP.K, Farnir F., Ton V.D., BinhD.V., Leroy P. & Antoine-Moussiaux N.(2011). The Ri chicken breed and livelihoods in North Vietnam: characterization and prospects. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics (JARTS).112:57-69.

    MoulaN.C.,Michaux F.X.,Philippe N., Antoine-MoussiauxN.& LeroyP.(2013). Egg and meat production performances of two varieties of the local Ardennaise poultry breed: silver black and golden black. Animal Genetic Resources.53:57-67.

    NguyễnThị Thu Hiền & Lê Thị Ngọc(2015). Đặc điểm sinh trưởng của gà tre trong điều kiện nuôi thả vườn tại huyện Bến Cát tỉnh Bình Dương. Tạp chí Đại học Thủ Dầu Một.5:40-47.

    NguyenVanDuy, Moula N., Moyse E., DoDuc Luc, Vu DinhTon& Farnir F. (2020). Productive performance and egg and meat quality of two indigenous poultry breeds in Vietnam, Ho and Dong Tao, fed on commercial feed. Animals.10:408-425.

    NguyenVan Duy,MoulaN., Pham Kim Dang, Dao Thi Hiep, BuiHuu Doan, Vu Dinh Ton & FarnirF. (2015).Ho Chicken in Bac Ninh Province (Vietnam): From an Indigenous Chicken to Local Poultry Breed. International Journal of Poultry Science.14:521-529.

    Nguyễn Thị Phương, Nguyễn Văn Duy& Vũ Đình Tôn (2017). Khả năng sinh trưởng và chất lượng thịt của gà H'mông nuôi theo phương thức công nghiệp. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam.15:338-345.

    PhạmCông Thiếu (2016).Thành tựu về bảo tồn, khai thác, phát triển nguồn gen vật nuôi Việt Nam. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi.208: 19-25.

    Phạm Mạnh Hưng, Nguyễn Hữu Thỉnh&Lã Văn Kính (2014). Một số đặc điểm ngoại hình và khả năng sinh trưởng của gà Tre Nam Bộ. Tạp chí Khoa học Công nghệ Chăn nuôi:54:15-26.

    Phùng Đức Tiến, Nguyễn Thị Mười, Đỗ Thị Sợi, Lê Thu Hiền& Nguyễn Duy Điều(2006). Nghiên cứu khả năng sản xuất và chất lượng thịt của con lai giữa gà ao cập và gà ác thái hòa Trung Quốc. Tạp chí Khoa học Kỹ thuật Chăn nuôi.11:1-7.