Development of a Beta-Carotene-Rich Powder from Lekima (Pouteria lucuma)Fruit

Received: 16-08-2019

Accepted: 03-02-2020

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Huyen, N., & Cuong, N. (2024). Development of a Beta-Carotene-Rich Powder from Lekima (Pouteria lucuma)Fruit. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 17(12), 994–1000. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/625

Development of a Beta-Carotene-Rich Powder from Lekima (Pouteria lucuma)Fruit

Nguyen Thi Hoang Lan (*) 1 , Nguyen Thi Huyen 1 , Nguyen Ngoc Cuong 2

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Cơ Điện, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Lucuma, vitamin C, total carotenoid

    Abstract


    The current research was conducted on lekima (Pouteria lucuma)fruit in order to produce a new product in powder form which is rich in antioxidants, vitamins, especially beta-carotene. The product attained in this research has a high potential application in food industry as a functional ingredient or a natural food coloring powder, and added value to the lekima farming. The fruit flesh was dried at 60oC in 8 h, then grounded into a very fine powder and packed in three layers packaging material. The lekima powder includes vitamin C content of 2.5 mg/100g dried matter (DM), totalcarotenoid of 1.33 mg/100g DM, and beta carotene content of 0.3 mg/100g DM. The product meets the food safety standard of the Ministry of Health.

    References

    Fueltealba C., Gálvez L., Cobos A., Olaeta J.A., Defilippi B.G., Chirinos R., Campos D. &Pedreschi R.(2016). Characterization of main primary and secondary metabolites and in vitroantioxidant and antihyperglycemic properties in the mesocarp of three biotypes of Pouteria lucuma. Food Chemistry. 190: 403-411.

    Glorio P., Repo-Carrasco R. & Velezmoro C. (2008). Fibra dietaria en variedades peruanas de frutas, tuberculos, cereales y leguminosas, Rev Soc Quim Peru. 74(1):46-56 .

    Ngô Thị Thanh Loan (2015). Xây dựng quy trình sản xuất bột dinh dưỡng trẻ em từ thịt quả Lêkima. Luận văn tốt nghiệp Đại học ngành hóa dược, Tường Đại học Cần Thơ.

    Ma J., Yang H., Basile M J.&Kennelly E J. (2004). Analysis of polyphenolic antioxidants from the fruits of three Pouteriaspecies by selected ion monitoring liquid chromatography mass spectrometry. Journal of Agricultural and FoodChemistry. 52: 5873-5878.

    Bộ Y tế(2007). Quyết định số 46/2007/QĐ-BYT về việc ban hành “Quy định giới hạn tối đa ô nhiễm sinh học và hóa học trong thực phẩm”.

    Silva C.A.M., Simeoni L.A.&Silveira D. (2009). Genus Pouteria: Chemistry and biological activity. Brazilian Journal of Pharmacognosy. 19: 501-509.

    Nguyễn Minh Thủy (2005). Dinh dưỡng người. Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

    Hà Duyên Tư (2009). Phân tích hóa học thực phẩm.Nhà xuất bản Khoa học và Kỹthuật,Hà Nội.

    Tiêu chuẩn quốc gia TCVN11168 :2015 về Phụ gia thực phẩm -Axit ascorbic.

    Tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 5165:1990 về sản phẩm thực phẩm -phương pháp xác định tổng số vikhuẩn hiếu khí.

    Tiêu chuẩn Việt NamTCVN 11039-8: 2015. Phương pháp phân tích visinh vật. Định lượng nấm men và nấm mốc.

    WellburnA.R.&Lichtenthaler H. (1984). Formulae and Program to Determine Total Carotenoid and Chlorophylls A and B of Leaf Extracts in Different Solvents. In:Advances in Photosynthesis Research, SybesmaC. (Ed.), Springer Netherlands.2: 9-12.

    Yahia E.M.&Gutiérrez-Orozco F. (2011). Lucuma (Pouteria lucum). Postharvest biology and technology of tropical Fruits, Subtropical. Woodhead Publ. Limited. 3: 443-449.