Received: 29-03-2019
Accepted: 25-10-2019
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effects of Commercial Feed Replacement with ArtemiaBiomass on the Growth and Survival of Mudskipper (Pseudapocryptes elongates)Fingerlings
Keywords
Artemiabiomass, commercial feed, mudskipper, Pseudapocryptes elongates
Abstract
The study was conducted to assess the effective use ofArtemiabiomassto replace commercial feedinnursing of mudskipper (Pseudapocryptes elongates). The experimentswereset up comprising 5 treatments with the percentageof Artemiabiomass in dry matter in a feeding ration: 0% (NT1), 25% (NT2), 50% (NT3), 75% (NT4) and 100% (NT5), 3 replicates for each treatment. The natural seeds (3.08 cm; 1.10 g) were obtained from the supplier in Vinh Chau, Soc Trang province. Fishwere nursed in a 200L plastic tank containing 100 L of seawater at 15 ‰, at 100 ind./m2. After a 30-day nursing period, the results showed that the survival of fish was 77.3-86.4%, no significant difference (P >0.05) was observed when compared between the treatments. The length and weight of fish were improved, but there were no significant differences (P>0.05) observed among the treatments except the weight gain of fish fed the NT2 diet was significantly higher than those fed NT1, and weight gain of fish fed NT5 was significantly lower than those of NT1 diet. The results indicated that the commercial feed could be replaced with Artemiabiomass from 25-75% without any adverse effects on the growth and survival rate of mudskipper fingerlings.
References
Anh N.T.N. (2009). Optimisation of Artemia biomass production in salt ponds in Vietnam and use as feed ingredient in local aquaculture. PhD thesis, Ghent University, Belgium.
Đinh Thị Diễm My (2018). Nghiên cứu sử các loại Artemiasinh khối trong ương cá kèo (Pseudapocryptes elongates). Luận văn tốt nghiệp đại học ngành Nuôi trồng Thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ,12 tr.
Dương Nhựt Long, Hứa Thái Nhân & Nguyễn Anh Tuấn (2005). Thực nghiệm nuôi thương phẩm cá kèo (Pseudapocryptes lanceolatusBloch, 1801) ở các huyện Ba Tri, Bình Đại và Thạnh Phú tỉnh Bến Tre. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 4: 127-135.
Ip Y.K., Chew S.F., Wilson J.M.& Randall D.J. (2004). Defences against ammonia toxicity in tropical air-breathing fishes exposed to high concentrations of environmental ammonia: a review. J Comp Physiol B. 174(7): 565-75.
Kolkovski S. (2001). Digestive enzymes in fish larvae and juveniles implications and applications to formulated diets. Aquaculture. pp. 181-201
Kolkovski S., Tandler A. & Izquierdo M.S. (1997). Effects of live food, dietary digestive enzymes on the efficiency of microdiets for seabass Dicentrarchus labrax larvae. Aquaculture. 148: 313-322.
Lê Quốc Việt, Ngô Thị Hạnh, Trần Minh Phú & Trần Ngọc Hải (2017). Nghiên cứu bổ sung cà rốt (Daucus carota) làm thức ăn lên sinh trưởng và chất lượng tôm thẻ chân trắng (Litopenaeus vannamei) nuôi theo công nghệ biofloc. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 49b: 72-83.
Lim L.C., Soh A., Dhert P. & Sorgeloos P. (2001). Production and application of ongrown Artemiain freshwater ornamental fish farm, Aquaculture Economics and Management. 5: 211-228.
Nguyễn Chung (2008). Kỹ thuật nuôi cá kèo thương phẩm. Nhà xuất bản Nông nghiệp, thành phố Hồ Chí Minh. 106 tr.
Nguyễn Thị Hồng Vân & Huỳnh Thanh Tới (2017). Khả năng sử dụng Artemiasinh khối để ương lươn đồng (Monopterus albus) trong bể lót bạt. Tạp chí Khoa học Công nghệ Nông nghiệp. 4(77): 91-95.
Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Văn Hòa, Trần Nguyễn Hải Nam & Trần Hữu Lễ (2010). Khảnăngsử dụngcácloạiArtemiasinh khốitrongươngnuôimộtsố loàicá nướcngọt. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 15a: 241-252.
Nguyễn Thị Ngọc Anh (2011). Sử dụng Artemiasinh khối làm thức ăn trong ương nuôi các loài thủy sản nước lợ. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 19b: 168-178.
Nguyễn Thị Ngọc Anh, Trần Ngọc Hải & Hứa Thái Nhân (2010). Nghiên cứu nuôi thâm canh cá kèo (Pseudapocryptes lanceolatusBloch, 1801) trong bể với các mật độ khác nhau. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 13: 189-198
Nguyễn Văn Hòa, Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Pham Thị Tuyết Ngân, Huỳnh Thanh Tới & Trần Hữu Lễ (2007). Artemia- nghiên cứu và ứng dụng trong nuôi trồng thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp, thành phố Hồ Chí Minh. 134 tr.
Nguyễn Văn Thơm & Lê Thị Minh Thủy (2018). Nghiên cứu sự ảnh hưởng của dịch chiết lá dứa (Pandanus amaryllifolius) đến chất lượng tôm sú (Penaeus monodon) tẩm bột bảo quản lạnh. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 54 (Số chuyên đềThủy sản): 202-211.
Phạm Văn Minh Tiến (2017). Nghiên cứu sử dụng Artemiasinh khốitrong ương nuôi cá tai tượng(Osphronemus goramy)giai đoạn lớn. Luận văn tốt nghiệp đại học ngànhNuôi trồng Thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ. 14 tr.
Sorgeloos P., Coutteau P., Dhert P., Merchie G. & Lavens P. (1998). Use of brine shrimp Artemiasp. in larval crustacean nutrition: A review. Reviews in fisheries sciences. 6: 55-68.
Trần Đắc Định, Hà Phước Hùng, Nguyễn Trọng Hồ & Nguyễn Văn Lành (2002). Nghiên cứu đặc điểm sinh học của cá bống kèo Pseudapocryptes elongatus(Cuvier, 1816) phân bố ở vùng đồng bằng sông Cửu Long. Báo cáo đề tài nghiên cứu khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 15 tr.
Trần Hữu Lễ, Nguyễn Văn Hòa và Dương Thị Mỹ Hận (2008). Nghiên cứu sửdụng Artemiasinh khối sống để ương cá chẽm (Lates calcarifer). Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thủy sản:106-112.
Trần Lê Cẩm Tú, Dương Kim Loan, Trang Tuấn Nhi, Trần Thị Thanh Hiền (2014) Xác định nhu cầu đạm của cá kèo giống (Pseudapocryptes elongatus, Cuvier 1816) ở hai mức năng lượng khác nhau. Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thủy sản: 302-309.
Trần Thị Bé, Nguyễn Vĩnh Tiến, Nguyễn Bùi Đạt Thạnh, Trần Thị Thanh Hiền (2014). Ảnh hưởng của chất béo lên sinh trưởng và thành phần hóa học của cá kèo (Pseudapocryptes elongatus, Cuvier 1816). Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. Số chuyên đề Thủy sản: 166-177.
Trần Thị Thanh Hiền, Trần Lê Cẩm Tú, Bùi Vũ Hội (2015). Khả năng thay thế bột cá bằng bột thịt xương làm thức ăn cho cá thát lát còm (Chitala chitalaHamilton, 1822). Tạp chí Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ. 38: 101-108.
Trương Quốc Phú, Nguyễn Lê Hoàng Yến và Huỳnh Trường Giang (2006). Bài giảng phân tích chất lượng nước và quản lý môi trường nước ao. Khoa Thủy sản, Trường Đại học Cần Thơ. 199 tr.