Received: 15-03-2018
Accepted: 29-01-2019
DOI:
Views
Downloads
How to Cite:
Effectof Salinity onOutbreak of Swollen Siphon Disease in Otter Clam(Lutraria philippinarumReeve, 1854)
Keywords
Otter clam (Lutraria philippinarum), siphondisease, salinity
Abstract
Swollen siphon disease has been considered to be a serious threat to otter clam farmingin Vietnam; however, the cause of the disease has not been clearly understood. In this study, salinity factor (salinity concentrations of 20‰, 25‰, 30‰, 35‰ and 40‰) was selected for evaluating its impact on the survival and outbreak of the swollen siphon disease in in vivoexperiments. The results showed that the otter clams died at salinity level less than or equal to 25‰and higher or equal to 35‰. However, the dead otter clamsdid not show any clinical signs of the swollen siphon disease. The results of the experiment of otter clam injected with diseased siphon’s filtrates and maintained at different salinity conditions ranking from 20‰to 40‰showedthat the salinity was significantly associated withmortality and outbreak of the swollen siphon diseaseshowing clinical signs. This study indicated that the salinity is not the cause of the swollen siphon disease in otter clam but it may be a risk factor that was significantly associated with the outbreak of the disease, particularly high salinitylevel(higher or equal to 35‰).
References
Đào Minh Đông (2004). Nghiên cứu đặc điểm sinh học sinh sản của tu hài (Lutraria philippinarumReeve, 1854). Luận văn tốt nghiệp thạc sỹ, 62 trang.
Frerichs, G. N. and S. D. Millar (1993).Mannual for the isolation and indentification of fishbacterial pathogens. Institute of Aquaculture,University of Stirling, Scotland. 60 pp.
Trương Thị Mỹ Hạnh, Đặng Thị Lụa và Phan ThịVân(2014). Nghiên cứu thành phần loài vikhuẩn trên tu hài (Lutraria philippinarumReeve, 1854) nuôi tại Việt Nam. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, 9: 90-94.
Trương Thị Mỹ Hạnh, Đặng Thị Lụa và Phan ThịVân (2015). Vai trò của virút (dịch lọc) đến hiện tượng sưng vòi trên tu hài (Lutraria philippinarumReeve, 1854) nuôi trong điều kiện môi trường khác nhau. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, 7: 96-101.
Thanh Hiếu (2018). Phòng bệnh ký sinh trùng trên ốc hương. http://thuysanvietnam.com.vn/phong-benh-ky-sinh-trung-tren-oc-huong-article-19985.tsvn.
Trần Thế Mưu, Cao Trường Giang, Nguyễn Văn Kính, Bùi Khánh Tùng, Phạm Văn Thìn, Ngô Đình Phúc, Nguyễn Thị Thu Hiền, Đỗ Xuân Hải, Hà Văn Ninh và Nguyễn Hải Minh(2011). Hoàn thiện công nghệ sản xuất giống và nuôi thương phẩm tu hài Lutraria philippinarumReeve, 1854. Báo cáo tổng kết dự án, mã số KC06.DA16/06-10.
OIE (2014). Manual of Diagnostic Tests for Aquatic Animals.
Sở NN và PTNT Hải Phòng (2012). Báo cáo tình hình khảo sát dịch bệnh tu hài nuôi tại Bát Bà, Hải Phòng.
Trần Trung Thành (2009). Nghiên cứu ảnh hưởng của các loại thức ănđến sinh trưởng và tỷ lệ sống của tu hài ở các giai đoạn ương nuôi. Tuyển tập các công trình nghiên cứu khoa học công nghệ (2004-2009). Viện nghiên cứu Nuôi trồng Thủy sản III, Nha Trang, tr. 613-618.
Hà Đức Thắng, Hà Đình Thùy và Nguyễn Xuân Dục (2004). Kết quả bước đầu nghiên cứu sản xuất giống nhân tạo loài tu hài Lutraria philippinarumReeve, 1854. Tạp chí Thủy sản, 6: 19-23
Phan Thị Vân, Đặng Thị Lụa, Trương Thị Mỹ Hạnh và Trần Thị Lý (2013). Kết quả nghiên cứu sự biến đổi cấu trúc mô đại thể và vithể của tu hài (Lutraria philippinarumReeve, 1854) trong các đợt dịch bệnh gây chết hàng loạt. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn, 10: 38-42.
Phan Thị Vân, Trương Thị Mỹ Hạnh, Đào Xuân Trường, Đặng Thị Lụa, Phạm Thị Yến, Nguyễn Thị Hạnh, Nguyễn Thị Nguyện, Phạm Thế Việt, Lê Thị Mây và Nguyễn Đức Bình (2014). Nghiên cứu dịch bệnh gây chết hàng loạt ở tu hài (Lutralia philippinarumReeve, 1854) nuôi tại Việt Nam. Báo cáo tổng kết đề tài cấp Bộ.
Zannella, C., F. Mosca, F. Mariani, G. Franci, V. Folliero, M. Galdiero, P.G. Tiscar and M. Galdiero (2017). Microbial diseases of bivalve mollusks: infections, immunology and antimicrobial defense. Marine Drugs, 15:182; doi:10.3390/md15060182.