Bacilluswith Potential Probiotic Properties from Chicken Intestine

Received: 18-07-2018

Accepted: 30-08-2018

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Doan, N., & Anh, N. (2024). Bacilluswith Potential Probiotic Properties from Chicken Intestine. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 16(7), 689–697. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/483

Bacilluswith Potential Probiotic Properties from Chicken Intestine

Nguyen Thi Lam Doan (*) 1 , Nguyen Hoang Anh 1

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Bacillus, probiotic, resistance to bacterial pathogens

    Abstract


    The aim of this study was to evaluate the probiotic potential of 60 Bacillus strains isolated from chichken intestine to produce probiotic preparation for use in the poultry industry. Three strains, RGB6.11, RGB7.1, and RGB8.8, were selected with good probiotic characteristics such as tolerance to low pH (pH 1.0; 2.0; 3.0) after 3 hrs culture, tolerance to 0.3% bile salt after 4 hrs culturing OD620nm >0.44, production of extracellular enzymes with ring diameter of substrate resolution from 13-21 mm, resistance to gastrointestinal pathogens Salmonella Typhimurium and Escherichia coli with zone of inhibition diameter 9-14mm, and good adhesion ability on chicken intestinal epithelium. Moreover, suitable cultural temperatures (30-40oC) and pH (6.5-7.0) for these strains were identified. The three Bacillus spp. strains were suggested for species identification and production of probiotics for the poultry industry.

    References

    Nguyễn Lân Dũng, Đoàn Xuân Mượu, Nguyễn Phùng Tiến, Đặng Đức Trạch, Phạm Văn Ty (1976). Một số phương pháp nghiên cứu vi sinh vật học (Tập 2). Nhà xuất bản Khoa học kỹ thuật, Hà Nội.

    Phạm Kim Đăng Nguyên Đình Trình, Nguyễn Hoàng Thịnh, Nguyễn Thị Phương Giang và Nguyễn Bá Tiếp (2016). Ảnh hưởng của probiotic Bacillus dạng bào tử chịu nhiệt đến năng suất, vi khuẩn và hình thái vi thể biểu mô đường ruột gà thịt lông màu. Tạp chí Khoa học kỹ thuật chăn nuôi, 213: 40-46.

    Dương Thu Hương và Phạm Kim Đăng (2015). Phân lập và tuyển chọn một số chủng vi khuẩn lactic có đặc tính probiotic từ ruột gà. Tạp chí Khoa học kỹ thuật chăn nuôi, 12: 78-86.

    Nguyễn Thị Diễm Hương và Đỗ Thị Bích Thủy (2012). Xác định và khảo sát một số tính chất có lợi của chủng Lactobacillus fermentum DC phân lập từ sản phẩm dưa cải Huế. Tạp chí Khoa học, Đại học Huế, 71(2): 177-187.

    Nguyễn Quang Huy, Trần Thúy Hằng (2012). Phân lập các chủng Bacillus có hoạt tính tạo màng sinh vật. Tạp chí sinh học, 34(1): 99-106.

    Nguyễn Thị Huyền, Nguyễn Thị Thu Hường, Trịnh Thị Thùy Linh, Nhữ Thị Hà, Trịnh Thị Hảo, Nguyễn Thành Linh và Đặng Xuân Nghiêm (2014). Khảo sát thành phần vi sinh và các đặc tính probiotic của các sản phẩm men tiêu hóa trên thị trường. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 12(1): 65-72.

    Khuất Hữu Thanh và Bùi Văn Đạt (2010). Phân lập và tuyển chọn các chủng vi khuẩn Bacillus để tạo chế phẩm sinh học sử dụng trong nuôi trồng thủy sản. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 48(5): 57-63.

    Trần Quốc Việt, Bùi Thu Huyền, Dương Văn Hợp, Vũ Thành Lâm (2009). Phân lập, tuyển chọn và đánh giá các đặc tính probiotic của một số chủng vi sinh vật hữu ích để sản xuất các chế phẩm probiotic dùng trong chăn nuôi. Tạp chí Khoa học công nghệ chăn nuôi, 16: 521-537.

    Lê Thị Hải Yến và Nguyễn Đức Hiền (2016). Khảo sát đặc tính probiotic các chủng vi khuẩn Bacillus subtilis phân lập tại các tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long. Tạp chí Khoa học, Đại học Cần Thơ, 2: 26-32.

    Arthur C. O and Salminen S. (2003). In vitro adhesion assays for probiotics and their in vivo relevance:a review. Microbial Ecology in Health and Disease, 15(4): 175-184.

    Barbosa T.M., Claudia R.S., Roberto M.L., Martin J.W. and Adriano O.H. (2005). Screening for Bacillus isolates in the broiler gastrointestinal tract. Applied and enviromental microbiology, 71(2): 968-978.

    Gilliland S.E., and Walker D.K. (1990). Factors to consider when selecting a culture of Lactobacillus acidophilus as a dietary adjunct to produce a hypercholesterolemic effect in humans. Journal of Dairy Science, 73(4): 905-909.

    Guo X., Li D., Lu W., Pio X., and Chen X. (2006). Screening of Bacillus strains as potential probiotics and subsequent confirmation of the in vivo effectiveness of Bacillus subtilis MA139 in pigs. Antonie van Leeuwenhoek, 90: 139-146.

    Herreros M.A., Sandoval H., Gonzalez L., Castro J.M., Fresno J.M., Tornadijo M.E. (2005). Antimicrobial activity and antibiotic resistance of lactic acid bacteria isolated from Armada cheese (a Spanish goats’ milk cheese). Food Microbiol, 22(5): 455-459.

    Hong H.A., Duc le, H. and Cutting S.M. (2005). The use of bacterial spore formers as probiotics. FEMS Microbiol Rev., 29: 813-835.

    Kabir S.M. (2009). The Role of probiotics in the poultry industry. International Journal of Molecular Sciences, 10(8): 3531-3546.

    Kıvanç S.A., Murat T., Merih K., Gulay G. (2014). Bacillus spp. isolated from the conjunctiva and their potential antimicrobial activity against other eye pathogens. African Health Sciences, 14(2): 364-371.

    Newman M.G. (2002). Antibiotics resistance is a reality: novel techniques for over coming antibiotic resistance when using new growth promoters. Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries. Proceedings of Alltech’s 18th Annual Symposiumm, Nottinghamm University Press, 98-106.

    Reuter G. (2001). Probiotics-possibilities and limitations of their application in food, animal feed, and in pharmaceutical preparations for men and animals. Berliner und Münchener tierärztliche Wochenschrift, 114: 410-419.

    Samley Man and Nguyen Thi Thanh Thuy (2017). Screening and characterization of cellulase produced by Bacillus spp., Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 15(9): 1105-1212.

    Spinosa M.R., Braccini T., Ricca E., De Felice M., Morelli L., Pozzi G., and Oggioni M.R. (2000). On the fate of ingested Bacillus spores. Res. Microbiol, 151: 361-368.