Effect of Postharvest Treatment With1-Methylcyclopropene on the Quality and Storage Life of Green Onionin Atmospheric Condition

Received: 15-10-2015

Accepted: 05-05-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Oanh, V., & Hang, V. (2024). Effect of Postharvest Treatment With1-Methylcyclopropene on the Quality and Storage Life of Green Onionin Atmospheric Condition. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(5), 806–815. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/296

Effect of Postharvest Treatment With1-Methylcyclopropene on the Quality and Storage Life of Green Onionin Atmospheric Condition

Vu Thi Kim Oanh (*) 1, 2 , Vu Thi Hang 1

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Bộ môn Công nghệ sau thu hoạch, Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Allium fistulosum, atmospheric condition, green onion, 1-Methylcyclopropene, multi factors experiment, single factor experiment

    Abstract


    The aim of this study is to identify the optimum mode of postharvest treatment with 1-methylcyclopropene (1-MCP) forgreen onion (Allium fistulosum) in order to remain quality and prolong storage life at ambient condition. The two factors, concentration of 1-MCP and time exposed to 1-MCP, were taken into account. Singer factor experiment on concentration of 1-MCP was carried out first (with 6 concentrations of 0; 100; 200; 300; 400; 500ppm) along with 8 hours exposed to the chemical. Then the singer factor experiment on time exposed to 1-MCP was conducted (with 5 levels of 2; 5; 8; 11; and 14hours) along with the best 1-MCP concentration selected from previous experiment. Analyzed parameters include yellowingrates, chlorophyll, vitaminC content and their changes during storage period. The best green onion was obtained from the treatment with 200ppmfor8 hours exposed to 1-MCP. Also, two factors experiment was made in order to see interactions between them and look for the most optimal modeof 1-MCP postharvest treatmentforgeen onion. The results showed that the treatment laid on 208,9 ppm 1-MCP for 7 hours 44 minutes gave highest quality green onion in atmospheric condition.

    References

    Blankenship S.(2001). Ethylene effects and benefits of 1-MCP. Perishables handling quarterly. p. 108.

    Chris Watkins M.I. and B.Randy(2001). Use of 1-MCP on Apples,Department of Horticulture, Michigan State University, East Lansing Department of Horticulture, Cornell University, Ithaca, NY. Perishables Handling Quarterly, 108.

    Don H., J.Jeong,andM.Ritenour (2003). Use of 1-MCP on Tomato and Avocado Fruits: Potential for Enhanced Shelf Life and Quality Retention. Indian river REC, Horticultural sience Department,Cooperative extension service, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Floria.

    Hà Thị Cẩm Xuyên (2012). Nghiên cứu ảnh hưởng của 1-methylcyclopropene (1-MCP) tới chất lượng bảo quản hoaLily. Luận văn thạc sĩ nông nghiệp Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Lê Huy Hảo (tuyển soạn) (2007). Hướng dẫn trồng và chăm sóc cây gia vị. Nhà xuất bản Thanh Hóa.

    Nguyễn Minh Nam, Phạm Anh Tuấn, Phạm Thị Thanh Tĩnh (2012). Ảnh hưởng của 1-MCP xử lý sau thuhoạch đến chất lượng và tổn thất trong bảo quản bơ. Tạp chí Khoahọc và Phát triển, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 5:764-770.

    Nguyễn Phan Thiết, Nguyễn Thị Bích Thủy (2012). Ảnh hưởng của 1-methylcyclopropene đến chất lượng bảo quản vải thiều. Tạp chí Khoahọc và Phát triển, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội, 5: 798-804.

    Nguyễn Thị Mây (2013). Xác định độ già thuhái phù hợp của Hành hoađược bảo quản bằng 1-MCP ở điều kiện thường.Khóa luận tốt nghiệpTrường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

    Penchaiya P., R.Janssithorn, and S.Kanlavanarat(2006). Effect of 1-MCP on physiological changes in Mango ‘Nam Dokmai’. Horticulture InISHS acta 712: IV International Conference on Managing Quality in Chains -The Integrated view on Fruits and Vegetables quality.

    Quách Đĩnh, Nguyễn Văn Tiếp, Nguyễn Văn Thoa(1996). Công nghệ sau thuhoạch và chế biến rau quả. Nhà xuất bản Khoahọc và Kĩ thuật.

    Salvador A., J. Cuquerella, J. Martisnez -Javerga, A. Monterdeand Navarro P.(2004). 1-MCP preserves the Firmness of Stored persimmon ‘Rojo Brillante’. Journal of Food science, 69: 69-73.

    Võ Văn Chi (2005). Cây rau, trái đậu dùng để ănvà trị bệnh. Nhà xuất bản Khoahọc và Kĩ thuật.

    Watkins B.C.(2008). Overview of 1-methylcyclopropene Trials and Uses for Edible Horticultural Crop. Horticulture science. 43:87-93.

    Xihong L., Y. Juan, F. Xuetong, X. Yageand T. Yao (2011). Effect of 1-methylcyclopropeneand modified atmosphere packaging on chilling injury and antioxidative defensive mechanism of sweet pepper. African Journal of Biotechnology,10(34):6581-6589.