DeterminingTechnological Parameters for Cooking and Drying ofSilky Fowl(Gallus domesticus brisson)Meat

Received: 07-09-2015

Accepted: 05-05-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

KỸ THUẬT VÀ CÔNG NGHỆ

How to Cite:

Lan, N., Dung, N., & Cuong, N. (2024). DeterminingTechnological Parameters for Cooking and Drying ofSilky Fowl(Gallus domesticus brisson)Meat. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(4), 664–670. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/276

DeterminingTechnological Parameters for Cooking and Drying ofSilky Fowl(Gallus domesticus brisson)Meat

Nguyen Thi Hoang Lan (*) 1 , Ngo Xuan Dung 2 , Nguyen Ngoc Cuong 3

  • 1 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • 2 Khoa Công nghệ thực phẩm, Học Viện Nông Nghiệp Hà Nội
  • 3 Khoa Cơ Điện, Học Viện Nông nghiệp Việt nam
  • Keywords

    nutritional quality, silky fowl, sensory quality

    Abstract


    The study was carried to determine optimal parameters forsilky fowl meat powder processing thatensurefood safety and hygiene.The silky fowlsat 4 weeks of agehaving22.88% protein, 2.19% lipid and 18.2mg/100g iron werechosen for meat powder processing. The silky fowl meat steamed at 1000C for 20 minutesand then dried at 60oCfor 24 hours gave the optimal nutritional and sensory quality. The protein content of the powder was 50.71%and, especially,the iron content was significantly high (40.30mg/100g)..

    References

    Hà Duyên Tư (2006). Kỹ thuật phân tích cảm quan thực phẩm. Nhà xuất bản Khoa học và kỹ thuật, Hà Nội.

    Hà Duyên Tư (2009). Phân tích hóa học thực phẩm. Nhà xuất bản Khoa học và kỹ thuật, Hà Nội.

    Kim Minh (2010). Gà ác và những món ăn - Bài thuốc quý. Đặc san dinh dưỡng sức khỏe và đời sống, số 2.

    Nguyễn Văn Thiện, Nguyễn Văn Hải, Trần Thị Mai Phương, Vũ Thị Khánh Vân, Ngô Thị Kim Cúc (2000). “Nghiên cứu một số đặc điểm của giống gà Ác Việt Nam”. Chuyên san Chăn nuôi gia cầm, Hội chăn nuôi Việt Nam.

    Tian Y.G., M.Y. Xie, W.Y. Wang, H.J. Wu, Z.H. Fu, L. Lin. (2007). Determination of carnosine in Black-Bone Silky Fowl (Gallus Gallus domesticus Brisson) and common chicken by HPLC. European Food Research Technology, 226: 311-314

    Tian.Y.G., S Zhu., M.Y. Shi., W.Y. Wang., H.J Wu., D.M. Gong (2011). Composition of fatty acids in the muscle of black-bone silky chicken (Gallus gellus demesticus brissen) and its bioactivity in mice. Food chemistry, 126(2): 479-483.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (1990). Xác định tổng số vi sinh vật hiếu khí. TCVN 5165:1990.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2005). Xác định Staphylococus aureus (S. aureus). TCVN 4830-1:2005.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2005). Xác định Salmonella. TCVN 4829: 2005.

    Tiêu chuẩn Việt Nam (2008). Xác định tổng số Escherichia coli (E. coli).TCVN 7924-1: 2008.

    Trần Thị Mai Phương (2004). Nghiên cứu khả năng sinh sản, sinh trưởng và phẩm chất của giống gà Ác Việt Nam, Luận án Tiến sĩ nông nghiệp, Viện chăn nuôi.

    Tu Y.G., Y.Z. Sun., Y.G Tian., M.Y Xie., J. Chen (2009). Physicochemical characterisation and antioxidant activity of melanin from the muscles of Taihe Black-bone silky fowl (Gallus gallus domesticus Brisson). Food chemistry, 114(4): 1345-1350.