GrowthPerformance, BackfatThickness and Selection Orientation for Duroc, Landrace and Yorkshire Boars Raised atDABACO Nuclear Breeding Pigs Company

Received: 09-12-2015

Accepted: 13-01-2016

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Thuy, D., Hoc, P., Manh, T., Trang, L., Soan, D., Ton, V., & Binh, D. (2024). GrowthPerformance, BackfatThickness and Selection Orientation for Duroc, Landrace and Yorkshire Boars Raised atDABACO Nuclear Breeding Pigs Company. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 14(1), 70–78. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/260

GrowthPerformance, BackfatThickness and Selection Orientation for Duroc, Landrace and Yorkshire Boars Raised atDABACO Nuclear Breeding Pigs Company

Doan Phuong Thuy (*) 1 , Pham Van Hoc 2 , Tran Xuan Manh 2 , Luu Van Trang 2 , Doan Van Soan 1 , Vu Dinh Ton 3 , Dang Vu Binh 3

  • 1 Trường Đại học Nông Lâm Bắc Giang
  • 2 Công ty DABACO
  • 3 Học viện Nông nghiệp Việt Nam
  • Keywords

    Breeding value, boar, heritability, performance testing

    Abstract


    The study aimed to evaluate the growth performance, backfat thickness and selection orientation for boars raised at Dabaco nuclear breeding pigs company. The data on individual productivity of Duroc, Landrace and Yorkshire pigs from 246, 524 and 466 individuals, respectively, were statistically analyzed to evaluate the influencing factors by SAS 9.1.3, estimate heritability parameters by VCE 6.0.2, and to predict breeding value​​ by PEST 4.2.3. The results showed that three boar groups attained high daily weight gain, i.e. 785.23, 796.25 and 794.78 g/day, respectively and 11.75, 12.10 and 12,07mm, respectively, for backfat. Heritability estimates of ADG and backfat were 0.20-0.29 and 0.42-0.52, respectively. The sires with high breeding values ​​for each trait predicted by BLUP also produced progeny with high breeding values. The variation in genetic tendency over the years for ADG as well as backfat suggests the necessity of selective orientation based on BLUP to genetically improve the two traits for the boars raised at the company.

    References

    Hà Xuân Bộ, Đỗ Đức Lực, Đặng Vũ Bình (2014). Ước tính hệ số di truyền các tính trạng sinh trưởng và tỷ lệ nạc của lợn Piétrain kháng stress.Tạp chí Khoa học và Phát triển, 12(1): 16-21.

    Cassady J., O. W. Robison (2002). Genetic Parameters and Their Use in Swine Breeding,http://www.nsif.com /factsheets/nsif3.pdf

    Cluster A.C. (2010). Genetics of performance traits. Genetics of the pig. 2ndedition, pp.330-331.

    Nguyễn Quế Côi và Võ Hồng Hạnh (2000). Xây dựng chỉ số chọn lọc trong chọn lọc lợn đực hậu bị giống Landrace và Yorkshire. Báo cáo tổng kết đề tài cấp nhà nước KHCN 08-06. Viện Khoa học Kỹ thuật Nông nghiệp Việt Nam.

    DanBred International (2014). Rapid improvement, http://www.danbredinternational.dk/rapid-improvement

    Groeneveld E., M. Kovaˇc and Wand (2002). PEST - User’s GuideandReference Manual, Version 4.2.3.

    Groeneveld E., M. Kovaˇc and N. Mielenz (2008).VCE - User’s GuideandReference Manual, Version 6.0.

    Hai, L. T., N. T. Vien and N. V. Duc (1997). Studies of production and carcass traits of three exotic pig breeds in South VietNam. Proceeding ofTwelfth Conference: Association for the advancement of animal breeding and gentics. 6-10thApril, 1997, NSW, Australia,pp.181-184.

    Phan Xuân Hảo (2007). Đánh giá sinh trưởng, năng suất và chất lượng thịt ở lợn Landrace, Yorkshire và F1(Landrace x Yorkshire). Tạp chí Khoa học kỹ thuật Nông nghiệp, 5(1):31-35.

    Trần Thị Minh Hoàng, Tạ Thị Bích Duyên, Nguyễn Thị Minh Tâm, Bùi Minh Hạnh và Phạm Thị Bích Hường (2010). Giá trị giống ước tính các tính trạng tăng khối lượng, dày mỡ lưng, số con sơ sinh sống/lứa và khối lượng toàn ổ lúc 21 ngày tuổi cho giống lợn Landrace và Yorkshire nuôi tại Tam Đảo, Hội nghị khoa học Viện Chăn nuôi, Hà Nội, tr: 28-37.

    Kang, H. S. (2008). Estimation of genetic parameters for economic traits in Korea swine. Proceedings of the 13thAnimal Science Congress of thAsian - Australian Association of Animal Production Societies. Sept. 22-26, 2008 -HaNoi, Viet Nam.

    Kanis, E., K.H. De Greef, A. Hiemstra and J.A.M van Arendonk (2005). Breeding for societally important traits in pigs. J. Anim. Sci.,83:948-957.

    Lewis C.R.G. and K. L. Bunter (2014).A longitudinal study of weight and fatness in sows from selection to parity five, using random regression,Journal of Animal Science, 91(10): 4598-4610, https://dl. sciencesocieties. org/publications/jas/ abstracts /91/10/4598?access= 0&view= article

    Radović, Č., M. Petrović, B. Živković, D. Radojković, N. Parunović, N. Brkić and Delić, N. (2013). Heritability, Phenotypic and Genetic Corelations of the Growth Intensity and Meat Yield of Pigs, Biotechnologyin Animal Husbandry, 29(1): 75-82.

    Rauw W.M., Soler J., Tibau J., Reixach J. and Raya L.G. (2006), The relationship between residual feed intake an feed intake behavior in group-housed Duroc barrows, Journal of Animal Science, 84(4):956-962.

    Roh, S.H., B.W. Kim, H.S. Kim, K.L. Song, D.H. Lee, J.T. Jon and J.G. Lee (2006). Proceedings of 12thAAAP Congress. September 18-22, in Busan, Korea.

    Trịnh Hồng Sơn, Nguyễn Quế Côi và Đinh Văn Chỉnh (2014). Hệ số di truyền và giá trị giống ước tính về một số chỉ tiêu năng suất của lợn dòng VCN03.Tạp chí Khoa học kỹ thuật Chăn nuôi, 4(181): 2-12.

    Nguyễn Hữu Tỉnh, Nguyễn Thị Viễn, Đoàn Văn Giải và Nguyễn Ngọc Hùng (2006). Tiềm năng di truyền của một số tính trạng năng suất trên các giống lợn thuần Yorkshire, Landrace và Duroc ở các tỉnh phía nam, Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển nông thôn, 1(tháng 11):48-66.

    Van Wijk, H.J., D.J. Arts, J.O. mathews, M. Webster, B.J. Ducro and E.F. Knol (2005). Genetic parameters for carcass composition and pork quality estimated in commercial production chain. J. Anim. Sci.,83:324-333.