The Effectof Potassium Chlorideon the Productivity and Quality of Allium fistusolumL.

Received: 25-07-2014

Accepted: 04-06-2015

DOI:

Views

0

Downloads

0

Section:

NÔNG HỌC

How to Cite:

Thu, V. (2024). The Effectof Potassium Chlorideon the Productivity and Quality of Allium fistusolumL. Vietnam Journal of Agricultural Sciences, 13(4), 502–508. http://testtapchi.vnua.edu.vn/index.php/vjasvn/article/view/206

The Effectof Potassium Chlorideon the Productivity and Quality of Allium fistusolumL.

Vo Minh Thu (*) 1

  • 1 Trường đại học Quy Nhơn
  • Keywords

    Allium fistusolum, bulb yield and quality, potassium chloride

    Abstract


    Allium fistusolumL.is a spicy vegatable containing variousnutrients beneficial to the human body, suchas vitamins and mineral elements. In addition, onionscaneliminatestinking/discomforttastes and excite apatite. There are several cultural practicesavailable to increase in the productivity and the quality of Allium fistusolumL, including the fertilization withmacronutrients.An experimental was carried out in Phu Cat district of Binh Dinh province to determine the effect of different KCl levels (160 kg K2O to 220 kg K2O hecta-1) on yield and quality of Allium fistusolum.The onion bulbs were planted in slight loam substrate.Theresults showed that applyingKCl at 190 kg K2O per hectare yielded in high bulb yield, larger bulbsizeand weight and higher dry matter content, reducing sugars, vitaminsCand PPand minerals in comparison with other KCl rates.

    References

    Phạm Thị Trân Châu, Nguyễn Thị Hiền, Phùng Gia Tường (1998).Thực hành hóa sinh. Nhà xuất bảnGiáo dục, Hà Nội.

    Nguyễn Mạnh Chinh(2008).Kỹ thuật trồng hành- tỏi- hẹ. Nhà xuất bản Nông nghiệp,Hà Nội.

    Nguyễn Minh Chơn, Phan Thị Bích Trâm (2005). Giáo trình thực tập hóa sinh, Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ.

    Trần Biểu Cúc (2006).Tác dụng kỳ diệu của hành và gừng. Nhà xuất bảnPhụ Nữ.

    Hà Sơn(2010).Hành giấm trị bách bệnh. Nhà xuất bảnThời đại.

    Bernier-Cardou M., Furlan V. (1989).Effects of N, P and K on formation of vesicular-arbuscular mycorrhiza, on growth and mineral concentration of onion. Plant physiology, 68(17): 520-522.

    Brewster J. (1994).Onions and other vegetable alliums. Crop Production Science in Horticulture, CAB International, Wallingford.

    Lê Văn Khoa, NguyễnXuân Cự, Lê Đức, Trần khắc Hiệp, Cái Văn Tranh(1996).Phương pháp phân tích đất, nước, phân bón, cây trồng. Nhà xuất bảnGiáo dục.

    Horst Marchner(1996).Mineral nutrition of higher plant. Academic press, London.

    Lincoln Taiz, Eduardo Zeiger(2006).Plant physiology. Sinaur Associates. Inc, Publisher, USA.